مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
پلی پروپیلن یکی از موادی بوده که در تمام حوزههای زندگی کاربرد دارد. ما در اینجا در مورد خواص و مصارف مختلف پروپیلن بحث خواهیم کرد.
پلی پروپیلن یک مادهی پلیمری میباشد، به عبارت دیگر، یک ماکرو مولکول (یا یک مولکول بسیار بزرگ) تشکیل شده توسط تکرار یک واحد ساختاری از پروپیلن میباشد. مولکولهای کوچک پروپیلن با همدیگر با استفاده از پیوندهای شیمیایی نوع کوالانسی، پیوند برقرار میکنند. پلی پروپیلن یک نوع پلیمر بوده که هنگامی که حرارت میبیند به مایع تبدیل میشود. و هنگامی که منجمد میشود، به یک حالت شیشهای تبدیل میشود. این پلیمر دارای خواصی بوده که به همین دلیل به عنوان یک پلیمر دارای خاصیت ارتجاعی در برابر حرارت شناخته میشود.
خواص
وزن: پروپیلن یک ماده ی سبک وزن میباشد.کشش سطحی: کشش سطحی این ماده نسبتا بالاست. مقاومت قوی به تنش و ترک خوردگی نشان میدهد.
شکل: پلی پروپیلن ماهیت بلورین داشه و دارای شکل هندسی منظم میباشد.
عایق: این ماده به عنوان یک عایق عالی عمل میکند. این امر بدین معناست که جریان برق از طریق آن عبور نمیکند.
جذب رطوبت: پلی پروپیلن توسط قرار گرفتن در معرض آب آسیب نمیبیند، چون خاصیت جذب رطوبت آن بسیار پایین است.
نقطهی ذوب: نقطهی ذوب پلی پروپیلن 160 درجه سانتیگراد میباشد. بنابراین، برخلاف پلیمرهای دیگر مانند پلی اتیلن، این ماده قادر به انجام کار در یک حرارت بسیار بالا میباشد.
خوردگی: این پلیمر هنگامی که در تماس با مواد شیمیایی مانند مواد قلیایی، اسیدی، حملات الکتریکی و غیره قرار میگیرد، بدون تغییر باقی میماند. با این حال، مقاومت آنها نسبت به هیدروکربنهای آروماتیک یا آلیفاتیک، حلالهای کلره و اشعه ی ماوراء بنفش چندان قوی نیست.
دیگر خواص مفید پلی پروپیلن
یک مادهی غیر سمی است.
به راحتی رنگ نمیشود.
میتواند به آسانی ساخته شود.
سفتی و انعطافپذیری خود را حتی در دماهای بسیار بالا حفظ میکند.
کاربردها
در زندگی روزانهی ما، از این مواد در قالب لوازم خانگی مختلف استفاده میشود. ظروف غذایی ساخته شده از پلی پروپیلن دارای کیفیت بهتری بوده و میتواند با خیال راحت در ماشین ظرفشوئی به کار برده شود.این ماده برای ساخت قوطیها و بطریهای شربت که برای بسته بندی مواد غذائی نیاز است، نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
پلی پروپیلن به خوبی با انواع مختلف رنگها مخلوط شده و الیافهای رنگارنگ فرشهای زیبا که دوام بالایی هم دارند، را تولید میکنند. این فرشها میتوانند در نزدیکی استخرهای شنا و یا دیگر مکانهایی که در معرض مقدار زیادی آب قرار دارند، استفاده شود.
باکتریها بر روی سطح پلی پروپیلن رشد نمیکنند و بنابراین از این ماده در ساخت تجهیزات مختلف پزشکی استفاده میشود.
پلی پروپیلن، در فرم خالص خود، در صنعت نیمه هادی مورد استفاده قرار میگیرد.
به واسطهی خاصیت ضربهگیری بالا، این ماده میتواند نیروهای قوی را تحمل کند. به همین دلیل، از این ماده برای ساخت طناب برای اهداف ماهیگیری و کشاورزی استفاده میشود.
در بخش ساخت و ساز، از این ماده در تولید پمپها و انواع لولهها استفاده میشود.
در بخش خودرو، بخشهای مختلف خودرو مانند ضربهگیر، باطری و غیره از پلی پروپیلن ساخته میشود.
حقایقی کوتاه
در مارس 1954 که پلیمریزاسیون پلی پروپیلن برای اولین بار توسط کارل رن و جولیو ناتا در اسپانیا انجام شد. بعدا، تولید آن در مقیاس وسیع در سال 1957 شروع شد.پلی پروپیلن دارای ساختار خطی بوده و مونومر آن (یا واحد ساختاری اساسی آن که به منظور تشکیل زنجیره با هم پیوند میخورند) توسط فرمول CnH2n جایگزین شد، که n عدد اتمی میباشد.
هزینهی تولید آن خیلی بالا نیست.
این ماده میتواند از گاز پروپیلن با کمک تیتانیوم کلرید به عنوان کاتالیزگر به دست آید.پلی پروپیلن به عنوان یک فراوردهی جانبی در طول فرایند تصفیهی نفت خام نیز تولید میشود.
بسیاری از کارهای تحقیقاتی برای ایجاد خواص پلی پروپیلن با استفاده از مواد افرودنی خاصی مانند زنگدانهها، کربن سیاه، لاستیکها، آنتی اکسیدانتها و غیره در حال انجام میباشند. اگر این آزمایشات در بازده مورد نظر دارای نتایج مطلوب بوده و موفقیتآمیز باشد، پس حوزهای به منظور استفاده از این خواص گسترش یافتهی پلیمر در بسیاری از جهات دیگر باز میشود.