مترجم: سهیلا حاجی زاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
دیابت یک اختلال در سوخت و ساز بوده که به واسطه ی سطوح بالای گلوکز در خون ایجاد می شود. مردان و زنان هر دو تحت تاثیر این بیماری قرار می گیرند، میزان ابتلا به دیابت در زنان در سال های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است. علاوه بر این، گفته می شود که زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارند، از این رو، ما در این مقاله بر روی درک علائم دیابت در زنان تمرکز می کنیم. از نظر پزشکی این اختلال به عنوان دیابت شیرین شناخته می شود.
علائم دیابت
هر چند که علائم وقوع دیابت در مردان و زنان عمدتا مشابه می باشد، اما برخی علائم وجود داشته که تنها در زنان اتفاق می افتد.
کاهش وزن بدون دلیل یکی از علائم شایع دیابت نوع 1 در زنان می باشد. حتی بعد از دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم باز هم بدن ما قادر به استفاده از همه ی کالری ارائه شده توسط غذایی که می خوریم، نیست. درصورتی که بعد از خوردن غذای مناسب و نداشتن فعالیت های شدید جسمانی باز هم دچار کاهش وزن شدید، موضوع را حتما با پزشک متخصص در میان بگذارید.
علائم دیگری که در هر دو نوع دیابت دیده می شود، نیاز متوالی به رفتن به دستشویی می باشد. بدن انسان سعی می کند تا قند اضافی را از طریق ادرار دفع کند، و از این رو، میزان ادرار افزایش می یابد. این موضوع در دوره های کوتاه اتفاق افتاده و از نظر پزشکی پر ادرای نامیده می شوند.
ادرار بیش از حد نه تنها باعث از دست داده قند اضافی موجود در بدن شده، بلکه باعث از بین رفتن مقادیر زیادی آب نیز می شود، و در نتیجه این افراد از مشکل کم آبی رنج برده و به واسطه ی این موضوع، در سراسر طول روز دچار تشنگی شوند.
یکی از علائم معمول دیابت نوع 2 در زنان پرخوری می باشد، که از نظر پزشکی به عنوان اشتهای زیاد شناخته می شود. هنگامی که فرد مبتلا به این نوع دیابت می شود، سطح انسولین بدن بسیار بالا می رود. از آن جایی که انسولین باعث تحریک گرسنگی می شود، باعث شده که فرد احساس گرسنگی کرده و در نهایت نیاز به خوردن غذای بیش از حد داشته باشد.
علائم دیگر دیابت در زنان وقوع عفونت های پوستی و همچنین عفونت قارچی واژن می باشد که یک نوع بیماری بوده که به رشد آسان مخمر کمک می کند. زنان دیابتی ممکن است عفونت های دستگاه ادرار را نیز تجربه کنند.
اختلال در عملکرد جنسی نیز یکی از علائم شایع دیابت در زنان می باشد. گفته می شود که زنان دیابتی ممکن است در هنگام مقاربت جنسی درد و یا ناراحتی را تجربه کرده و در نتیجه در رسیدن به اوج لذت جنسی ناتوان خواهند بود.
به غیر از این علائم فیزیکی، برخی علائم فیزیولوژیکی نیز ممکن است در زنانی که مبتلا به دیابت هستند، دیده شود. آن ها ممکن است بی حالی شدید، اضطراب و گاهی اوقات تحریک احساسات بدون هیچ دلیلی را تجربه کنند.
در مورد دیابت حاملگی، هیچ علامت آشکاری وجود ندارد. با این حال، در صورتی که فشار خون زن حامله بالا باشد، احتمال ابتلا به دیابت حاملگی در او وجود دارد.
رتینوپاتی دیابتی: در این بیماری، رگ های خونی در شبکیه آسیب می بیند. بیماری رتینوپاتی دیابتی شامل آب مروارید و آب سیاه نیز می باشد. در آب مروارید، عدسی چشم تیره می شوند. در آب سیاه، فشار مایع در چشم افزایش می یابد. این امر منجر به آسیب به عصب می شود و بیماران مقداری از دید خود را از دست می دهند. چهار سطح رتینوپاتی وجود دارد: 1) خفیف، 2) متوسط، 3) شدید، 4) بسیار شدید.
نفروپاتی دیابتی: کلیه ها از واحدهایی به نام نفرون ساخته شده اند. این واحدها مسئول تصفیه ی خون و در نهایت حذف ضایعات از بدن هستند. هنگامی که فرد تحت تاثیر دیابت قرار می گیرند، نفرون های او ضخیم شده و زخم می شود. سپس شروع به نشت کرده و باعث دفع پروتیئن از ادرار می گردد. در نتیجه کلیه ها آسیب می بینند. علائمی از جمله تهوع، تورم پاها و سردرد ممکن است بروز کند.
گفته می شود که افراد دیابتی از افسردگی رنج می برند، هرچند که شواهد قوی به منظور حمایت از این ادعا وجود ندارد. هر گاه احساس عصبانیت یا گناه و یا تغییر در الگوی خواب و از دست داده اشتها را در خود احساس کردید، به منظور اطمینان از ابتلا نبود به دیابت به پزشک متخصص مراجعه کنید. با این حال، این علائم، نشانه های قطعی دیابت نیست.
دیابت بیماری عجیبی است و علامت شایع آن احساس تشنگی غیر معمول در طول روز می باشد. با این حال، برخی از علائم دیگر را نیز در خود احساس گردید، حتما به منظور اطمینان از سلامت خود به پزشک مراجعه کنید.
چند مورد از علائم دیابت به شرح زیر می باشد:
حالت تهوع، ضعف غیر قابل توضیح، تشنگی بیش از حد، افزایش ادرار، درد شکم، تپش قلب همراه با تعرق شدید، گرسنگی زیاد، اضطراب و غش کردن
علاوه بر این، در صورتی که در هنگام تنفس طعم تلخ و شیرین با بوی اسیدی را در دهان خود احساس کردید، به پزشک مراجعه کرده و احتمال بروز کتواسیدوز که یک عارضه ی خطرناک بوده که در رابطه با دیابت نوع 1 اتفاق می افتد، را بررسی کنید.
اگرچه بسیاری از زنان این علائم را تجربه نمی کنند، اما در برخی موارد، ممکن است بدون داشتن هیچ گونه علامتی برای سال ها مبتلا به دیابت نوع 2 باشند. معمولا دیابت نوع 2 بعد از از بروز مشکلات جدی سلامتی مانند حملات قلبی یا بروز مشکلات بینایی تشخیص داده می شود. از این رو، تست غربال گری جهت تشخیص وجود یا عدم وجود دیابت برای زنان بالای سن 40 سالگی ضروری می باشد.
جالب این جاست که بیماری دیابت قابل پیشگیری است. برای کاهش ابتلا به این بیماری ورزش را سرلوحه ی کار خود قرار دهید. اقدامات دیگر جهت کاهش دیابت شامل پیاده روی به مدت 30 دقیقه در روز همراه با رژیم غذایی مناسب بوده که باعث کاهش خطر توسعه ی دیابت نوع 2 می گردد.