وقتی این کوهها سفره دلشان باز شود!
آتشفشان
آتشفشان یکی از پدیده های طبیعی و دائمی زمین شناسی است که در طول تاریخ زمین شناسی نسبتا بدون تغییر باقی مانده و در ایجاد، تحول و تکامل پوسته و گوشته زمین نقش اساسی داشته و دارد.
آتشفشان یک ساختمان زمین شناسی است که به وسیله آن مواد آتشفشانی (به صورت مذاب ، گاز ، قطعات جامد یاهر 3)از درون زمین به سطح آن راه می یابند. .
وقوع آتشفشان جريان مواد آتشفشاني با سرعتي معادل چند صدكيلومتر در ساعت بر دامنه كوهها سرازير گشته و اغلب تا فاصله 10 كيلومتري محل وقوع را در بر ميگيرد
گرماي اين مواد تاحدي بالا است كه در سر راه خود همه چيز را ميسوزاند و نابود ميكند، فوران سنگ يا مواد مذاب از درون زمين وجريان آن در محيط زيست از جمله وقايعي است كه با آلودگي منابع اصلي حيات يعني هوا، آب، خاك و نيز تخريب ساختمانها، مزارع و تلفات انساني همراه ميباشد.
فوران ميتواند به آرامي يا به صورت انفجاري رخ دهد. جريان گدازه، گازهاي سمي، پرتاب خاكستر و سنگ و تخريب نواحي اطراف نيز همراه با فوران آتشفشان رخ ميدهد.
جريان گدازه بيشتر از آتشسوزي مخاطرهآميز ميباشد به علت اينكه حرارت توليد شده به مراتب شديدتر و سوزانندهتر است.
جريان گدازه، هرچيزي كه درمسيرش قرارگرفته باشد را از بين ميبرد ولي به دليل اينكه جريان مواد مذاب به كندي و آرامي پيش ميرود و مردم زمان كافي دارند تا از مسير جريان گدازه دورشوند.
خاكسترهاي آتشفشاني، مواد نرم شبيه پودر يا ماسه هستند که يا از دانههای ريز گدازه يا از خرد شدن سنگهای جدار دودکش حاصل شدهاند، كه ميتواند سوزاننده، اسيدي، شن مانندو گازدار باشند. خاكستر آتشفشاني به ماشينآلاتي از قبيل تجهيزات الكتريكي و موتوري نيز خسارت وارد ميكند. تركيب خاكستر با آب به علت سنگيني ميتواند بام ساختمانها را فرو بريزد.
خاكستر آتشفشاني ميتواند كيلومترها دور از مخروط آتشفشان بر روي صدها نفر از مردم تاثير بگذارد.
انفجارهاي آتشفشاني ميتوانند تكههاي بزرگ سنگ را با سرعت بسيار زياد به مسافت چندين كيلومتر پرتاب كنند. انفجارهاي آتشفشاني به خاطر پرتاب سنگها و برخورد آنها با جانداران و دفنشدن آنها در زير توده خاكستر و گرماي بسيار شديد ميتوانند كشنده باشند. چه بسا مواد حاصل از انفجار آتشفشان، جنگلهاي اطراف را به كلي نابود ميكند. فورانهاي آتشفشاني ميتوانند با مخاطرات طبيعي همچون زمينلرزهها، جريان گل و سيلهاي ناگهاني، ريزش كوه و زمينلغزه، بارانهاي اسيدي، آتشسوزي و درشرايط خاص وقوع سونامي همراه باشد.
مناطق خطر در اطراف يك آتشفشان تقريباً تا شعاع30 كيلومتري ميباشد. كه گاهياوقات ممكن است خطر آتشفشان صدها كيلومتر دورتر را نيز تهديد نمايد.
از نظر زمينشناسي 4 دسته آتشفشان وجود دارد:
1. مخروط خاكستر
2. مسطح
3. مركب
4. گنبد گدازه
1. مخروط خاكستر : از سادهترين نوع آتشفشانها است كه بر اثر منجمدشدن گدازههاي بيرون ريخته از آتشفشان تشكيل شده است.
2. مسطح : از گدازه سياه تشكيل شده و از تراكم متناوب مواد گدازه بوجود ميآيد.
3. مركب : اين آتشفشان مجموعهاي است از گدازه سياه و خاكستر و ارتفاع آن تا هشت هزار پا نيز ميرسد (مانند كوه فوجي ياما در ژاپن)
4. گنبد گدازه : گدازه بسيار ضخيم تشكيل شده و بجاي جاري شدن در بالاي آتشفشان انباشته ميشود.
تولید مواد آتش فشانی و پدیده های مؤثر در ایجاد آتشفشان از دوره پرکامبرین تا عهد حاضر تغییر چندانی نداشته است و آنچه در این راستا تغییر کرده است، نوع دانسته ها، چگونگی اندیشیدن و نحوه بهره گیری از آنهاست.آتشفشانها پدیده های جهانی هستند و در سایر کرات منظومه شمسی به ویژه سیارات مشابه زمین یک پدیده عادی محسوب می شود و آتشفشان بی شک در کیهان نیز رخ می دهد.
همچنین پوشش سطحی ماه اغلب با سنگ های آتشفشانی پوشیده شده است و بارزترین ارتفاعات مریخ توسط آتش فشانها ساخته شده است.
فوران های فومرولی در برخی کرات مانند قمر آیو در سیاره مشتری یک پدیده عادی می باشد. زبانه های آتش و لکه های خورشیدی را جدا از ماهیتشان، می توان نوعی فوران آتش فشانی در خورشید تلقی نمود.
علم آتشفشان شناسی به مباحث نحوه تشکیل و تحول ماگما، چگونگی جابجایی و حرکت انواع مواد، گدازه ها و ماگماها و نیز تحولات آنها در اتاقک های ماگمایی، چگونگی فعالیت آتش فشان ها و گسترش مواد آتشفشانی در سطح زمین، چگونگی تحول مواد آتشفشانی و ... اشاره می کند.
فعالیت آتشفشانی
در بعضی از آتشفشانها مرحله خاموشی ممکن است دائمی باشد، اما این امر نسبی است. اصطلاح آتشفشان معمولا تصوری از کوه مخروطی را در خاطرتجسم میکند که قله آن شکل قیف مانند داشته و دهانه آتشفشان در داخل آن قرار دارد و معمولا از آن دودهای غلیظ و رنگی خارج میشود. بسیاری از محققین سعی کردهاند برای فعالیتهای آتشفشانی که به صور مختلف انجام میپذیرد، نظم و ترتیب قائل شده و آنها را ردهبندی نماید. انواع فعالیتهای آتشفشانی بر اساس اهمیت مواد خارج شده به قرار زیر است:
فورانهای اصلی
از نظر توصیفی مراحل تولید یک آتشفشان به شرح زیر است:
اول خاکهای محل دهانه بر اثر انفجار به اطراف پراکنه میشود. این عمل با لرزشهای موضعی شدید همراه است. بعد فوران گاز شروع میگردد که آبهای زیرزمینی و گل را به خارج پرتاب میکند و پس از باز شدن دودکش آغاز میگردد که قطعات سنگ با شدت به اطراف پراکنده میشود و برش خاصی تولید میکند که به آن برش حفر دودکش میگویند. و به این ترتیب آتشفشان متولد میشود و تمام آتشفشانهایی که در قرن اخیر فعالیت نمودهاند در مجاورت آتشفشانهای قدیمی تولید شدهاند.
فورانهای گازی
فورانهای آبدار
نوع اول
یکی از انفجارهای آبدار شناخته شده مربوط به ناحیه گوگردزایی پماتانگباتا در سوماتر در سال 1933 است. در ناحیه مزبور ، دو هفته قبل از فوران ، زمین لرزهای سبب باز شدن شکافهایی در زمین گردید و آبهای سطحی به داخل آبها نفوذ نمود. این آبها در اثر برخورد با گازهای گرم ماگمایی به دمای جوش رسید و سپس تبخیر گردید. در نتیجه انفجارهایی تولید شد که بخار آب تا ارتفاع 2000 متری از سطح زمین بالا رفت و قطعات سنگهای قدیمی و گل تا 1100 متر به هوا پرتاب شد و دو دهانه بزرگ در محل خروج ایجاد شد.
نوع دوم
فوران سودتسی سال 1963 در ایسلند با انفجار آبدار شروع گردید. در این منطقه گدازهها به کف دریای کمعمقتر نزدیک شد و از برخورد آن با آب دریا انفجار مهیبی به وقوع پیوست و بخار آب همرام خرده سنگ تا ارتفاع زیاد به هوا پرتاب شد.
نوع سوم
فوران آبدار کیلوئه در سال 1924 را نتیجه نشت سطح گدازه در دریاچه گدازه و حجاری آتشفشان و نفوذ بعدی آب به داخل مجاری خالی تصور میکنند. در اینجا تماس آب با گدازه ، فوران انفجاری بسیار شدیدی تولید نمود و تا 17 روز ادامه داشت.
مراحل فعالیت آتشفشان
آتشفشان یک مرحلهای
آتشفشان چند مرحلهای
بزرگترین آتشفشان کره زمین
بزرگترین آتشفشان کشف بشر
نمونهای از فورانهای مهم دنیا
آتشفشان مونالوآ
آتشفشان پله
آتشفشان بزیمیانی
آتشفشان پاری کوتین در مکزیک
آتشفشان نست هلن
اقسام آتشفشانها
آتشفشانهای نقطهای که مواد گداخته از یک محل بیرون میآید (آتشفشان نوع مرکزی).
انواع آتشفشانهای نقطه ای عبارتند از:
آتشفشانهای نوع استرومبولی
آتشفشانهایی پرکابی
آتشفشانهای نوع پله
آتشفشانهای نوع ولکانو
آتشفشانهای شکافی یا خطی که فوران آن در امتداد یک شکاف صورت میگیرد.
انواع آتشفشانهای شکافی یا خطی:
فورانهای خطی انفجاری
رابطه آتشفشان شناسی با سایر علوم زمینی
ژئوشیمی: تعیین دقیق عناصر که بصورت مواد جامد ، مایع و گاز از آتشفشان خارج میشوند.
ترمودینامیک: برای فهم و ارزیابی نیروی حرارتی آتشفشان و انرژی حاصله از آن و رابطه تشکیل مواد گداخته با حرارت و فشار و همچنین انجماد آن.
سنگ شناسی: جهت اطلاع از اختصاصات گدازه و شناسایی دقیق سنگهای آتشفشانی
رسوب شناسی: پراکندگی و نحوه انتشار مواد جامد آتشفشانی در دریاها و خشکیها که به صورت خاکستر ، توف ، برش و ... ته نشین میشوند.
اهمیت آتشفشان شناسی
ایمنی از خطرات آتشفشان
اقدامات قبل از فوران آتشفشان
اگر در نزديكي يك آتشفشان فعال يا خاموش زندگي ميكنيد خود را براي تخليه فوري محل در مواقع ضروري آماده كنيد.
اقدامات حين فوران آتشفشان
فوراً سرپناهي براي خود بيابيد.
از درهها و نقاط پست اطراف رودخانه دور شويد.
فراموش نكنيد به افرادي كه به كمك شما احتياج دارند، به ويژه كودكان، سالمندان و معلولين كمك كنيد.
مراقب جريان گل و لاي باشيد. جريان گل و لاي ميتواند سريعتر از شما كه پياده راه ميرويد يا درحال دويدن هستيد، حركت كند. بنابراين، قبل از عبور از يك پل به مسير توجه كنيد و اگر در مسير جريان گل و لاي درحال حركت ميباشد از عرض پل رد نشويد.
براي گرفتن آخرين اطلاعات اضطراري به راديو و يا تلويزيون گوش فرا دهيد.
اگر مشكل تنفسي داريد از تماس با مقاديركم خاكستر هم اجتناب كنيد.
پيراهن آستيندار و شلوار بلند بپوشيد.
از عينك ايمني استفاده كنيد و به جاي لنز از عينك معمولي استفاده كنيد.
براي تنفس درمحيط پر از غبار و خاكستر از ماسك يا پارچهاي نمناك استفاده كنيد.
درها، پنجرهها را ببنديد، دستگاههاي تهويه و حرارتي را خاموش كنيد.
از رانندگي در زمان ريزش سنگين خاكستر خودداري كنيد، مگر اينكه مجبور به اينكار باشيد؛ كه دراينصورت، به آهستگي و با سرعت 30 كيلومتر در ساعت برانيد.
اقدامات بعد از فوران آتشفشان
براي گرفتن آخرين اطلاعات به راديو و يا تلويزيون گوش فرا دهيد.
تا زمانيكه خاكستر آتشفشاني در هوا معلق است درخانه بمانيد، مگر اينكه احتمال ريزش سقف خانه باشد.
خاكسترهاي روي سطح، بام و ناودان ساختمان را تميزكنيد.
از روشنكردن كاميون و ماشينهاي موتوري خودداريكنيد. خاكستر آتشفشاني ميتواند مانع روشن شدن موتور و آسيب به بخشهايي از وسيله نقليه و درنتيجه خراب شدن آن شود
منابع:
دانشنامه رشد
پورتال جامع هلال احمر
www.avarbardari.com