صید فرصتها در تحصیل علم
نویسنده : فاطمه محمدی
درآمد
و در جای دیگری میفرماید: «دانش، برترین هدایت است و دانش، زندگی و درمان و بهترین همدم است.» پیامبر خدا (صلیاللهعلیهوآله و سلّم) نیز میفرماید: «گفتوگوی علمی در میان بندگان، دلهای مرده را حیات میبخشد.»
بهتر از هر سیم و زر علم است و بس
زینت جنس بشر علم است و بس
در گلستان وجود ممکنات
آن درخت پرثمر علم است و بس
آنچه قلب و روح را لذت دهد
بهتر از شهد و شکر، علم است و بس ( سید نعمت الله حسینی )
برای کسب علوم و معارف، لازم است که آدمی از فرصتها و وقتهای خود استفاده بهینه کند.
فرصت عزیز است
خداوند در قرآن میفرماید: «و العصر؛ سوگند به زمان». (سوره عصر: آیه 1)
یکی از معانی زمان، همان وقت است و ارزش آن، چنان است که خداوند بدان سوگند میخورد. به گفته سعدی:
جوانا ره طاعت امروز گیر
که فردا جوانی نیاید ز پیر
من آن روزها، قدر نشناختم
بدانستم اکنون که درباختم
مکن عمر، ضایع به افسوس و حیف
که فرصت عزیز است و الوقت ضیق
انسان فقط در دوران خاصی از عمر خویش توانایی بیشتری برای آموختن دارد و چه بسا با گذشت عمر و از دست دادن فرصتهای طلایی زندگی، دیگر نتوان علوم و دانشها را فراگرفت، آنچنان که با تأمل در فرمایش زیبای علی علیهالسلام نیز میتوان به این نتیجه رسید که ایشان میفرماید: «آن کس که در خردسالی نیاموزد، در بزرگسالی پیش نیفتد».
نگهدار فرصت که عالم دمی است
دمی پیش دانا به از عالمی است
سکندر که بر عالمی حکم داشت
در آن دم که میرفت عالم گذاشت
میسر نبودش کزو عالمی
ستانند و مهلت دهندش دمی!
غنیمت شمار وقت
آنچه ندارد عوض ای هوشیار
عمر عزیز است غنیمت شمار
فرصت غنیمت است غنیمت شمار وقت
زان پیش کو برون رود از دست ناگهان
دل بر زمانه کی نهد آن کس که عاقل است
دانا به عمر خود نکند تکیه بر جهان
علل تضییع وقت در تحصیل علم
1.نا آگاهی از ارزش علم
گوهر وقت بدین تیرگی از دست مده
آخر این درّ گرانمایه بهایی دارد
صرف باطل نکند عمر گرامی، پروین
آن که چون پیر خرد، راهنمایی دارد (پروین اعتصامی)
2. غفلت از کوتاهی فرصتها
ابوریحان بیرونی، از عالمان برجسته مسلمان در قرن چهارم و پنجم ه .ق و معاصر ابن سینا بود. او در علم طب و ریاضی و... سرآمد دانشمندان زمان خود گردید و یافتههای علمی بسیاری از خود بر جای گذاشت. یکی از اسباب موفقیت او، وقت شناسی و توجه به اوقات عمر خود بود. شگفت اینکه وقتی در حال احتضار بود، یکی از شاگردانش برای احوالپرسی به بالینش آمد. ابوریحان همان لحظه از شاگردش درباره یکی از مسائل ریاضی پرسید، شاگرد گفت: آیا تو در این حال از مسائل ریاضی سخن میگویی؟ ابوریحان پاسخ داد: اگر با دانستن این مسئله از دنیا بروم، برایم بهتر است از آنکه با ناآگاهی از دنیا بروم. شاگردش میگوید: مسئله را تشریح کردم و سپس او را وداع گفتم. هنوز چند قدمی نرفته بودم که صدای شیون و ناله را از منزلش شنیدم.
3.تأخیر در انجام کارها
نگر! تا کار امروز به فردا نیفکنی که هر روزی که میآید کار خویش میآرد... کار امروز به فردا افکندن، از کاهلی تن است.
کار امروز هر که فردا کرد
نشود بر مراد خود پیروز
نقد نتوان به نسیه داد از دست
همچو فردا نیافت کس امروز
4.تنبلی، بیحوصلگی و بیکاری
رسول خدا صلیاللهعلیهوآله میفرماید: «به راستی خداوند، انسان تندرست و بیکار را که نه به کار دنیا میپردازد و نه به کار آخرت، دشمن میدارد».
حضرت علی علیهالسلام نیز میفرماید: «وقت را با کار غنیمت شمار».
عمر را باید رفو با کار کرد
وقت کم را با هنر بسیار کرد (پروین اعتصامی)
بیکاری و نداشتن فعالیتهای علمی، آدمی را خسته و باطل و ملول میکند.
به کار اندرآ این چه پژمردگی است
که پایان بیکاری افسردگی است
هر چند به کار خویش در مینگرم
عمری بگذشت و هیچ معلومم نیست
امام خمینی رحمهالله از هر لحظه عمر گرانمایه خویش استفاده میکرد، پرمطالعه و مأنوس با کتاب بود و هر گاه فرصتی پیش میآمد، به مطالعه میپرداخت. از بیکاری و وقتگذرانی عذاب میکشید. درباره ارزشی که بر مطالعه مینهاد، یکی از همراهانش نقل کرده است:
تابستانها به کوفه میرفت و عصرها رانندهاش، ایشان را برای ادای نماز مغرب و عشا به نجف میآورد. روزی برای دیدار ایشان، خدمتش رسیدم. از قضا آن روز، راننده یادش رفته بود کتاب ایشان را با خود بیاورد. آقا با ناراحتی به وی گفت: تو کی دیدهای که من بدون کتاب بنشینم؟ تو که میدانی من هر جا باشم باید کتاب همراهم باشد. وقتی به نجف میرسید، در زمان اندک تا اذان مغرب، همیشه از فرصت کم آن بهره میبرد و به مطالعه میپرداخت.
5.اشتغال به کارهای غیر مهم و سخنان بیهوده
همچنین پیامبر خطاب به ابوذر میفرماید: « ای اباذر! پرگویی را واگذار و از سخن گفتن، آنچه به نیازت رساند، تو را بسنده است».
اگر بزرگان علم و دانش منشأ خدمات علمی ارزنده شدهاند، علت آن را میتوان در تلاش آنان و نیز ارزشگذاری به لحظههای زندگی یافت. علامه محمد تقی جعفری رحمهالله میگوید:
... آنچه برای خود من اهمیت دارد و از این نظر خداوند منان را همواره شکرگزار هستم، این است که در طول 25 سال، هیچگاه از تدریس و تحقیق و تألیف باز نایستادم و همواره مشغول طلبگی بودم. درست مثل اینکه در حوزه نجف یا قم باشم و ایام بیکاری من در این سالها منحصر است به ایام بیماری یا مسافرتهای کوتاه و ضروری، در غیر این صورت هیچ بیکاری نداشتم... .
کاشکی قیمت انفاس بدانستندی
تا دمی چند که مانده است غنیمت شمرند
6.پرداختن به گذشته از دست رفته
سعدیا دی رفت و فردا همچنان معلوم نیست
در میان این و آن فرصت شمار امروز را
... شهید بهشتی با اینکه خانهاش در اصفهان بود، برای صرفهجویی در وقت و استقلال فکر و مطالعه از سال 1324 حجرهای در مدرسه صدر اصفهان گرفت. وی در عین] توانایی] سکونت در اصفهان و داشتن خانه پدری، زندگی در حجره را ترجیح داد تا شبانهروز در مدرسه سرگرم درس خواندن و سازندگی خویش باشد. هوشیاری آن شهید مظلوم در صرفهجویی از وقت، عامل دیگری برای پیشرفت او بود.
7.پر خوابی
آیت الله العظمی بروجردی، همیشه دو ساعت پیش از اذان صبح، از بستر خواب برمیخاست و نماز میخواند. سپس در دل شب، مدتی مطالعه میکرد. اول وقت نماز صبح میخواند و پس از تعقیبات نماز و قرائت قرآن، دوباره مشغول مطالعه میشد. هنگام صبح، صبحانهای مختصر ـ که بیشتر از نان و پنیر نبود ـ صرف میکرد و سپس به کتابخانه میرفت وتا هنگام تدریس ـ که اغلب ده صبح آغاز میشد ـ به مطالعه درباره درس آن روز میپرداخت و در این وقت هیچکس را نمیپذیرفت. آیت الله العظمی بروجردی میفرمود: «تا آنجا که به خاطر دارم، هیچ وقت از اوقات عمرم بیهوده تلف نشده است».
استفاده از فرصتهای تعطیلی
منبع:ماهنامه گنجینه
/س