نویسنده: صمصام صانعی
سکبینج صمغ رزینی است که از گیاهی با نام علمی و مشخصات زیر گرفته میشود.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
نام علمی:
Ferula persica Willd.، نام فرانسه صمغ Sagapenum، نام انگلیسی صمغ Sagapenum و نامهای دیگر آن در کتب طب سنتی، سَک بینه، سَک بینَج، صاغافایون و صاغافیون میباشد. نام دیگر گیاه کمای ایرانی است.تیره گیاه:
جعفری Umbelliferaeنوع گیاه:
بوتهمشخصات ظاهری گیاه:
گیاهی است علفی و چند ساله به ارتفاع حدود یک متر گاهی موارد بیشتر با ساقهای ضخیم، استوانهای و شیاردار و برگهای آن بزرگ، دارای بریدگیهای عمیق و تقسیم شده به قطعاتی نوکتیز و دندانهدار میباشند. در قسمتهای انتهائی ساقه، گل دهنده و گلهای آن زرد رنگ و مجتمع به صورت گل آذین چتر مرکب هستند. میوهاش بیضوی و به ابعاد حدود 5 در 8 میلیمتر میباشد. معمولاً به صورت بلع استفاده میکنند و در طب سنتی برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف آن را پزشک تشخیص داده و تجویز میکند.مشخصات ظاهری صمغ:
صمغی است که رنگ قسمت خارجی آن سرخ یا زرد، داخل آن سفید، بوی آن تند و زننده شبیه بوی سیر و طعم آن کمی شیرین و تلخ میباشد. این گونه صمغ خواص خود را تا مدتی حدود 20 سال حفظ میکند. برای استخراج و یا گرفتن صمغ در ساقهی گیاه نزدیک به برگ شکاف کوچکی ایجاد کرده سپس شیرهی آن خارج میشود و به مجردی که در مجاورت هوا قرار گرفت سفت شده و به صورت اشکی و تودهای در میآید که نوع اشکی آن مرغوبتر از نوع تودهای میباشد. نوع اشکی آن نادر و در حال حاضر در بازار بیشتر نوع تودهای آن وجود دارد.طبیعت سک بینج:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.رویش جغرافیایی:
این گیاه بومی ایران است و بیشتر در استانهای شمالی، البرز، تهران، لرستان، چهارمحال و بختیاری، فارس و به صورت پراکنده در استانهای دیگر نیز انتشار دارد.ترکیبات شیمیایی سک بینج:
اسانسی زرد رنگ و غیره در آن تشخیص داده شده است.بخش مورد استفاده:
صمغ.نحوه مصرف:
معمولاً به صورت بلع استفاده میکنند و در طب سنتی برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف آن را پزشک تشخیص داده و تجویز میکند.نکته:
سک بینج علاوه بر دارا بودن خواص درمانی بیشتر مصارف صنعتی دارد.خواص درمانی:
ضد هیستری و رفع کننده بیماریهای با منشأ عصبی، تحلیلبرنده گازهای روده و مسهل زرداب، خارج کننده بلغم غلیظ و لزج از بدن و دفع کننده سنگ کلیه و مثانه، خارج کننده کرمهای معده و ضد اورام میباشد. در ضمن برای سوءهضمهای همراه با نفخ، یبوست، درد سینه، درد مفاصل، نقرس و سردردهای کهنه نیز مفید است.تذکر:
استفاده از آن برای خانمهای باردار و اشخاص گرم مزاج ممنوع میباشد.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.