هر چند با افزایش سن، میزان تولید هر دوی این هورمونها کاهش مییابد، اما زنان عموماً در سالهای قبل از یائسگی و در دوران یائسگی شاهد کاهش شدید این دو هورمون هستند. البته کاهش پروژسترون خیلی بیشتر از استروژن است و این نابرابری سبب میشود تا چربی بیشتری در بدن تولید شود.
این کاهش هورمون طبیعی است و بخشی از افزایش سن است، اما افزایش وزن ناشی از آن میتواند تحتتأثیر سبک زندگی یا رژیم غذایی قرار بگیرد. این عوامل میتوانند باعث افزایش میزان استروژن شوند و حتی سایر هورمونهای مشابه استروژن را نیز تحریک میکنند. در ادامه تعدادی از این عوامل تأثیرگذار روی استروژن را معرفی خواهیم کرد:
۱. حشرهکشها و علفکشها
سبزیجات و میوههایی که میخرید باید از بابت آلودگی بررسی شوند. بههمینخاطر سعی کنید انواع طبیعی آنها را خریداری کنید. در غیر این صورت، سعی کنید روش شستن سبزی و میوه با استفاده از سرکه را یاد بگیرید و میوهها و سبزیجات را با استفاده از آب و سرکه بشویید.
۲. استفاده از گوشتهای غیر ارگانیک
برخی از مرغها و گوشتهای قرمز با هورمونها تولید میشوند.سعی کنید گوشت مرغ یا احشامی را مصرف کنید که بهصورت طبیعی رشد کردهاند. وقتی به رستوران میروید، ماهی سفارش بدهید، مگر اینکه مرغ یا گوشت قرمز بدون هورمون باشد.
۳. مواد شیمیایی کرمها، شامپو و …
مواد شیمیایی که درون کرمها، لوسیونها، صابون، شامپو، عطرها، اسپری مو و دئودورانت وجود دارند میتوانند به شما آسیب بزنند. بنابراین سعی کنید از محصولاتی استفاده کنید که امتحان خود را پس دادهاند.
۴. حلالهای صنعتی
حلالهای صنعتی درون چسبها، رنگها، لاکهای الکلی و محلول استن وجود دارد. این موضوع برای زنان مشکلساز است، بنابراین حضور خودتان را در محلهایی که بوی مواد شیمیایی (مثل: سالنهای زیبایی) دارد کمتر کنید و هر نوع مادهی شیمیایی را در فضای آزاد استفاده کنید.
۵. استرس و کمبود خواب
همانطور که احتمالا میدانید، استرس تأثیر بسیار بدی روی بدن زنان میگذارد. استرس و کمبود خواب باعث کاهش پروژسترون تولیدی میشود. با استفاده از یوگا، تمرینهای تنفس عمیق و پیاده روی، سطح استرس خود را کم کنید. همچنین برنامهی روزانه خود را از قبل تهیه کنید تا بتوانید بهراحتی کارهای روزانه خود را انجام بدهید. برای داشتن خواب بهتر، زمان استفاده از رایانه، تلویزیون و تلفن همراه قبل از خواب را کمتر کنید. بعد از شام دیگر مواد غذایی مصرف نکنید و محیط خواب خود را تاریک و آرام نگه دارید.
۶. مصرف بیشازحد کالری
مصرف کالری زیاد باعث ایجاد چربی و همچنین تبدیل استروئید به استروژن میشود. مواد غذایی سرشار از پروتئین، چربی سالم و مواد غذایی حاوی فیبر بالا مصرف کنید. این موارد از جمله راه های علمی کاهش اشتها هستند.
۷. عملکرد ضعیف کبد ناشی از مصرف قبلی الکل و داروها
استروژن درون کبد تجزیه و جذب میشود، بنابراین باید از آن مراقبت کنید. الکل مصرف نکنید و دارو را بدون تجویز دکتر مصرف نکنید. از مواد غذایی مثل آب خیار، کلسیم، اسید فولیک و تائورین (یک آمینواسید) استفاده کنید.
۸. کمبود منیزیم
کمبود منیزیم ناشی از کمبود مصرف میوه یا سبزیجات همراه با مصرف مواد غذایی فراوری شده است. از جمله علائم کمبود منیزیم در بدن، گرفتگی عضلات و مشکلات و اختلالات خواب است. منیزیم برای سوختوساز استروژن در کبد لازم است. از پودر منیزیم قبل از خواب استفاده کنید و بعد از تمرین از اسپری منیزیم روی عضلات استفاده کنید.منبع: سایت چطور