علت درد ساق پا چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟

یکی از مشکلات شایع، درد ساق پا است. درد ساق پا ممکن است دردی آرام باشد ولی به هر حال شما را متوجه خود کند و فکرتان را درگیر کند
سه‌شنبه، 24 ارديبهشت 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
علت درد ساق پا چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟
یکی از مشکلات شایع، درد ساق پا است. درد ساق پا ممکن است دردی آرام باشد ولی به هر حال شما را متوجه خود کند و فکرتان را درگیر کند، ممکن است اینقدر شدید باشد که توانایی نگه داشتن وزن بدن را نیز نداشته باشید و احساس ضعف و سوزن سوزن شدن داشته باشید و بی حس شود. درد ساق پا مشکلی است که باید جدی گرفته شود. اما به راستی علت درد ساق پا چه عواملی می توانند باشند؟ در این مقاله با علت درد ساق پا آشنا می‌شوید تا در صورت بروز بتوانید اقدام مناسب تری داشته باشید.
 

علت درد ساق پا

۱- شکستگی استخوان ساق پا
بر روی استخوان‌های بدن از جمله استخوان‌های ساق پا لایه محکمی قرار گرفته است که اعصاب درد در آن وجود دارد. زمانی که استخوان ساق پا بشکند این لایه آسیب می‌بیند و در نتیجه ریشه‌های عصبی موجود در آن تحریک شده و باعث درد در ساق پا می‌شود. همچنین عضلات اطراف استخوان نیز دارای ریشه‌های عصبی بوده و شکستگی در قسمت استخوان ساق پا می‌تواند به عضلات اطراف نیز آسیب وارد کند و بالطبع اعصاب موجود در عضلات را نیز تحریک کرده و ایجاد درد در عضله ساق پا کند.

شکستگی استخوان می‌تواند در اثر عوامل مختلفی از جمله دویدن، جهیدن، رقص و سایر عواملی که فشار زیاد و مکرری به ساق پا وارد می‌کنند، روی دهد.

علت درد ساق پا چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟

۲- خونریزی بافت ساق پا
در صورت وارد آمدن ضربه به ساق پا ممکن است در بافت‌های ساق پا به ویژه عضلات ساق پا خونریزی ایجاد شود. در نتیجه‌ی این خونریزی به عضلات و بافت‌ها فشار وارد شده و باعث ایجاد تورم و درد می‌شود. در صورت خونریزی شدید، خون‌رسانی به ساق پا دچار مشکل می‌شود و ساق پا بی‌حس و حرکت شده و در آن سردی و درد احساس می‌شود.

۳- کشش عضله
اگر به ساق پا ضربه وارد شود و یا در زمان ورزش کردن عضلات ساق پا تحت فشار و کشیدگی قرار بگیرد در آن‌ها پارگی‌هایی ایجاد می‌شود. این پارگی‌ها ممکن است بسیار ریز و در حد میکروسکوپی باشند و یا به صورت واضح باشند. این اتفاق می‌تواند به علت ورزش یا فعالیت بدنی شدید در عضلاتی اتفاق بیفتد که توانایی انعطاف پذیری بالایی ندارند. این مشکل با انقباض شدید و درد در عضله همراه است و برای مدتی نیز ادامه دارد.

۴- اختلالات عروق خونی اندام تحتانی
برای انجام فعالیت، عضلات ساق پا به اکسیژن و مواد غذایی بیشتری احتیاج دارند و در نتیجه جریان خون نیز در این قسمت بایستی بیشتر شود. در بدن افراد سالم هنگام انجام فعالیت،  رگ‌های خونی گشاد شده و جریان خون برای خون‌رسانی بهتر به اندام مورد نظر؛ بیشتر می‌شود. اما یک بیماری وجود دارد که در آن رگ‌های خونی اندام‌های تحتانی که خون و مواد غذایی را به پا و ساق پا می‌رسانند باریک می‌شود. رگ‌های خونی در این بیماران در زمان انجام فعالیت، قادر به گشاد شدن نیستند و به این دلیل است که در زمان انجام فعالیت درد دارند.

نتیجه می‌گیریم که کاهش خون‌رسانی به عضلات ساق پا می‌تواند علت درد ساق پا باشد. در ابتدا فقط هنگام انجام فعالیت بدنی از جمله راه رفتن درد بروز می‌کند، ولی رفته رفته در زمان استراحت نیز این درد احساس می‌شود. کاهش خونرسانی به عضله، کاهش خونرسانی در پوست را به دنبال دارد که نتیجه آن بروز زخم در پوست و یا دیر‌تر خوب شدن زخم‌های موجود در پوست است.

علت درد ساق پا چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟

۵- آسیب دیدن بافت همبند
در پشت ساق پای همه انسان‌ها عضلاتی قرار دارند. تعدادی از این عضلات در عمق ساق پا قرار دارند و به وسیله بافت همبند به استخوان ساق پا که به آن درشت‌نی گفته می‌شود متصل می‌شوند. زمانی که ساق پا منقبض می‌شود، بافت همبند کشیده می‌شود. در صورتی که تنش وارد شده به ساق پا شدید باشد بافت همبند آسیب می‌بیند. این عرضه به صورت درد ساق پا بروز می‌کند.

۶- سایر بیماری‌ها
بیماری‌هایی از جمله دیابت، برخی سرطان‌ها، الکلیسم و کمبود برخی ویتامین‌ها می‌توانند علت درد ساق پا باشند. در بسیاری از بیماران پس از مصرف مکمل ویتامین E و کلسیم تا حد بسیاری بهبودی مشاهده شده است. در بیماری‌هایی از جمله بیماری ام اس و گیلن باره عضلات ساق پا ضعیف شده و باعث بروز درد می‌شوند.

۷- لخته شدن خون در عروق ساق پا
قلب می‌تواند منشاء لخته شدن خون باشد. برخی بیماری‌ها در ضربان قلب منظم اختلال ایجاد می‌کنند و باعث ایجاد لخته خون در قلب می‌شوند. لخته‌ها از طریق جریان خون به عروق خونی ساق پا می‌رسند و رگ‌ها را کاملا می‌بندند و خون‌رسانی به ساق پا را مختل می‌کنند و باعث بروز درد در این ناحیه می‌شوند. منشاء لخته شدن خون می‌تواند عروق عمقی و یا عروق سطحی ساق پا نیز باشد. با انسداد رگ‌های عمقی، ساق پا متورم و دردناک می‌شود حتی ممکن است لخته به قلب و ریه رفته و باعث بروز مشکلات بعدی شود. با مسدود شدن عروق سطحی نیز، درد و تورم بر روی رگ‌های واریسی ساق پا ایجاد می‌شود.

۸- کمر درد
کمر‌ درد‌هایی که با سیاتیک همراهند نیز با تحریک کردن ریشه‌های عصبی می‌توانند علت درد ساق پا باشند. محل درد ساق پا بستگی به تحریک ریشه عصبی در کمر دارد.

۹- فشار در کمپارتمان‌های عضلانی
در دوندگان و افرادی که زیاد راه می‌روند؛ فشار زیادی در کمپارتمان‌های عضلانی ساق پا وارد می‌شود و در جلوی ساق پا درد احساس می‌شود که با استراحت بهبود می‌یابد.
 

پیشگیری از درد ساق پا

برای پیشگیری از بروز درد ساق پا می توانید در هنگام ورزش کردن از کفی‌های ضربه گیر در کفش خود قرار دهید. در صورت که پاهای شما دچار عارضه چرخش به داخل باشد، از کفی‌های مخصوص استفاده کنید. کفش ورزشی خود را به صورت منظم تعویض کنید. زمان دویدن و فعالیت ورزشی خود را "به تدریج" افزایش دهید.

علت درد ساق پا چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟
 

منبع: سایت ستاره


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط