محافظت از پوست نوزاد، در برابر پرتوهای خورشید، بسیار مهم است. زیرا پوست حساس نوزادان، خیلی زود، دچار آفتاب سوختگیهای شدید میشود و ریسک ابتلا به "ملانوم" را در آینده بالا میبرد. ملانوم، نوعی تومور بدخیم پوستی است که یکی از دلایل ابتلا به آن، حضور مداوم زیر آفتاب و وجود ضایعات آفتاب سوختگی روی پوست است!
بهترین راه محافظت از پوست، اجتناب از قرار گرفتن در معرض آفتاب است. سعی کنید بین ساعات ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر که آفتاب به شدت میتابد؛ در سایه یا داخل ساختمان باشید. اگر مجبور هستید در این ساعات بیرون از منزل باشید، اقدامات لازم را انجام دهید، که مهمترین آن استفاده از کرم ضد آفتاب است.
از چه زمانی می توان از ضد آفتاب برای نوزادان استفاده کرد؟
نوزادان کوچکتر از ۶ ماه
بهتر است نوزادان کوچکتر از ۶ ماه، در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار نگیرند. تا چند سال پیش، انجمن پزشکان امریکا، استفاده از ضد آفتاب برای نوزادان را ممنوع اعلام کرده بود. اما به تازگی اعلام کرده است، در شرایطی که سایهبان و لباس مناسب برای نوزاد فراهم نبود، پدر و مادر میتوانند، مقدار بسیار کمی ضدآفتاب مخصوص کودکان، با SPF ۱۵ یا بیشتر، برای او استفاده کنند. بدین صورت که تنها مناطق محدودی مانند صورت، پشت دستها و رانها را با ضد آفتاب بپوشانند.
نوزادان بزرگتر از ۶ ماه
پدر و مادر میتوانند از ضد آفتاب، برای حفاظت کلیه نقاط بدن نوزاد استفاده کنند.
نکات مهم استفاده از ضد آفتاب برای نوزادان و کودکان
برای تست حساسیت، مقدار کمی از ضد آفتاب را روی بازوی کودک بمالید. ۴۸ ساعت بعد، بازوی کودک را مشاهده کنید. در صورت وجود سرخی، خارش، جوش و... در محل، از پزشک کودک بخواهید تا ضدآفتابی مناسب پوستهای بسیار حساس، به شما معرفی کند.هنگام استفاده از ضد آفتاب بر صورت کودک، بسیار احتیاط کنید. اگر کودک نا آرام است، اندکی صبر کنید تا آرام شود یا سرگرم بازی با اسباب بازی شود، سپس کار خود را ادامه دهید. اگر ضد آفتاب وارد چشم کودک شد، با یک دستمال نمدار تمیز، چشم او را پاک کنید.
همیشه به خاطر داشته باشید که ضد آفتاب بایستی در طول سال (زمستان و تابستان) استفاده شود. در زمستان، تابش پرتوهای آفتاب بر روی برف و بازتاب آنها، میتواند، باعث سوختگی بر روی پوست شود. هم چنین در روزهای ابری، استفاده از ضدآفتاب ضروری است، زیرا ابرها مانع تابش پرتو UV نمیشوند. بنابراین، هر وقت کودک را از منزل بیرون میبرید، ضدآفتاب را فراموش نکنید!
چگونه از ضد آفتاب برای کودک استفاده کنیم؟
حدود ۱۵ الی ۳۰ دقیقه، قبل از بیرون رفتن، ضد آفتاب را روی پوست کودک (محلهایی که در معرض تابش آفتاب قرار میگیرند) پخش کنید.هرچه بیشتر ضدآفتاب روی پوست باشد، بهتر است (البته برای کودکان بزرگتر از ۶ ماه). یک لایه ضخیم از ضدآفتاب روی پوست کودک پخش کنید. خصوصا، روی بینی، گوشها، پشت گردن و شانهها را کامل با ضدآفتاب بپوشانید.
از ضدآفتاب مخصوص کودکان استفاده کنید.
هر دو ساعت ضدآفتاب را تجدید کنید. به نوشته روی محصولی که مدت زمان تجدید ضدآفتاب را هر ۸ ساعت عنوان کرده، اعتنا نکنید.
به یاد داشته باشید، پس از شنا یا عرق کردن، لایه ضدآفتاب از روی پوست شسته میشود (حتی ضدآفتابهای ضدآب) و نیاز به استفاده مجدد است.
چه ضد آفتابی برای پوست حساس کودکان مناسب است؟
برای انتخاب بهترین ضد آفتاب برای نوزادان و کودکان، به چند نکته توجه کنید.ضدآفتابی را انتخاب کنید که مخصوص کودکان تهیه شده و ضدآب است. حتی اگر نمیخواهید به شنا بروید.
برای جلوگیری از حساسیت پوستی، ضدآفتابی را انتخاب کنید که دارای اکسید تیتانیم و اکسید روی در ترکیباتش باشد. این مواد آلرژی زا نیستند و جذب پوست نمیشوند.
دقت کنید که روی بسته بندی محصول ذکر شده باشد که نسبت به پرتوهای UVA و UVB مقاوم است.
عدد SPF محصول بین ۱۵ تا ۵۰ باشد.
از خرید ضدآفتابی که حاوی دور کننده حشرات است، اجتناب کنید. در صورت نیاز به دور کننده حشرات، آن را به صورت مجزا تهیه کنید. پس از پخش کردن ضدآفتاب روی پوست کودک، از دورکننده حشرات استفاده کنید.
جهت محافظت کودک در مقابل آفتاب، چه نکاتی را رعایت کنیم؟
اگر میخواهید با کودک خود به مدت طولانی بیرون بروید، برای محافظت او از گرما و آفتاب، نکات زیر را رعایت کنید.حتی الامکان در ساعات شدت تابش آفتاب (۱۰ صبح تا ۴ عصر)، درون ساختمان باشید.
هرجا که ممکن است، زیر سایبان قرار بگیرید.
لباس گشاد و خنک به تن کودک بپوشانید تا پوست در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار نگیرد. بهتر است، از تی شرت آستین بلند و شلوار بلند با رنگ روشن استفاده کنید.
از کلاه آفتاب گیر لبه دار، برای کودک استفاده کنید. کلاه بیس بال، مناسب نیست، زیرا بر روی گردن کودک، سایه نمیاندازد.
از عینک آفتابی برای کودک استفاده کنید. عینک آفتابی حدود ۹۹% پرتوهای UVA و UVB را فیلتر میکند.
کودک را خنک نگه دارید و به او مایعات (آب، شیر، شیرخشک) بیشتر از حد معمول بدهید تا دچار کم آبی نشود.
هرگز، جهت ایجاد سایه، پتو روی کالسکه نیندازید. ممکن است موجب خفگی و یا گرمازدگی کودک شود. به جای آن از سایبان کالسکه استفاده کنید.
اگر با ماشین مسافرت میکنید و مسیر آفتابی است، کودک را وسط صندلی عقب بنشانید تا از پنجرههای کناری دور باشد. بهتر است از طلقهای آفتابگیر، بر روی شیشهها استفاده کنید. این طلقها، پرتو UVA و UVB را فیلتر کرده و مشکلی در دید ایجاد نمیکند.
هنگامی که با کودک در آفتاب تابستان نشسته اید، به نشانههای کم آبی (گیجی، قرمزی پوست، گریه زیاد) در کودک توجه کنید. اگر کودک دچار آفتاب سوختگی شد، او را از معرض تابش مستقیم آفتاب دور کنید و کمپرس سرد روی قسمتهای قرمز شده بگذارید. سپس برای درمان، به پزشک مراجعه کنید.
منبع: سایت ستاره