آشنایی با علائم گلودرد در کودکان

گلو درد نوعی درد یا ناراحتی در گلو است. معمولا درد در هنگام عمل بلع بیشتر می‌شود. از نظر متخصص اطفال گلو درد یکی از شایع ترین بیماری‌ها است که به علت درد در قسمت پشت ریه ایجاد می‌شود. کودکانی که صحبت می‌کنند، از درد در پشت گلویشان، مخصوصا در هنگام بلع، شکایت دارند. در نوزادان یا کودکانی که صحبت نمی‌کنند، علائم مشخص نیست و شامل بی قراری کودک، مشکل در تغذیه دهانی و گریه کردن در هنگام تغذیه است.
يکشنبه، 11 خرداد 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
آشنایی با علائم گلودرد در کودکان

علت بروز گلو‌‌درد در نوزادان چیست؟

لازم است بدانید که گلودرد می‌‌تواند نشانه‌‌ای از بروز شرایط مختلف در بدن نوزادان باشد. در ادامه این مقاله، علل اصلی بروز گلودرد در نوزادان ارائه شده است که رایج‌‌ترین این موارد به شرح زیر می‌‌باشند:

1-عفونت ویروسی عامل اصلی بروز گلودرد در نوزادان است.تعداد زیادی از ویروس‌‌ها می‌‌توانند این بیماری را در بدن فرزند شما ایجاد کنند، اما ویروس سرماخوردگی، ویروس آنفولانزای مرغی، ویروس آنفلوانزا، ویروس ککساکی و ویروس تبخال مهم‌‌ترین عواملی هستند که باعث بروز گلودرد در بدن او می‌‌شوند.

2-همچنین، عفونت‌‌های باکتریایی ناشی از استرپتوکوک (گلودرد استرپتوکوک) و کورینباکتریوم دیفتری (دیفتری) نیز می‌‌توانند منجر به گلودرد شدید در بدن نوزادان شوند.

3-آلرژی ناشی از استنشاق آلرژن‌‌های بالقوه مانند گرده، ذرات آرد گندم یا گرد و غبار هوا نیز می‌‌تواند منجر به خارش گلو در نوزادان شده و درد شدید این ناحیه از بدن را به دنبال داشته باشد. آلرژی که منجر به بروز گلودرد در نوزادان می‌‌شود، با عنوان آلرژی رینیتیت شناخته می‌‌شود.

4-در صورت بروز بیماری ریفلاکس اسید معده در بدن نوزاد نیز اسیدهای معده و سایر مواد آن به سمت گلو حرکت کرده و باعث تحریک شدید این ناحیه از بدن می‌شوند؛ در نتیجه، می‌‌توان ادعا کرد که ریفلاکس اسید معده هم یکی از مهم‌‌ترین علل بروز گلودرد در بدن نوزادان است.

5-علاوه بر این موارد، دود و آلودگی، مانند ذرات معلق در هوا بر روی پوشش گلوی ظریف نوزاد تأثیر گذاشته؛ در نهایت باعث بروز گلودرد در بدن او می‌‌شود.

با همه این توصیفات، علائم گلودرد در بدن نوزادان به راحتی توسط والدین او قابل مشاهده خواهد بود. تخلیه بیش از حد مایع مخاطی و قرمز شدن اطراف دهان نوزاد، شایع‌‌ترین نشانه‌‌های بروز گلودرد به شمار می‌‌روند! شما باید به محض این که متوجه این علائم در بدن فرزند خود شدید، او را به بیمارستان یا مطب پزشک متخصص اطفال برسانید.1
 

آیا گلودرد می‌تواند موردی اورژانسی باشد؟

در موارد خیلی کم. تنها بیماری گلو که باید آن را اورژانسی تلقی کرد بیماری اپیگلوتیت است که در حال حاضر به خاطر واکسن Hib شیوع کمتری پیدا کرده است. اپیگلوتیت به عفونت دریچه بافتِ گلو گفته می‌شود که مانع از پائین رفتن غذا و مایعات از نای شده و در عین حال تنفس و بلعیدن غذا را هم دشوار خواهد نمود.

کودکی که دچار اپیگلوتیت است خیلی سریع دچار تب شدید شده، تنفسش دچار خس‌خس شده و اغلب آب از دهانش خارج خواهد شد. اگر نسبت به وجود علائم اپیگلوتیت شک دارید:

-کودک را ایستاده نگه دارید

-اصلا سعی نکنید گلویش را معاینه کنید

-اصلا به او چیز خوراکی یا نوشیدنی ندهید، چرا که تنفسش را دشوارتر خواهد کرد
 
اگر کودک دچار عفونت شده باشد، چطور درمان خواهد شد؟
برای اکثر عفونت‌های ویروسی،‌ هیچ درمانی در دسترس نبوده یا لازم و ضروری نیست. سیستم ایمنی بدن بچه شما خودش می‌تواند ظرف یک هفته با ویروس مبارزه کرده و آن را از بین ببرد. از طرفی استراحت زیاد و مصرف مایعات هم برایش مفید خواهد بود.

اگر پزشک کودک نسبت به وجود عفونت باکتریایی مشکوک بود، از گلوی او نمونه‌برداری خواهد کرد. این تست سریع به مراتب راحت‌تر از آمپول زدن است. در این کار پزشک، با پندکی پشت گلو را می‌بیند و کار تمام می‌شود.

اکثر پزشکان یک تست سریع استرپ از کودک به عمل می‌آورند که ظرف ده دقیقه جواب را نشان می‌دهد. اگر جواب تست منفی باشد، نمونه مربوطه برای کشت دقیق‌تر یک یا دو روزه به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد.

اگر مشخص شود که بچه دچار عفونت باکتریایی است (مانند استرپتوکوکوس)، پزشک برایش آنتی‌بیوتیک تجویز خواهد کرد. فراموش نکنید که حتما بر اساس دستورالعمل پزشک دارو را به کودک بدهید. اگر مصرف آنتی‌بیوتیک را خیلی زود قطع کنید،‌ باکتری‌های خیلی سریع و در شکل حادتری مجدد بروز پیدا می‌کند.2
 

علائم گلودرد

 درد در گلو

تب

آبریزش بینی

درد در گوش

خستگی و بی اشتهایی

تورم غدد لنفاوی

لوزه‌ها و دانه‌های قرمز و متورم

بوی بد دهان

خارش گلو.3
 

مراجعه به پزشک برای گلودرد کودک

از آنجا که عفونت‌های باکتریایی در صورت درمان نشدن ممکن است به سایر قسمت‌های بدن کودک گسترش یابد و به آنها آسیب برساند، اگر فکر می‌کنید مشکل او، چیزی بیش از خشکی گلو یا تحریک خفیف آن است، حتماً باید پزشک گلوی کودکتان را ببیند. همچنین فرزند خود را فوراً نزد پزشک ببرید اگر:

فرزند شما کمتر از سه ماه دارد و تب ۳۸ درجهٔ سانتی‌گراد یا بالاتر دارد.

کودک سه ماهه است و هر میزانی از تب را دارد.

کودکتان بین سه تا شش ماهه است و علائم گلودرد دارد و تبش به ۳۸/۳ درجهٔ سانتی‌گراد برسد.

کودک بیش از شش ماه دارد و درجه حرارت بدنش به ۳۹/۴ درجهٔ سانتی‌گراد برسد.

گلوی کودک عفونی به نظر می‌رسد، یعنی گلویش به رنگ قرمز روشن است یا ورم کرده و یا جوش‌های چرکی دارد.

فرزندتان زخمی در دهانش دارد.

احساس می‌کنید او نمی‌تواند به راحتی غذا را ببلعد یا دهانش را کاملاً باز کند.

تنفسش با دشواری همراه است.

کاهش اشتها، علائم کم‌آبی بدن، افزایش مقدار بزاق، خشکی گردن یا کج‌خلقی بسیار زیاد دارد.

همچنین اگر به این نتیجه رسیدید که گلودرد کودک شما به اندازه‌ای خفیف است که مراجعه به مطب پزشک را ایجاب نمی‌کند، باز هم اگر مشکل بیشتر از چند روز یا یک هفته هفته طول کشید، لازم است با پزشک تماس بگیرید.4
 

تشخیص گلودرد

دمای 101 درجه فارنهایت یا بالاتر ( 38.3 درجه سانتی گراد)

دشواری در تنفس یا بلع

گرفتگی صدا

گردن سفت و یا مشکل در باز کردن دهان.3
 

درمان‌‌های خانگی برای گلودرد نوزادان

جالب است بدانید که استفاده از روش‌‌های درمان خانگی، ایده خوبی برای از بین بردن ناراحتی ناشی از گلودرد در بدن نوزادان می‌‌باشد. در ادامه این مقاله، راه‌‌کارهایی که شما می‌‌توانید برای تسکین گلودرد فرزند خود انجام دهید، ارائه شده است که مهم‌‌ترین این موارد به شرح زیر می‌‌باشند:

مصرف آب گرم، سالم‌‌ترین درمان خانگی توصیه شده توسط آکادمی آمریکایی اطفال برای بهبود گلودرد نوزادان 3 ماهه و بالاتر از آن است. برای این منظور، آب آشامیدنی را به اندازه‌‌ای گرم کنید که قابل بلعیدن باشد. حدود 5 تا 15 میلی‌‌لیتر آب را چهار بار در روز، به رژیم غذایی فرزند خود اضافه کنید تا علائم گلودرد مانند خارش، درد و التهاب آن را تسکین دهد.

سوپ مرغ یا سبزیجات را نیز می‌‌توان به برنامه غذایی نوزادانی که بیش از شش ماه سن دارند، اضافه کرد. برای این منظور، سوپ سبزیجات یا مرغ را گرم کرده و به رژیم غذایی فرزند بیمار خود اضافه کنید.

همچنین، می‌‌توان از مایعات مناسب و شیردهی بیش از حد طبیعی برای درمان نوزادان مبتلا به گلودردی که کمتر از شش ماه سن دارند، استفاده کرد؛ این روند، باعث کاهش علائم تحریک گلو در نوزادان می‌‌شود.

نوزادانی که بیش از شش ماه سن دارند، باید مقدار زیادی مایعات مانند پوره و فرنی رقیق شده را جهت آرام کردن درد گلوی خود مصرف کنند. از قرار دادن آب میوه در برنامه غذایی نوزادان مبتلا به گلودرد اجتناب کنید، زیرا مفید نبوده و مزایای تغذیه‌‌ای برای بدن فرزند شما ندارد.

همچنین، شما می‌‌توانید یک دستگاه مرطوب‌‌کننده هوا را در اتاق نوزاد خود نصب کنید تا سطح بخار هوا را در میزان ایده‌‌آل آن حفظ کند. لازم است بدانید که هوای خشک می‌‌تواند گلودرد کودک شما را تحریک کند؛ در حالی که رطوبت مطلوب هوا باعث تسکین این مشکل می‌‌شود.

شما باید از یک مرطوب‌‌کننده ملایم بخار آب (نه گرم‌‌/ نه سرد) برای بهبود وضعیت فرزند خود استفاده کنید تا خطر سوزش بینی او را به حداقل برسانید.
 
پزشکان متخصص اطفال استفاده از شربت‌‌ و قرص گلودرد را به نوزادان توصیه نمی‌‌کنند، زیرا مزایای زیادی را به بدن آن‌‌ها ارائه نمی‌‌دهد. با همه این توصیفات، در نظر داشته باشید که اگر کودک شما کمتر از سه ماه سن دارد، هیچ درمان خانگی را برای بهبود وضعیت بدن او امتحان نکنید؛ در عوض، با یک پزشک متخصص اطفال برای درمان او مشورت کنید.1

پینوشتها
1.www.mamanam.com
2.www.fardanews.com
3.www.drsheykholeslami.com
4.www.madarsho.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما