قهرمانان یک کودتا(1)
از مشروطه تا کودتای 1299
با نگاهی گذرا به تاریخ معاصر ایران در می یابیم که از تحقق مشروطه تا برچیده شدن نظام مقدس قاجار کمتر از دو دهه فاصله شد....
پنجشنبه، 22 خرداد 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده:
فهیمه آقامیری
موارد بیشتر برای شما
جرقه اعتراضات زمانی خورد که ژوزف نوز همان وزیر بلژیکی گمرک دربار قجری لباس روحانیون را به تن کرد و برای استهزا شروع به رقصیدن کرد، مردم که چند سالی بود که درگیر گرانی ها، وبا، هرج و مرج بودند با انتشار این تصویر دست به اعتراضات علنی زدند....
در ابتدا 200 نفر از بازاریان آغازگر اعتراضات مشروطه و تاسیس عدالت خانه بودند بعد از مراسمات عزاداری راه پیمایی خود را آغاز کرده و راهی حرم حضرت عبدالعظیم شدند، اما دامنه ی این شورش ها و بست نشینی ها گسترده شد و موجی عظیم راه افتاد.
این اعتراضات گویی فقط برای همان چند روز، چند ماه و حتی چند سال آخر نبود، سلسله مراتب و بیداری هایی بود که هنوز وقتش نرسیده بود تا میوه اش برای برداشت رسیده شود.
مردم یا به تعبیر شعارهای مشروطه ملت(!) دیگر فقط خودشان با همدیگر نبودند که در هم تنیده با فرهنگ قدیم، سنت و اعتقادات و باورهایی که گاها بوی خرافات می داد. سطح آگاهی کم و بیش در حال بالا رفتن بود و دیگر نمی خواستند که شاه همیشه صاحب خون مردم و ملت جیره خوار آدم های شاه...
جهان در آن زمان روی انقلاب های بسیاری را دیده بود، از انقلاب فرانسه گرفته تا صنعتی شدن ملل و جوامعی که روز به روز زندگی راحت تری را برای مردمانشان فراهم می کردند.
روشن فکرانی و دانایانی که راه دانش و خواندن در پیش گرفته بودند و عمق عقب افتادگی ملت و دولت را خبردار بودند، تاجرانی که در میان مردم بودند و پا به فرنگ داشتند، خدم و حشمی که در دربار شاهان بودند و در معیت شاه دنیا را دور می زدند و از این همه پیشرفت و نوع زندگی در غرب شگفت زده بودند. مردم در ارتباط با این اقشار تا حدودی به شناختن این عقب افتادگی ها آگاه می شدند.
مرور تاریخ معاصر این آگاهی را می داد که برای رسیدن به پیشرفت و هم قدم شدن با جوامع پیشرفته فقط نمی بایست هرچند سال و چند دهه یکبار منتظر ماند که منجی در قالب نخست وزیر یا ولیعهد و وزیر درباری ظهور کند تا ایران را نجات دهد، مردانی چون قاِیم مقام فراهانی، امیرکبیر که هنوز سر بلند نکرده برای آغازگر بودن یک تحول سرشان زیر آب می رفت. باید از اول این دیوار کج ساخته می شد.
رجالی بودند که داعیه ی انقلاب را داشتند و می گفتند برای مردمی که همیشه در عذابند نگرانند و می خواهند تحولی عظیم ایجاد کنند. هر آگاه به زمانی با یک سری داشته ها و نداشته ها، برای تغییر حال موجود، در قالب یک رجل سیاسی یا رهبر و محبوبیتی مردمی با داشتن یک سری برنامه فعالیتش را به تعبیر خودش برای ساختن کشورش آغاز می کرد. این سیاسی مردها پشت سرشان در خیلی از دوران خالی نبود. کشورهایی در لباس همراهی و همکاری برای ایفای نقش این رجال حمایتی گسترده داشتند.
از جمله این سیاسیون سید ضیاالدین طبابایی را می توان نام برد، آخوند زاده ای جسور و به گفته خودش یکه قهرمان ، قهرمان کودتا و برهم زننده ی نظام پادشاهی قاجار!
سید ضیا می گفت انقلاب روسیه در من منشا بزرگترین تحول فکری بود و من با دیدن لنین و با مشاهده ی انقلاب روسیه احساس کردم یک تنه می توانم انقلاب کنم.
سید ضیا را بسیاری سید انگلیسی می نامند و در مصاحبه ای هم که با او به عمل آمد خودش موید این صفتش بود، او خودش را دوست بریتانیاها می دانست و بر این باور بود دشمنی با آنها نابودی اش را به دنبال دارد.
در این میان می توان شرایط و بستری که کودتا در آن متولد شد را در نظر گرفت، مردم کلافه از سومدیریت قاجارها هرکدام از شاهانش شلخته تر از دیگری کشور را اداره می کردند، امتیازات بسیاری واگذار شده بود، قرض های بسیاری دولت ایران می گرفت و شاهان و دربارش راهی فرنگ می شدند. عوامل بسیاری دست به دست هم داد که همه ی ملت در انتظار یک تغییر باشند.
در این میان از هرطرف هجمه هایی به ایران و حکومتش بود، کشورهای بسیاری برای چاپیدن ایران دندان تیز کرده بودند، ابتدا که اعتراضات آغاز شد فقط حرف از عدالت خانه بود .
اعتراضات بازاریانی که چرا به هم صنفی شان بی احترامی شده و او که از خیران و موسسان مساجد بازار است به چه دلیل جلوی همگان به بهانه گرانی قند و شکر فلک شده است. مطلب قابل توجه در این میان جرقه هایی که می خورد با توهین به مسایل اعتقادی و باورهای ذهنی مردم بود . اما این اعتراضات نشان از آبستن بودن سال ها هرج و مرج و بی کفایتی مسوولین وقت بود.
امتیازهای پشت سر همی که شاهان قاجار واگذار می کردند از ترکمنچای گرفته تا وزیر بلژیکی گمرک، هر قسمت از ایران به باد می رفت و هرروز وضع مردم بدتر از روز قبل می شد. بیماری های مسری و خطرناک، وضعیت بد معیشت مردم و مهم تر از همه اینکه دامنه ی آگاهی مردم از وضعیت نامساعدشان گسترش پیدا کرده بود و این ملت در انتظار یک تغییر بودند و طبق معمول تغییراتی که از جانب خودشان نباشد و می خواهند منجی ظهور کند.
از این آب گل آلود ماهی گرفته شد، سناریوچینی با نام سید ضیا که به مغز کودتا معروف بود و رضا سوادکوهی که خودش را نوکر مردم می دانست، رضاخان میرپنج نظامی سخت کوشی که آن زمان خودش را همانند شاهان قجری نمی دانست و دایم خودش را خادم مردم معرفی می کرد و سیدضیا هم جرقه ی خدمتش را همان اسب پیشکشی محمدعلی شاه عنوان می کرد که به خاطر دم قرمز اسب، خانه های مردم به رایگان در اختیارش قرار می گرفت و او از اینهمه تبعیض و ظلم متاثر شده بود و حالا می خواست وضع را تغییر دهد تا همگان یکسان باشند.
ابتدا اعتراض ها برای برکناری یک وزیر و دولت مرد بود اما قدم به قدم دامنه ی درخواست ها گسترش پیدا کرد، عالت خانه، داشتن شاهی با شرط و شروط، مجلس ملی و .... کم کم توده های متوسط مردم نیز بلند می شدند، تا جایی که بلوای نان که به پا شد زنان دست به اعتراض زدند و خواستار پایان دادن به قحطی و گرانی شدند.
سید ضیا در ابتدا خودش را مشروطه خواه می دانست، در خاطراتش از پدرش که روحانی و خطیبی نامور بود نقل می کند که در فضایی بزرگ شده است که همیشه بزرگان حکومت از ولیعهد و وزیر راهی منزلشان می شده و آنها در هیچ زمان خودشان را وابسته به شاه و دربار و فردی نمی دانستند. او فعالیت سیاسی اش را با روزنامه نگاری آغاز کرد....
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
تاریخ سرهم بندی شده
يکشنبه، 30 دی 1397
عشق مقدس فیلسوف
يکشنبه، 30 دی 1397
تاریخ نگاری اواخر قرن نوزدهم
يکشنبه، 30 دی 1397
تاریخ فلسفه چین ( قسمت دوم)
دوشنبه، 24 دی 1397
تاریخ فلسفه چین (قسمت اول)
يکشنبه، 23 دی 1397
ایدهآلیسم لاشلیه
يکشنبه، 23 دی 1397
هردر و تاریخ
سهشنبه، 18 دی 1397
نقش مردم در تعیین سرنوشت نیک یا بد!!
يکشنبه، 9 دی 1397
شعر و اسطوره ( قسمت دوم)
شنبه، 19 آبان 1397
تاریخ چیست؟
شنبه، 13 ارديبهشت 1393
تازه های مقالات
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
آشنایی با مشکلات و تعمیر سایبان برقی
تأثیر استفاده از کفش مناسب بر پیشگیری از آسیبهای اسکلتی
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار