بلوغ و کنجکاوی جنسی در نوجوانان
یک روانشناس با بیان اینکه والدین نمیتوانند حق نیاز جنسی را در نوجوانان خود نادیده بگیرند، به آنها توصیه کرد تا برای پیشگیری، رفع و حل مسائل و مشکلات ناشی از بلوغ، توانایی صحبت از احساسات شخصی نوجوان را در محیط های خانوادگی افزایش دهند. مهدی بیاتی افزود: در حال حاضر به دلیل دسترسی نوجوانان به انواع اطلاعات در قالب فیلم و عکس در موبایل و کامپیوترهای شخصی اغلب شاهد بلوغ زودرس در آنها هستیم؛ این درحالیست که نمی توانیم در دنیای ارتباطات نوجوان را برای استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا منع کنیم؛ به ناچار باید این واقعیت را پذیرفته و در جهت سرکوب آن عمل نکنیم زیرا منع استفاده از این وسایل تنها باعث حریصتر شدن نوجوان میشود.والدین باید ادبیات نوجوان را شناخته، توانایی گفتوگو را در خود افزایش دهند تا بتوانند از آسیبهای نوظهور ناشی از رشد تکنولوژی در نوجوان خود پیشگیری کنند، زیرا نوجوانی مانند راه رفتن برلبه دیواری باریک بوده و چنانچه نتوان فرد را به درستی در این دوران هدایت کرد، هرلحظه ممکن است فرد به درهای پرتاب شود که بازگشت از آن گاه بسیار دشوار خواهد بود. وی در ادامه ضمن بیان آنکه متاسفانه مسائل و کنجکاوی های جنسی نوجوان که بخشی از مراحل طبیعی رشد وی است، همواره در فضاهای پنهان خانوادگی قرار می گیرد افزود: خانوادهها باید بپذیرند که نیاز و کنجکاویهای جنسی مانند هر فرد دیگری در نوجوان آنها نیز وجود دارد به همین دلیل باید در این رابطه نگاهی احترام آمیز و عاری از اتهام به نوجوان داشته باشند. بیاتی هم چنین گفت: بهتر است در این سن پدران با پسران و مادران با دختران گفت و گو کنند و با ارائه برخی نکات، زمینه اقدامات پیشگیرانه را برای آنها فراهم کنند.
این روانشناس افزود: بداخلاقی والدین با نوجوان در این سنین و به ویژه در خصوص مسائل و کنجکاویهای جنسی آنان نتیجه عکس داشته و باعث بدبینی آنها در بزرگسالی میشود که این خود مقدمه بروز بسیاری از مشکلات در زندگی آینده نوجوان است. بیاتی همچنین با اشاره به افراط و تفریطهای خانوادگی در این خصوص اظهار کرد: گاهی شاهد آن هستیم که خانوادهها بسیار ساده با این مسئله برخورد کرده و به راحتی در جمعهای خانوادگی برخی فیلمها و تصاویر را مشاهده می کنند؛ در مقابل خانواده هایی نیز وجود دارند که با سخت گیری و یا حیای بیمورد در این زمینه حتی اجازه گفت و گو با نوجوان در ارتباط با این مسائل را نمی دهند که هردو این رفتارها برای نوجوان بسیار آسیب زاست و عاملی برای انحراف نوجوان میشود.
وی تصریح کرد: در این دوره به مادران و دختران خانوادههایی که دارای نوجوانان پسر هستند توصیه می شود تا از پوشیدن لباسهای نیمه عریان و تنگ خودداری کنند.
بیاتی در ادامه ضمن اشاره به آنکه خانوادهها گاهی از رشد کودک خود و قرارگیری وی در دوران نوجوانی غافل میشوند گفت: نوجوانی دورهایست که نباید از آن غفلت کرد و خانوادهها همواره باید متوجه تغییرات هورمونی و فیزیولوژیک نوجوان خود باشند. این روانشناس همچنین با تاکید بر حیای بیمورد خانوادهها در خصوص مسائل جنسی نوجوانان و اینکه در بسیاری از مواقع خانوادهها گمان میکنند که اگر با نوجوان در این مورد گفت و گو کنند به اصطلاح چشم و گوش آنها باز میشود اظهار کرد: صحبت والدین در جهت دهی و هدایت فرزندان موثر است؛ این درحالیست که اکنون خانواده ها حتی با ادبیات نوجوان خود آشنا نیستند و بعلت عدم تجربه مسائل این چنینی در دوران نوجوانی خود، قدرت مدیریت اوضاع را نداشته و به این ترتیب همواره سعی در سرکوب و یا آزادیهای بی مورد دارند که هردو آسیب زا هستند. وی افزود: زمانی که والدین عدم گفتوگو و سکوت در این مسائل را در دستور کار خود قرار میدهند نوجوان در جهت رفع کنجکاویهای خود راه اشتباه را انتخاب میکند.
والدین با راحتی خیال باید موارد زیر را برای نوجوان خود به سادگی تمام توضیح دهند:
** قاعدگی در دخترها** چگونگی انزال شبانه در پسرها
** استمناء و اثرات مخرب آن
** بیماری های مختلف مربوط به مسائل جنسی
** مسائل اخلاقی پیرامون مسائل جنسی
** انحراف جنسی
** نزدیکی جنسی
** ازدواج
** حاملگی و چگونگی بارداری و زایمان و....
نبودن کانون گرم خانوادگی و کمبود محبت، بی ثباتی و درگیری خانوادگی و بی کفایتی والدین برای راهنمایی فرزندان از عواملی هستند که باعث انحرافات جنسی در نوجوان می شوند. همین طور وجود وسائل و کتاب ها و سی دی های تحریک کننده باعث انحرافات جنسی در نوجوانان می شود.
کنجکاوی نسبت به تصاویر حامل پیام های جنسی
در حدود 12 تا 13 سالگی نوجوانان یک علاقه کلی نسبت به موضوعات سکسی نشان می دهند.این کجکاوی و علاقه خود را با مطالعه اطلاعات در مورد مسائل جنسی و تصاویر با مفهوم جنسی ارضا می کنند.
این ها ممکن است شامل :
نقاشی ها در کتاب های آناتومی،عکس افراد برهنه،تصویر رفتار جنسی حیوانات موضوعات پورنوگرافی باشند.نوجوانان این تصاویر را به راحتی در:کتابخانه،کتاب زیست شناسی خواهر برادرها،مشاهده برنامه های تلویزیونی،دیدن تصاویر مجلات بزرگسالان،یا سرچ در اینترنت پیدا می کنند.
طبیعی است که نوجوانان سعی دارند با مخفی کردن این کارها از خجالت کشیدن در نتیجه برملا شدن آنها فرار کنند، و سعی در انکار یا مخفی کردن آنچه انجام می دهند دارند.
البته خوشبختانه در ایران به دلیل قوانین فیلترین موضوعات جنسی، نوجوان دسترسی کمتری به این فیلم و تصاویر دارد.
اوایل نوجوانی: سن کنجکاوی و آزمایش
اوایل نوجوانی به دلیل ارتباط درونی بین رشد جنسی، شناختی و هیجانی دوره باارزشی در رشد جنسی نوجوان است.نوجوان در این سن فاقد بلوغ بلوغ شناختی و هیجانی ای است که برای تصمیمات خردمندانه و سالم لازم است.
البته با در نظر گرفتن تمایلات جنسی او و توانایی مقابله ضعیف با پیامدهای فعالیت جنسی. این مسئله مخصوصا بیشتر ناامید کننده است.
زیرا نوجوانان امروزه از لحاظ جنسی بیشتر فعال هستند تا نسل های قبلی.
بر اساس یک همه پرسی توسط مرکز کنترل بیماری های آمریکا CDC که در سال 2010 منتشر شد:
46 درصد از دانش آموزان دبیرستان گزارش دادند که رابطه جنسی کامل داشته اند، در حالیکه در دهه 1940 این آمار در حدود ده درصد بود.
منبع: سایت سیمرغ
سایت بیتوته
سایت کودکانه