مزوتلیوما چیست؟
مزوتلیوما اغلب در ریه ها اتفاق می افتد، جایی که مزوتلیومای پلورال نامیده می شود. همچنین می توانید در پوشش شکم و به ندرت، در اطراف قلب یا بیضه ها نیز دچار این نوع سرطان شوید.انواع مزوتلیوما
انواع مختلفی مزوتلیوما بر اساس ظاهر سلول های سرطانی وجود دارد. Epithelioid یا مزوتلیوم بافت پوششی شایع ترین نوع آن است که سلول های سرطانی بر روی لایه ای به صورت مرتب قرار گرفته اند.درمان ها در این نوع بهتر از سایر انواع اثر گذار هستند. در نوع سارکوماتوئید، سلول های دوک مانند هستند.
این نوع کمتر شایع است و درمان آن دشوار است. نوع سوم Biphasic یا دوفازی است که ترکیبی از دو نوع دیگر است.
وجود سلول های سارکوماتوئید بیشتر، درمان را دشوارتر می سازد.
علائم مزوتلیوما
علائم شایع مزوتلیوما بدخیم عبارتند از:سرفه
درد، ورم و یا تورم در شکم یا قفسه سینه
احساس خستگی
مشکل تنفس
مشکلاتی در لخته شدن خون
کاهش وزن بدون هیچ دلیل بسیاری از شرایط دیگر می توانند این مسائل را ایجاد کند، اما اگر شما نگران هستید، به خصوص اگر در معرض آزبست بوده اید، به پزشک مراجعه کنید. 1
عوامل پرخطر سرطان مزوتلیوما
اگرچه عوامل اصلی ایجاد کننده مزوتلیوما هنوز شناخته نشده است اما فاکتورهایی وجود دارند که ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند.قرار گرفتن در معرض آزبست بزرگترین عامل ایجاد کننده این نوع بیماری است. آزبست یک ماده معدنی فیبری است که کاربردهای صنعتی بسیاری دارد و علت استفاده فراوان آن در صنعت مقاومت آزبست در برابر آتش و گرما می باشد و همچنین عایق جریان الکتریسیته است. امروزه مشخص شده است که قرار گرفتن در معرض آزبست موجب ایجاد سرطان مزوتلیوما خواهد شد.
داشتن اطلاعات کافی درمورد عوامل ایجاد کننده مزوتلیوما می تواند به فرد کمک کند تا از ابیتلا به این بیماری جلوگیری کند. برخی از عوامل پر خطر ایجاد کننده این بیماری عبارتند از:
سیگار کشیدن
اگرچه سیگار کشیدن به تنهایی عامل ایجاد کننده سرطان مزوتلیوما نمی باشد، اما برخی معتقدند که سیگار کشیدن و به صروت همزمان قرار گرفتن در معرض آزبست می تواند از جمله عوامل پر خطر ایجاد کننده سرطان مزوتلیوما باشد.قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
آزبست: قرار گرفتن در معرض آزبست یکی از بزرگترین عوامل ایجاد کننده بیماری مزوتلیوما می باشد.خطر قرار داشتن در معرض آزبست با گذر زمان کاهش نمی یابد.
افزون بر این، ممکن است از آخرین موردی که به دلیل قرار گرفتن در معرض آزبست دچار سرطان شده است ۲۰ سال گذشته باشد.
اگر شما یا یکی از نزدیکانتان در معرض آزبست بوده اید با پزشک خود در این باره صحبت کنید.
امروزه ریسک در معرض آزبست بودن برای کارگران کارخانه ها کاهش یافته است زیرا دیگر از این مواد استفاده نمی شود.
اگر چه از آزبست در اواخر دهه ۱۹۸۰ دیگر در صنایع استفاده نمی شود اما ممکن است که در ساختمان های قدیمی یا برخی از محصولات آزبست یافت شود.
اس وی ۴۰
بین سال های ۱۹۵۵ تا ۱۹۶۳ برخی از واکسن های فلج اطفال توسط اس وس ۴۰ آلوده شدند.تحقیقاتی در حال انجام است تا مشخص کنند آیا بین عفونت ناشی از این ویروس و مزوتلیوما ارتباطی وجود دارد.
اگرچه هنوز شواهد آشکاری وجود ندارد اما افرادی که در بازه سنی ۵۰ تا ۷۰ قرار دارند و در معرض این ویروس قرار می باشند ممکن است که به سرطان مزوتلیوما مبتلا گردند.
توریوم دی اکسید
تا دهه ۱۹۵۰ توریوم دی اکسید قبل از عکس برداری با اشعه ایکس به قفسه سینه یا شکم تزریق می شد.ممکن است بین توریوم دی اکسید و دوز بالایی از اشعه و مزوتلیوما ارتباطی وجود داشته باشد.
تشخیص سرطان مزوتلیوما
برخی از روش های مورد استفاده برای تشخیص بیماری مزوتلیوما عبارت است از:بیوپسی یا نمونه برداری
تکنینک اندوسکوپی بیوپسی که برای تشخیص مزوتلیوما مورد استفاده قرار می گیرد به صورت زیر است:تروکوسکوپی از دورن قفسه سینه نمونه برداری می کند و آن را مورد آزمایش قرار می دهد.
مدیاستینوسکوپی، به بررسی فاصله بین ریه ها می پردازد و نمونه برداری می کند.
برانچسکوپی، بررسی و برداشتن نمونه از بافت ریه، نایژه ها و نای می پردازد.
لاپراسکوپی، به بررسی درون شکم می پردازد و از بافت شکم نمونه تهیه می کند.
سی تی اسکن
زمانی که بیماری مزوتلیوما تشخیص داده شد این نوع عکس برداری به صورت مداوم انجام خواهد شد زیرا با بیان جزئیات نشان خواهند داد که این بیماری در چه قسمتی از بدن ایجاد شده است.معمولا بیمار مبتلا به مزوتلیوما پلورال از سی تی اسکن همراه با رنگ برای عکس برداری از قفسه سینه استفاده می کند. عکس برداری به کمک سی تی اسکن معمولا ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارد.
ام آر آی
چون بیمای مزوتلیوما ممکن است به دیافراگم سرایت کند، ام آر آی ممکن است به عکس برداری از این ناحیه و ماهیچه های تنفسی که از قفسه سینه تا شکم پراکنده شده اند، بپردازد.پی ای تی
از این نوع عکس برداری برای ممکن است برای مشخص کردن بافت های سرطانی و سلول های که ممکن است توسط دیگر انواع عکس برداری مشخص نشده اند استفاده کرد. به ویژه در بیماران مبتلا به مزوتلیوما، پی ای تی/ سی تی اسکن به پزشک در تشخیص انتشار سرطان کمک خواهد کرد. 2مراحل مدیریت علائم این بیماری
تغذیه
رژیم غذایی مناسب می تواند به حفظ قدرت و انرژی و بهبودی در حین و بعد از درمان کمک کند.روش های درمانی جایگزین
استفاده از درمان های حمایتی و مکمل مثل طب سوزنی و درمان های مبتنی بر ذهن و بدن می تواند در مدیریت و کنترل درد، تهوع و اضطراب بیماران موثر باشد.مراجعه به متخصص
مزوتلیوما یک بیماری نادر است و برای تشخیص به موقع و پیگیری روش های درمانی مناسب باید به متخصص مراجعه کرد.سوند
استفاده از سوند به بیمار اجازه می دهد با راحتی بیشتر هر 2 تا 3 روز یکبار مثانه اش را تخلیه کند.پرتو درمانی
این روش به تنهایی در درمان مزوتلیوما موثر نیست اما می تواند تومورها را کوچک کند و درد و فشار را تسکین بدهد.ارتباط با پزشک
بیمار باید هر نوع تغییر در شدت یا نوع علائم را به پزشک اطلاع بدهد. این کار باعث می شود پزشک بتواند از روش یا روش های درمانی مناسبتر که باعث کاهش چشمگیر درد و ناراحتی می شوند استفاده کند.مزوتلیوما بیماری چالش برانگیز و سختی محسوب می شود که درمان آن و بازگشت به زندگی عادی کار راحتی نیست. اما به خاطر داشته باشید فقط کسانی به پیروزی دست پیدا می کنند که فراز و نشیب ها و شکست های کوچک و بزرگ را تحمل کنند.
اگر احساس می کنید به این بیماری مبتلا شده اید یا متوجه علائم آن در خودتان شده اید هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.
تحقیقات انجام شده در سال 2019 نشان می دهند بیمارانی که در مراحل اولیه مزوتلیوما متوجه بیماری شان شده اند نیاز به جراحی های تهاجمی، شیمی درمانی و پرتو درمانی کمتری داشته اند و پس از تشخیص بیماری هم عمر طولانی تری داشته اند. متوسط میزان زنده ماندن در این گروه 35 ماه یا 3 بوده است. 3
پی نوشت:
1.www.rastineh.com
2.www.sepidpoosh.ir
3.www.alodoctor.com