انگشت چکشی پا چیست؟

انگشت چکشی نوعی تغییرشکل در انگشت دوم، سوم یا چهارم پا است. در این حالت انگشت از قسمت مفصل میانی خود خم می شود و ظاهری شبیه به چکش می گیرد. در ابتدا انگشت چکشی منعطف است و با درمان های ساده قابل اصلاح...
شنبه، 24 آبان 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
انگشت چکشی پا چیست؟

علل ایجاد انگشت چکشی

انگشتان پا از دو مفصلی تشکیل می‌شود که خم کردن آن را از وسط ممکن می‌‌کند. بدشکلی انگشت چکشی زمانی ایجاد می‌شود که مفصل میانی رو به پایین خم شود.

علل احتمالی ایجاد انگشت چکشی عبارت است از:

آسیب دیدن انگشتان پا

آرتریت (بیماری التهابی مفصل)

بالا بودن بیش از حد قوس کف پا

پوشیدن کفش نامناسب

کشیده شدن رباط‌ها یا تاندون‌های پا

فشار مربوط به قوز شست پا: در این حالت انگشت شست به سمت داخل و به طرف انگشت دوم می‌چرخد.

آسیب‌دیدگی نخاع یا اعصاب پیرامونی باعث می‌شود که تمام انگشتان پا به سمت پایین خم شود.
 

عامل‌ های خطر انگشت چکشی

 عامل‌های خطر زیر احتمال ایجاد انگشت چکشی را افزایش می‌دهد:

سابقه خانوادگی انگشت چکشی

پوشیدن طولانی مدت کفش‌های تنگ و نوک تیز

وجود قوز شست پا یا پینه: پینه لایه‌های ضخیم شده‌ای از پوست است که در اثر سایش درازمدت و مکرر ایجاد می‌شود.

پوشیدن کفش تنگ موجب می‌شود که مفصل‌های انگشت‌های پا در موقعیت غیرعادی قرار بگیرند، در این حالت عضلات نمی‌توانند در حالت صاف و کشیده قرار بگیرند. پوشیدن کفش نامناسب خطر ابتلا به عارضه‌های زیر را در درازمدت افزایش می‌دهد:

انگشت چکشی

تاول و زخم

قوز شست پا

میخچه

انگشت چکشی پا چیست؟
 

نشانه‌ ها و علائم

انگشت چکشی راه رفتن را سخت و دردناک می‌کند و باعث می‌شود که صاف کردن یا حرکت دادن و چرخاندن انگشت درگیر با درد همراه باشد.

علائم انگشت چکشی عبارت است از:

رو به پایین چرخیدن انگشت چکشی

پینه

به سختی راه رفتن

ناتوانی در خم کردن پا یا تکان دادن انگشتان

انگشتهای پا شبیه پنجه حیوانات می‌شود. 1


زمان مراجعه به پزشک

در صورتی که درد بیمار دوام داشته باشد، لازم است با پزشک متخصص در این رابطه ملاقات شود. اگر این مشکل درمان نشده به حال خود رها شود، انگشت چکشی ممکن است به مرور سفت شده و اثربخشی روش های غیر جراحی بر وضعیت آن کاهش پیدا کند.
 

روش های درمان

روش های درمانی قابل استفاده در این حالت بستگی به نوع و شدت مشکل ایجاد شده برای بیمار دارد. به هر حال تشخیص به موقع مشکل در مراحل ایجاد آن برای اجتناب از عمل جراحی لازم و ضروری است.

متخصص در این حالت می تواند از عکس رادیولوژی برای تشخیص نواحی آسیب دیده استفاده کند و برای شما از یک روش درمانی خاص برای بهبود وضعیت بهره گیرد.

روش های معمول مورد استفاده برای درمان انگشت چکشی به شرح زیر هستند:
 
•استفاده از پد و چسب طبی
گاهی اوقات استفاده از پد و چسب طبی اولین مرحله در برنامه درمانی مشکل انگشت چکشی هستند. به این ترتیب درد بیمار حداقل شده و ادامه دادن فعالیت های عادی و روزمره امکان پذیر می شود. چسب زدن نیز می تواند عدم توازن ایجاد شده اطراف انگشت ها را اصلاح کرده و به این ترتیب به کاهش فشار و درد بیمار کمک موثر نماید.
 
•تزریق دارو
تزریق داروهای کورتیکو استروئید اغلب برای کاهش درد و التهاب ایجاد شده به خاطر انگشت چکشی مورد توجه قرار می گیرد.
 
•مصرف دارو
مصرف داروهای خوراکی ضد التهاب غیر استروئید (NSAIDs) همچون ایبو پروفن می تواند برای کاهش درد و التهاب ایجاد شده مفید باشد.
 
•اسپلینت یا بند محافظ
اسپلینت ها یا بندهای محافظ کوچک می توانند توسط جراح برای هماهنگ کردن مجدد مفاصل انگشت خم شده مورد استفاده قرار گیرند.
 
•ابزارهای طبی
پوشیدن کفش های سفارشی طبی ساخته شده با نظر متخصص می تواند در کنترل عملکرد پا مفید باشد. این ابزارهای طبی می توانند باعث کاهش علائم مشکل و پیشگیری از تشدید مشکل انگشت چکشی و ناهنجاری مربوط به آن شوند.
 
•عمل جراحی
امروزه امکان استفاده از روش های جراحی مختلف برای درمان این مشکل وجود دارد. برای مواردی که مشکل شدت کمتری داشته باشد، جراحی با برداشتن برجستگی استخوان و بازیابی هماهنگی عادی مفصل شست انجام می شود و در نتیجه آن درد بیمار کاهش می یابد.

مواردی که مشکل انگشت چکشی شدید باشد، با وجودی که امکان درمان کامل بیمار وجود ندارد، ممکن است نیاز به عمل های جراحی پیشرفته تر وجود داشته باشد. بهبودی بیمار پس از جراحی به زمان نیاز دارد و در این حالت ممکن است برای چند هفته مقداری درد و ناراحتی برای بیمار ایجاد شود.

به هر حال، هر گونه درد و ناراحتی در طول این دوره را می توان با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک کاهش داده و کنترل کرد.

انگشت چکشی پا چیست؟

درمان خانگی

فعالیت هایی که می توان برای درمان انگشت چکشی پا انجام داد، به شرح زیر هستند:

•استفاده از پدهای طبی مخصوص که نواحی برجسته استخوانی را پوشانده و باعث کاهش فشار وارد شده به انگشتان می شود.

•پوشیدن کفش هایی که سر پنجه های عریض دارند.

•استفاده از بسته های یخ برای چند بار در روز بر روی محل التهاب در مواردی که انگشت چکشی ملتهب شده و دردناک باشد.

•اجتناب از پوشیدن کفش هایی که بیش از دو اینچ ارتفاع دارند.

•استفاده از کفش های گشاد می تواند علاوه بر حفاظت از پا با کاهش فشار وارد شده به انگشتان آسیب دیده، راه رفتن فرد را نیز تا زمان ملاقات با متخصص ساده تر نماید. با وجودی که این روش درمانی می تواند احساس بیمار را در این حالت بهتر کند، مهم است که به خاطر داشته باشید نمی توان از آن به عنوان یک روش درمانی استفاده کرد. به همین خاطر لازم است با متخصص برای رفع مشکل ایجاد شده و بازیابی عملکرد عادی پا ملاقات شود.

•اجتناب از پوشیدن کفش های بسیار تنگ یا بسیار باریک. در ارتباط با کودکان می بایست توجه شود که کفش ها به خوبی با وضعیت پای آنها هماهنگی داشته باشد، زیرا در اغلب مواقع پای کودکان به سرعت رشد می کند و کفش ها قابلیت استفاده خود را از دست می دهند. 2
 

چگونه انگشت چکشی پا تشخیص داده می‌شود؟

معمولاً پزشک طی یک معاینه بالینی انگشت چکشی را تشخیص می‌دهد. اگر استخوان، عضله و یا رباط پا آسیب‌دیده باشد، ممکن است لازم باشد آزمایشات تصویری، مانند اشعه ایکس، نیز انجام گیرد.
 

آیا از مبتلا شدن به انگشت چکشی می‌توان جلوگیری کرد؟

بهترین راه پیشگیری انگشت چکشی پا، پوشیدن کفش مناسب است. پوشیدن کفش مناسب به انگشتان شما اجازه می‌دهد برای حرکت فضای کافی داشته باشند و در موقعیت مناسبی قرار بگیرند.

اگر اندازه کفش شما مناسب نیست، به کفش فروشی‌های استاندارد مراجعه کرده و با توجه به‌اندازه طول و عرض پای تان، اقدام به انتخاب کفش مناسب نمایید. اگر قصد دارید کفش پاشنه‌بلند بپوشید، پاشنه کفش باید حداکثر ۵ سانتی‌متر یا کمتر باشد.

پوشیدن کفش پاشنه‌بلند باعث افزایش فشار بر روی انگشتان پا شده و منجر به تغییر حالت آن‌ها می‌شود. همچنین می‌تواند باعث ایجاد میخچه و قوس بیش‌ازحد پا گردد.
 

پس از درمان چه اتفاقی روی می‌ دهد؟

پس از درمان انگشت چکشی، معمولاً بدون عارضه خاصی، حالت انگشتان درمان می‌شود. بااین‌حال، به تعویق انداختن درمان می‌تواند موجب تغییر حالت انگشتان مجاور انگشت آسیب‌دیده نیز شود، زیرا که آن‌ها را تحت‌فشار قرار می‌دهد. بنابراین بهتر است به‌محض تشخیص بیماری، فرایندهای درمانی را آغاز نمایید. 3

پی نوشت:
1.www.drheidarian.ir
2.www.drforogh.com
3.www.doctoryazdani.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط