یکی از انواع سنگهای ساختمانی سنگ گرانیت میباشد که از سرد شدن مواد مذاب به آتشفشانها تشکیل شده است. نام دیگر این سنگ خارا میباشد که از آن به عنوان نماد و سمبل مقاومت در بین مصالح ساختمانی یاد میشود. از سنگی که با جمع شدن مواد مذاب تشکیل میشود مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت، فشار و سایش انتظار میرود که در این سنگ کاملاً صدق میکند. بر همین اساس از آن در صنعت ساختمانسازی به ویژه ساختمانهای مدرن به صورت گسترده استفاده میشود.
انواع سنگ گرانیت
این سنگ ترکیبی از مواد معدنی مذاب و سنگها میباشد و چیزی که باعث ایجاد انواع سنگ گرانیت با ویژگی و رنگهای مختلف شده، کانیهای موجود در این سنگ است. این نوع سنگ دارای دانههای درشت و ریز بوده که با وجود کانیها ذکر شده به رنگهای مختلفی از صورتی تا خاکستری تیره یا حتی سیاه در طبیعت یافت میشود. در این نوشتار به بررسی این سنگ و مزایا و معایب سنگ گرانیت میپردازیم.تمامی انواع گرانیت از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار هستند که این ویژگی باعث شده که در زمره سنگینترین سنگها قرار گیرند. مقاومت و استحکام این سنگ نه تنها در مقاوم سازی ساختمان نقش مهمی دارد بلکه با توجه تنوع رنگی که دارد میتواند در تزیین و زیباسازی ساختمان کمک شایانی نماید. برای خرید سنگ گرانیت میتوانید به کارخانجات سنگ طبیعی آتاسنگ به عنوان تولید کننده انواع سنگ اسلب گرانیت، مرمریت، تراورتن، ترامیت و لایمستون مراجعه فرمایید.
کاربرد سنگ گرانیت
سنگ خارا به دلیل استحکام و مقاومت زیادی که دارد عمدتاً از در مکانهایی که رفت و آمد زیادی وجود داشته باشد، استفاده میشود. در این مکانها نیاز به یک سنگ محکم و مقاوم است تا به مرور زمان تخریب و شکسته نشود. از سنگ گرانیت در سورتهای مختلف به ویژه سنگ اسلب گرانیت در پلهها، سنگ فرش ساختمان یا پیادهروها، کفپوش و درپوش، پیشخوان آشپزخانهها، راه پله، روشویی و غیره استفاده میشود. از سوی دیگر به خاطر رنگ جذاب و دانههایی که به آن زیبایی داده است از این سنگ برای نمای تزیینی در بخشهای داخلی ساختمان نیز استفاده میشود. کاربرد دیگر گرانیتها به خاطر جنس و تنوع رنگی که دارند در استخر و سونا است.از لحاظ تقسیم بندی رنگ میتوان گرانیتها را به چهار دسته شکلاتی، مشکی، قرمز و طوسی تقسیم کرد. گرانیتهای طوسی به سه دسته گرانیت نطنز، گرانیت نهبندان و گرانیت مروارید مشهد تقسیم میشوند. در رنگ شکلاتی نیز به دو دسته گرانیت شکلاتی بهاره زنجان و گرانیت شکلاتی خرمدره میتوان اشاره نمود. البته در چند دهه اخیر متقاضیان در دسته گرانیتهای طوسی بیشتر بودهاند.
انواع سنگهای گرانیت نمونههای از پرکاربردترین سنگها برای پروژه های اداری ، مسکونی و صنعتی هستند. هرچه این مواد اولیه ساختمانی پاک تر و بدون غدهتر باشد و همچنین از ضخامت بیشتر و ابعاد بزرگتری برخوردار باشند کیفیت و مرغوبیت بالاتری تیز خواهند داشت.
مزایای سنگ گرانیت
سنگ گرانیت به علت مزایای فراوانی که دارد جزء پرمصرفترین متریال ساختوساز میباشد. از جمله مزایای این سنگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- مقاوم بودن در برابر آب : عموماً جهت مکانهایی مانند حیاطهایی که آبریزی دارند از این سنگ در ابعاد فرشی یعنی سایز شده مثلاً ۴۰ در ۴۰ یا 60 در 60 و ... استفاده میشود.
- مقاومت بالای این سنگ در برابر خوردگی و ساییدگی و خراشها باعث شده در بخشهای پررفت و آمدی مانند لابی هتلها و پاساژها از این سنگ زیبا استفاده شود.
- بهترین مزیت این سنگ قیمت مناسب و پایین آن است و افرادی که در حال ساخت و ساز هستند می توانند با هر بودجهای سنگ با قیمت مناسب خرید کنند . البته نکته قابل توجهی که در این قسمت وجود دارد این است که چگونگی فرآوری سنگ خصوصاً مرحله ساب و برش تاثیر مستقیمی بر کیفیت سنگ دارد.
معایب گرانیت
سنگ گرانیت نیز مانند سایر سنگها در کنار مزیتهای فراوانی که دارد ویژگیهایی دارد که در ساختمان سازی نتیجه خوبی از آن ویژگیها دریافت نشده است. از معایب سنگ گرانیت میتوان موارد زیر را برشمرد:- وزن بالای این سنگ باعث شده تا نتوانیم از سنگهای گرانیت جهت نمای ساختمان استفاده کنیم، زیرا وزن ساختمان را بسیار بالا میبرد.
- میزان چسبندگی گرانیت به ملات بسیار ضعیف است. در نتیجه در مکانهایی که سنگ باید به صورت ایستاده کار شود مثل نمای ساختمان، استفاده از این نوع سنگ توصیه نمیشود.
- این سنگ معمولاً عایق حرارت و صدا نیست و در نتیجه موجب هدر رفتن انرژی نیز میگردد.
- در ترکیب برخی از انواع سنگ گرانیت که تعداد آن نیز اندک است، آهن وجود دارد. آهن موجود در این سنگ به مرور زمان با ترکیب شدن با آب و رطوبت، ایجاد زنگزدگی کرده و سنگ را از بین میبرد.