
حيات طيبه (1)
نويسنده:مرضيه معيني
درس استاد
« اگر کسي بخواهد با کتاب الهي ، با قرآن آشنا شود ، بايد مرد خدا شود . کسي که مرد خدا نشده ، ممکن است با ترجمه و مفاهيمي آشنا شود ، ولي مادامي که انسان حرکت الي الله نداشته باشد ، با آن حقيقي که حقيقت مطلوب است آشنا نمي شود . خدا همه را موفق کند که لااقل مراحل اوليه ي فهم کتاب را پيدا کنيم و اين ممکن نيست ،؛ مگر با تقول ، بايد از محرمات الهي پرهيز کرد ، و واجبات الهي را ادا نمود ، کسي که با کتاب آشنا نشود ، هر چه درس بخواند ، همان گونه که حضرت صادق عليه السلام به ابوحنيفه فرمود : « ما ورثک الله من کتابه حرفاً (1) ؛ خداوند فهم يک حرف از کتابش را به تو عطا نکرده است » ، به نتايج نمي رسد . نتايج وقتي حاصل مي شود که شما به حقايق ، دست پيدا کنيد. و به حقايق راه پيدا نمي کنيد ؛ مگر به برکت بندگي خدا، و بندگي خدا بزرگ ترين نمعت الهي است براي همه . »
حکيم شاهد
دست گنه کار و پليد مزدوران استکبار ، فاجعه اي بزرگ آ فريد و شخصيت ارزشمندي را که در برابر اشغال گران عراق ، سنگر مستحکمي به شمار مي آمد ، از مردم عراق گرفت و اين سنگر را ويران کرد ...
اين شهيد عزيز ، عالم مجاهدي بود که سال هاي متمادي براي احقاق حق ملت عراق با رژيم خبيث صدام مبارزه کرد و پس از سقوط آن مجسمه ي شر و فساد در مقابله با اشغال گران آمريکايي و انگليسي همچون سد مستحکمي ايستاد و مبارزه اي دشوار را با نقشه هاي شوم آنان آغاز کرد و خود را براي شهادت در راه اين جهاد بزرگ و پيوستن به خيل شهيدان خاندان معظم آل حکيم و ديگر شهيدان علم و فضيلت در عراق آماده کرده بود .
فاجعه ي امروز نجف اشرف و شهادت اين سيد بزرگوار و عالم مجاهد ، بي شک در خدمت هدف هاي آمريکا و صهيونيست هاي غدار انجام يافته است ...
به ملت مؤمن و غيور عراق يادآوري مي کنم که تنها راه سربلندي ملت و نجات کشور از شر نقشه هاي خطرناک استکبار و صهيونيزم ، وحدت کلمه ي آنان در زير پرچم پرافتخار اسلام است و امروز آنان مي توانند با تمسک به اين ريسمان مستحکم الهي آينده اي را براي کشور خود و نسل هاي بعدي رقم بزنند که در آن عراق اسلامي و مستقل همچون ستاره ي درخشاني در دنياي اسلام نمايان گردد . بزرگان و نخبگان ديني و سياسي عراق تنها با تمسک به اسلام و وحدت کلمه خواهند توانست وظيفه ي بزرگي را که در اين روزگار استثنايي بر عهده دارند ، انجام دهند و اميد است که در اين که در اين راه ثابت قدم و موفق باشند ... (2)
چشم انداز

ايشان طراح تشکيل « مواکب الطلبه » - دسته هاي عزاداري ويژه ي دانشجويان - بود که در مقابله با تفکرات ناسيوناليستي و کمونيستي بسيار مؤثر واقع گرديد . از سال 1960 تا 1968 م به عنوان سرپرست بعثه ي حج پدر بزرگوار خود منصوب شد و از سوي آيه الله العظمي سيد محسن حکيم به ارتباط با مسلمانان ساير کشورها پرداخت . دو بار نيز از جانب پدر بزرگوارش به دو کنفرانس مهم اسلامي ( در سال 1965 به مکه و در سال 1967 به اردن ) اعزام گرديد .
ايشان همچنين برگزار کننده مراسم و جشن واره هاي اهل بيت عليهم السلام به مناسبت هاي مذهبي بود . در کنار برادر شهيدش آيه الله سيد مهدي حکيم ، شهيد حجه السلام و المسلمين سيد هادي حکيم ، حجه السلام دکتر سيد محمد بحرالعلوم و علامه سيد مرتضي عسکري به طرح مباحث فکري و فرهنگي پرداخت.
مسؤوليت هماهنگي طلاب عراقي تازه وارد به حوزه ي نجف اشرف از سوي پدر به وي واگذار شد . تا با انتخاب استاد و نظارت بر سير تحصيلي طلاب نظم و انسجام بيشتري بر حوزه ي علمي و تحصيلي آن ها فراهم گردد . در سال هاي اقامت در ايران هر چهارشنبه سخنراني هاي علمي منظم اخلاقي و اعتقادي داشت . بيش از سي سال در سخنراني روز عاشورا با شور و حالي وصف ناپذير و بي نظير به قرائت کتاب هاي مقتل سيد الشهدا عليه السلام پرداخت .
معظم له علاوه بر فعاليت هاي سياسي خود مسؤوليت هاي ديگري نيز داشتکه برخي از آن ها در سال هاي اخير عبارت است از :
1 . نايب رييس شوراي عالي مجمع جهاني اهل بيت عليهم السلام .
2 . رييس شوراي عالي مجمع التقريب بين المذاهب الاسلاميه .
3 . رياست مرکز پژوهش هاي تاريخ معاصر عراق .
4 . سرپرستي مدرسه ي علميه درالحکمه که مدرسه اي ديني براي تربيت نيروهاي علمي با توجه به روش هاي نوين بود و با مديريت برادرزاده و داماد فاضل و ارجمندش حجه الاسلام و المسملين سيد عمار حکيم در سال هاي اخير به عنوان مدرسه ي نمونه در مدارس علمي غير ايراني انتخاب شد .
5 . رياست و سرپرستي « مجمع الکوادر الاسلاميه » که مؤسسه اي براي تربيت نيروي انساني و کادر سياسي آينده عراق با ديدگاه هاي اسلامي بود .
سرانجام آن عالم انديشمند در روز جمعه اول ماه رجب 1424 مصادف با هفتم شهريور 1382 در جوار حرم مطهر حضرت اميرمؤمنان عليه السلام و در سال روز ميلاد امام محمد باقر عليه السلام که افتخار هم نامي با آن امام همام را داشت ، پس از اقامه ي نماز جمعه به لقاء الله رسيد .
آن بزرگوار شصت و چهارمين شهيد خاندان حکيم که خاندان دانش و علم و انديشه و به تعبير امام راحل قدس سره الشریف خاندان شهادت هستند ، به شمار مي آيد .
آثار منتشر شده ي معظم له به بيش از سي عنوان مي رسد . همچنين مجموعه اي بسيار حجيم از سخنراني ها و مقالات ارزشمند درکنفرانس هاي انديشه اسلامي ، وحدت اسلامي و مجمع جهاني اهل بيت عليهم السلام احاطه ي ايشان بر مباحث علمي و ژرف انديشي و تبيين دقيق و کا مل مطالب را ثابت مي کند .
حيات حکومت ها ؛ در گرو ارزش و معنويت
در جهاني که دولت هاي استعماري و کفر و استکبار با دارا بودن ايدئولوژي هاي گوناگون و ديدگاه هاي اقتصادي و سياسي متضاد در حفظ منافع مشترک ، راه وحدت را پيش مي گيرند و قصد براندازي اسلام را دارند ، نياز است که مسلمين نيز دست وحدت داده و دست بيگانگان را از سرزمين هايشان کوتاه نمايند . بايد بار ديگر روح تفاهم ، گذشت و ايثار در مسلمانان احيا شود و اختلافات جزيي را مايه دوگانگي ندانند و تقريب مذاهب نيز بايد در عمل تحقق يابد و در شعار باقي نماند و زماني که شيعه و سني و به مشترکات بي شمار هم پي ببرند ، مقدمه ي تقريب فراهم خواهد شد و ميوه ي شيرين تقريب ، رشد و شکوفايي روز افزون خواهد بود و دست ايادي شرق و غرب از اين کشورها کوتاه مي شود .
وقتي پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله در قيد حيات بودند ، دين واقعي به مردم ارايه مي شد و هويت واقعي مسلمانان را به آنان شناسانده و بود و هرگز اندکي ايجاد شکا ف و تفرقه بين مسلمين ديده نشد ، ولي با رحلت ايشان و در انزوا قرار گرفتن حضرت علي عليه السلام و دشمني هاي ابوسفيان ها و ... باعث شد که مسلمانان از هويت اصلي خود فاصله گرفته و با جعل حديث و روايت و وارد نمودن خرافه در اسلام بين مسلمين ايجاد شکاف نمايند . و امروز مهم ترين عامل ايجاد وحدت همه جانبه بين مسلمانان جهان ، رجعت به هويت و شخصيت اسلامي خود است . و در اين ميان نقش عالمان و متکفران اسلامي مهم تر جلوه مي کند و اگر علماي اسلام و روشن فکران شيعه و سني با هم اتحاد و تفاهم داشته باشند ، مسلما تحقق وحدت ، علمي تر و سريع تر خواهد بود و در غير اين صورت بايد همواره شاهد گسترش اختلاف و در پي آن ضعف و عقب افتادگي و سلطه ي بيگانگان بر مسلمين باشيم .
حيات اجتماعي هر حکومت و تمدن ، به بسط و گسترش ارزش ها و آرمان هاي معنوي بستگي دارد و هر چه جوامع از اخلاق و فضايل اجتناب کنند ، سقوط زود هنگام را سبب خواهند شد . در ايران پس از انقلاب اسلامي مردم علاقه ي زيادي به گسترش ارزش ها و اجراي احکام اسلام از خود نشان دادند که اين حاکي از سلامت جامعه بود و امام قدس سره الشریفبه عنوان روحاني مبارز و عالم توانست روح اسلامي را در جامعه ي ايران به يک باره بدمد و نوجوانان و جوانان را با اشتياق وصف ناپذيري به سنگرهاي عبادت و مبارزه دعوت کند و ديديم در راه پاس داشت انقلاب اسلامي چه قدر نوجوانان و جوانان در جنگ به فيض شهادت نايل شدند و اين حضور گوياي اين نکته است که روحا نيت در رواج ارزش ها ، بزرگ ترين نقش و مسؤوليت را دارد و چون روحانيون ، وارثان و جانشينان انبيا در روي زمين هستند و نقش انبيا نيز دعوت به اخلاق و تزکيه ي نفوس بود ، و اينک که اين مسؤوليت به روحانيت انتقال يافته است ، اين قشر نقش بسيار مهمي دارد که نبايد هرگز ازآن غافل شود و بايد جايگاه خويش را نيک بشناسد و بي هيچ تعللي به رسالت خويش با علم و آگاهي و سعي وافر بپردازد که ان شاء الله اسلام در سرتاسر گيتي طنين انداز شود .
چند عنصر بودکه شيعه به مدد آن ها توانست موجوديت خود را در عراق حفظ کرد :
يکي از عناصر ، قدرت دفاعي مسلمانان که در عشاير عراق نمود - يافت ، و ديگري وضعيت عقيدتي و فرهنگي است که درحوزه ي علميه و منبر حسيني تبلور پيدا کرد . منبر حسيني در حافظت از مسايل عقيدتي و فرهنگي نقش بسيار مهمي داشت . عامل ديگر حفظ وحدت است که مرجعيت ديني در عراق در تشکيل جماعت و حفظ وحدت و يکپارچگي و اتحاد آن ها نقش به سزايي دارد . عنصر چهارم محافظت از قدرت معيشتي و زندگي شيعيان عراق در زمينه ي تجارت و کشاورزي است . اين عناصر چهارگانه در معرض چالش هاي گوناگوني قرار دارد . تشيع نه به معناي طايفه و قوم ، بلکه به عنوان يک فرهنگ مورد هجوم حزب بعث واقع شد .
همچنين حوزه هاي علميه خسارت زيادي ديدند ؛ چرا که مرجعيت محور اساسي مبارزات در عراق است . براي نخستين بار در تاريخ معاصر و ظرف يک سال ، سه تن از مراجع در نجف اشرف کشته شدند و مراجع ديگر حتي حق رفتن به زيارت عتبات را نداشتند . برخي ديگر در منزل خود محاصره هستند . عزاداري امام حسين عليه السلام محدود و حتي ممنوع شد . شيعيان عراق به حاشيه رانده شدند . اميد است با سقوط حزب بعث ، شيعيان دوباره جاني تازه در عراق بگيرند که اين امر به نفع کل جهان اسلام است . (3)
پی نوشتها:
1- بحارالأنوار ، ج 2 ، ص 293.
2- پيام مقام معظم رهبري مدظله العالي ، به مناسبت شهادت آيه الله سيد محمد باقر حکيم قدس سره الشریف، 1382/6/7.
3- حکيم عشق ، ويژه نخستين سالگرد شهادت آيه الله حکيم قدس سره الشریف.
/ن