سیرابی یک غذای لذیذ و کم کالری و سرشار از ویتامین های ضروری برای بدن است. برای پختن سیرابی لازم است تا حتما آن را به خوبی تمیز کنید. سیرابی پاک نکرده دارای بوی نامطبوع و ناخوشایندی است و باعث بروز انواع بیماری ها می شود.
به همین دلیل بسیاری از اشخاص ترجیح می دهند که آن را تمیز و پاک کرده از فروشگاه های مواد غذایی تهیه کنند. متاسفانه سیرابی پاک کرده دارای قیمتی بیشتر است و در تمام فروشگاه ها در دسترس نیست. اما دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. ما در اینجا روش های مختلف پاک کردن و تمیز کردن سیرابی را به شما آموزش خواهیم داد.
نکات مهم در خرید سیرابی
سیرابی تازه ، راحت تر تمیز می شود.فصل بهار و تابستان برای خرید سیرابی بهتر است زیرا دام از علوف تازه تغذیه می کند، در نتیجه سیرابی به رنگ روشن است.
سیرابی نباید بوی فاسد شدن داشته باشد ، با اینکه سیرابی نپخته بوی نامطبوعی دارد اما نباید بو و رنگ فاسد شدن داشته باشد. رنگ سبز سیرابی مربوط به کلروفیل موجود در علوفه دام است.
برای این که غذای شما بوی خوبی داشته باشد می بایست با دقت و حوصله تمیز شود تا هیچ گونه ناخالصی روی آن باقی نماند.
نحوه تمیز کردن سیرابی در خانه
شستن سیرابی با آب جوش:
شستن سیرابی با آب جوش یکی از رایجترین روشهای تمیز کردن آن است. برای این کار لازم است یک قابلمه آب جوش را روی گاز قرار دهید. سپس بعد از جدا کردن سیرابی از هزارلا، سیرابی را به ۳ تا ۴ قسمت برش دهید. سیرابیها را به آب در حال جوش اضافه کنید.شعله گاز را خاموش کنید و بعد از چند ثانیه سیرابیها را از داخل آب بردارید. توجه داشته باشید که قرار دادن سیرابی به مدت طولانی در آب جوش، موجب پخته شدن آن میشود و در این شرایط شستن سیرابی دیگر امکان پذیر نخواهد بود.
بعد از برداشتن سیرابی از آب جوش آن را روی یک تخته گوشتی قرار دهید. سپس با کمک یک چاقوی تیز سطح سیرابی را خراش دهید تا پرزهای روی آن جدا شود و رنگ سفید و صورتی سیرابی مشخص شود. در انتها هر بخشی از سیرابی را که جسم خارجی یا تیره رنگ به آن چسبیده، با کمک چاقو جدا کنید و تکههای سیرابی را با آب سرد بشویید.
شستن سیرابی با جوش شیرین:
یکی دیگر از روشهای رایج نحوه تمیز کردن سیرابی، شستن سیرابی با جوش شیرین است. رنگ سیرابی به طور معمول زرد رنگ است و شستن سیرابی با جوش شیرین موجب میشود تا رنگ آن سفید شود. برای این کار باید مقداری آب را در قابلمه بجوشانید. سپس کمی پودر جوش شیرین به آب در حال جوش اضافه کنید و هم بزنید.سپس سیرابیها را داخل آب بیندازید و بعد با کمک چاقو شروع به تمیز کردن سیرابی کنید. نحوه پاک کردن سیرابی به این روش همانند روش شستن سیرابی با آب جوش است، اما اضافه کردن جوش شیرین موجب سفید شدن سیرابیها خواهد شد.
شستن سیرابی با آسپرین:
نحوه تمیز کردن سیرابی با استفاده از قرص آسپرین به این صورت است که چند قرص آسپرین را در آب حل میکنید. سپس سیرابی را داخل این محلول بریزید. بعد از چند دقیقه سیرابیها را خارج کنید و شروع به تمیز کردن پرزهای سیرابی کنید.شستن سیرابی با آسپرین یکی از راحتترین روشهای تمیز کردن آن است که پرزهای سیرابی بدون هیچ فشاری به راحتی از روی آن جدا میشود. در انتهای نحوه پاک کردن سیرابی به این روش باید همه تکههای سیرابی را با دقت به وسیله آب سرد بشویید تا کاملاً تمیز شود.
شستن سیرابی با آهک:
شستن سیرابی با آهک یکی دیگر از روشهای تمیز کردن آن است که معمولاً در شرایط خاص و توسط برخی افراد انجام میشود. به طور کلی بهتر است از روش شستن سیرابی با آهک برای تمیز کردن سیرابی در منزل استفاده نکنید و به دنبال روشهای مطمئنتر و بهتر برای این کار باشید.نحوه تمیز کردن سیرابی با دستگاه
در فروشگاهها و کله پزیها نحوه تمیز کردن سیرابی کمی متفاوت با آن چیزی است که تاکنون گفته شد. به طور معمول در اکثر این مغازهها دستگاههای مخصوصی برای از بین بردن پرزهای سیرابی وجود دارد و نحوه پاک کردن سیرابی به روشی سادهتر انجام میشود.البته این موضوع را نیز باید مد نظر داشته باشید که استفاده از این دستگاه در منزل به صرفه و معقول نیست و از همین رو تنها از آن در فروشگاههای مخصوص این کار استفاده میشود.
روش پخت سیرابی
پس از پاک کردن و شستن سیرابی حالا نوبت به طبخ آن می رسد، به این منظور برای چند دقیقه ای سیرابی در آب جوش قرار داده و بگذارید کمی با آن بجوشد و آب آن را بکشید و دور بریزید.یک عدد پیاز بزرگ را به صورت نگینی خرد کرده و درون زودپز بریزید و سیرابی ها را نیز به آن بیافزایید.
زردچوبه، فلفل سیاه، نمک و همچنین مقداری آب جوش را درون زودپز بریزید تا همراه با سیرابی و پیاز بجوشند.(میزان آب جوش زیخته شده باید زیاد کم نباشد که خشک شود.)
به مدت تقریبا دو الی سه ساعت زمان دهید تا خوب پخته شود.
اگر سیرابی ها را در همان ابتدا برش داده بودید که چه بهتر، اما اگر برش نداده بودید پس از پخته شدن آن را برش داده، تکه تکه کنید و همراه با لیمو ترش تازه میل نمایید.
می توانید از گوشت آبگوشتی یا قلم گوسفندی در صورت تمایل بهره ببرید.دو حبه سیر را نیز می توانید در صورت تمایل برای خوش طعم شدن هنگام پخت به آن بیافزایید.
چند نکته طلایی در رابطه با خریداری و پاک کردن و طبخ سیرابی
سیرابی اگر تازه باشد، بهتر و آسان تر پاک می شود.تهیه سیرابی در فصل تابستان و بهار خوبتر است و رنگ سیرابی به دلیل تغذیه دام از علف تازه روشن تر است.
سیرابی خریداری شده نباید بوی و طعم فاسد بودن بدهد.
هنگام طبخ سیرابی یک پیمانه نخود به نسبت هر یک عدد سیرابی به آن بیافزایید تا بوی بد سیرابی را بگیرد.
سیرابی از مکان های مطمئن تیهه نمایید.
می توانید همراه با یک لیمو ترش برای خوش طعم شدن میل کنید.
نکاتی در مورد نحوه تمیز کردن سیرابی و از بین بردن بوی بد سیرابی
۱. مهمترین عاملی که موجب ایجاد بوی نامطبوع سیرابی میشود، پرزهای روی آن است. سعی کنید این پرزها را با دقت و به طور کامل تمیز کنید.۲. برای از بین بردن بوی سیرابی میتوانید یک پیاز بزرگ را در مقداری روغن تفت دهید. سپس سیرابی را به آن اضافه دهید و بعد از کمی تفت دادن، آن را پخت کنید. این کار موجب میشود تا بوی سیرابی کم شود.
۳. اضافه کردن آب لیمو ترش تازه بعد از پختن سیرابی موجب از بین بردن بوی سیرابی میشود.
۴. برای کم کردن بوی سیرابی میتوانید یک پیمانه نخود خیس خورده به آن اضافه کنید.
۵. توجه داشته باشید که اگر بوی سیرابی بیش از حد زیاد باشد و حتی با تمیز کردن باز هم برطرف نشود، ممکن است سیرابی شما فاسد یا آلوده به بیماری باشد.
۶. بهترین نحوه تمیز کردن سیرابی معمولاً استفاده از آب جوش و جوش شیرین است.
خواص سیرابی
در ادامه به برخی از مهمترین خواص سیرابی اشاره کرده ایم:• تقویت سیستم ایمنی بدن
• درمان کم خونی
• درمان زخم معده و اثنی عشر
• تقویت روده و معده
• ضد سرطان
• تولید اسپرم سالم
• تقویت مو و جلوگیری از ریزش مو
• مفید برای رشد بچه ها
• کمک به روند درمانی بیماران ام اس
منابع
https://www.bartarinha.ihttps://parsiday.com/6436-pak-kardan-sirabi
https://namnak.com
https://www.eghtesadonline.com