چگونه فرزندان خود را به انجام تکالیف مدرسه ترغیب و تشویق کنیم؟

بچه ها در دوران دبستان، نوشتن تکالیف مدرسه را آغاز می کنند. برای آن ها شروع دبستان و همچنین انجام تکالیف، بسیار تازگی دارد و ممکن است که برای انجام تکالیف به مشکل بر بخورند.در این جا است که خانواده وارد عمل می شود و باید در حل تکالیف به فرزندان کمک کنند. با راسخون همراه باشید.
شنبه، 1 مهر 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
چگونه فرزندان خود را به انجام تکالیف مدرسه ترغیب و تشویق کنیم؟
برخی از کودکان به انجام تکالیف مدرسه توجهی نمی‌کنند و حتی در دوران نخست تحصیل بدون نوشتن و انجام دادن تکالیف خود به مدرسه می‌روند. والدین این کودکان همواره به فکر راهی هستند که بتوانند کودک خود را به تحصیل و انجام تکالیف مدرسه به طور صحیح علاقه مند کنند اما برخی از آنها روش‌های غلطی را انتخاب می‌کنند که نه تنها باعث جذب کودک و علاقه مند نمودن او نمی‌شود بلکه با رفتارهای غلط کودکشان را از مدرسه بیزار می‌کنند.
 

شش علت انجام ندادن تکالیف مدرسه

یکی از دلایل مشق ننوشتن کلاس اولی‌ها این است که آنها تا قبل از اینکه وارد مدرسه شوند، شش سال آزادانه بازی کرده‌اند؛ بنابراین طبیعی است که هنگام حضور در مدرسه به نوشتن تکالیف یا رعایت مقررات علاقه‌ای نشان ندهند. اما اگر بعد از گذشته مدتی همچنان شاهد تنبلی در نوشتن مشق یا بهانه برای انجام ندادن تکالیف از سوی کودک خود هستید، ممکن است علت مشق ننوشتن کودک موارد زیر باشد:

۱. مشکلات جسمی:

ممکن است کودک در بینایی یا شنوایی و مهارت‌های حرکتی و دست ورزی ضعف داشته باشد.
 

۲. مشکلات روانی:

فشارهای روحی ناشی از اختلاف پدر و مادر، حسادت به فرزند تازه متولد شده، تبعیض و مقایسه کودک با دیگران، سرزنش و توبیخ.
 

۳. اختلالات یادگیری:

که به صورت اختلال در خواندن، نوشتن و یا حل مسائل ریاضی خود را نشان می‌دهد. در این حالت هوش کودک مشکلی ندارد اما برای حل مشکل حتماً باید به درمانگر مراجعه شود.
 

۴. خستگی:

بازی و فعالیت‌های فیزیکی بیش از حد، سبب خستگی فراوان و در نتیجه انجام ندادن تکالیف مدرسه می‌شود.
 

۵. حواس پرتی:

برخی کودکان، وقتی تنها هستند، حواسشان پرت می‌شود. پس باید زمینه‌ای فراهم شود که یا مادر در اتاق کودک باشد یا کودک در محل فعالیت مادر (آشپزخانه) به تکالیفش برسد تا در صورت حواس پرتی، مادر به او کمک کند.
 

۶. هوش بالا:

در موارد اندک، هوش بالای کودک، دلیل انجام ندادن تکالیف مدرسه است؛ چرا که کودک فکر می‌کند که تکالیف بسیار ساده است و نیازی به انجام دادن آن ندارد.
 

راهکارهای تشویق به انجام دادن تکالیف مخصوص والدین

در این قسمت می خواهیم راهکارهایی را بگوییم که والدین می توانند با استفاده از آنها، کاری کنند که فرزندانشان راحت تر به انجام تکالیف بپردازند و بیشتر به این کار متعهد شوند.

1- برای فرزندتان برنامه ریزی کنید:

برنامه ریزی کردن برای فرزندان، کاری است که ممکن است خود آنها نتوانند به خوبی انجام دهند، به همین خاطر شما باید این کار را برایشان انجام دهید و در کنار کارهای مختلفی که انجام می دهند، زمانی را هم در طول روز، برای انجام تکالیف آنها در نظر بگیرید.

این موضوع خیلی مهم است که در کنار بازی کردن و گشتن در شبکه های اجتماعی و…، زمانی را تعیین کنید که فرزند شما با تمرکز کافی در آن زمان بتواند تکالیفش را انجام دهد و آنها را به معلم تحویل دهد.
 

2- فرزندتان را همراهی کنید:

یکی از بهترین راهکارهای تشویق بچه ها برای انجام تکالیف، این است که خودتان هم آنها را همراهی کنید. بسیاری از والدین وقت کافی برای همراهی کردن فرزند خودشان نمی گذارند و این موضوع باعث می شود که کودک خودش به تنهایی تکالیف را انجام دهد و چون کسی در کنارش نیست، خیلی اوقات این کار برایش لذت بخش نیست و انجامش نمی دهد.

اما وقتی شما هم همراه او باشید و کمک کنید که تکالیف را بهتر انجام دهد، می تواند با تمرکز بیشتری این کار را بکند و به انجام آن متعهد شود.
 

3- برای برنامه ریزی از فرزندتان نظر بخواهید:

اشتباهی که خیلی از والدین در برنامه ریزی برای کودکان انجام می دهند، این است که خودشان برنامه ریزی می کنند و از فرزندشان نظر نمی خواهند! این موضوع باعث می شود که فرزندتان راحت تر از زیر انجام کارها فرار کند و برنامه ریزی را جدی نگیرد.

اما راهکار مناسب این است که از خود فرزندتان در مورد بهترین زمان انجام تکالیف نظر بخواهید تا خودش این موضوع را مشخص کند، در این صورت راه بهانه آوردن را برایش می بندید و می توانید بگویید که خودش این زمان را انتخاب کرده است.

این موضوع باعث می شود که فرزند شما عادت کند مسئولیت کارهای خودش را بر عهده بگیرد و راحت تر به انجام کارهایی که مشخص کرده است پایبند شود.
 

4- خودتان تکالیف را انجام ندهید!

یکی از اشتباهات بزرگی که والدین مرتکب می شوند، این است که خودشان به جای فرزندشان تکالیف مدرسه را انجام می دهند و برای معلم ارسال می کنند! دلیل ناراحتی و عصبانیت والدین هم دقیقا همین موضوع است. اما باید بدانید که این کار فرزند شما را بد عادت می کند و باعث می شود که او دیگر به انجام تکالیف متعهد نشود.

توصیه می کنیم که به جای این کار، در کنار فرزندتان بنشینید و به او کمک کنید که خودش تکالیف را انجام دهد و با انجام کارهای مختلف مانند بازی، این کار را برایش لذت بخش کنید.
 

5- هنگام انجام تکالیف از فرزندتان پذیرایی کنید:

سعی کنید در هنگام انجام تکالیف، با میوه و آبمیوه و خوراکی، از فرزند خودتان پذیرایی کنید، این کار به نوعی باعث تشویق او می شود و متوجه می شود که شما چقدر به درس خواندنش ارزش می دهید و می تواند راحت تر به انجام تکالیف خودش بپردازد.
 

6- با پاداش دادن، فرزندتان را تشویق کنید:

سعی کنید بدون خبر قبلی، بعد از انجام تکالیف به فرزند خودتان هدیه ای بدهید که دوستش دارد. این هدیه می تواند یک نوشیدنی ساده باشد یا زمانی برای انجام بازی دلخواهش یا رفتن به پارک.

وقتی شما به فرزندتان پاداشی می دهید که به آن علاقمند است، راحت تر می تواند انگیزه بگیرد که تکالیف خودش را انجام دهد تا به پاداشی که دوست دارد برسد. به همین خاطر سعی کنید با هدیه های دلخواه فرزندتان، او را به انجام تکالیف تشویق کنید و انگیزه کافی برای این کار را به او بدهید.

اگر فرزندتان تکالیفش را به خوبی انجام داده است، به او اجازه بازی کردن بدهید تا با کنسول بازی، کامپیوتر، گوشی یا تبلتش بازی کند و اوقاتی خوش داشته باشد. برای تعمیر کنسول بازی و تعمیر کامپیوتر دانش آموزان هم شما می توانید این کار را به متخصصان هوم سرویز بسپارید تا خیلی سریع و با هزینه مناسب این کار را برای شما انجام دهند و وسایل بازی و سرگرمی فرزند شما به راحتی درست شود.
 

7- تهدید و تنبیه را فراموش کنید:

هنگام کمک به فرزندتان، هرگز سعی نکنید با تهدید کردن او و مجبور کردن به انجام تکالیف، کار را جلو ببرید. چون در این صورت شاید کودک شما در آن لحظه مجبور شود که تکالیف را انجام دهد، اما دفعات بعدی از شما دوری می کند و سعی می کند که از انجام تکالیف طفره برود و آنها را انجام ندهد.

توصیه می کنیم که به هیچ عنوان از تهدید و عصبانیت برای کودک خودتان استفاده نکنید و به جای این کار، او را تشویق کنید و همراهش باشید تا انجام تکالیف برایش لذت بخش شود.

چگونه فرزندان خود را به انجام تکالیف مدرسه ترغیب و تشویق کنیم؟
 

راهکارهای تشویق کردن دانش آموزان برای انجام دادن تکالیف مخصوص معلمان

در این قسمت می خواهیم راهکارهای موثری را توضیح دهیم که معلمان می توانند با استفاده از آنها، دانش آموزان را به انجام تکالیف متعهد کنند.

1- زمان انجام تکالیف مدرسه را مشخص کنید:

خیلی از اوقات معلمان فقط می گویند که تکالیف خود را انجام دهید و زمانی برای این موضوع تعیین نمی کنند. این کار باعث می شود که دانش آموز احساس تعجیل نکند و تکالیف خودش را انجام ندهد.

به همین خاطر توصیه می کنیم که دقیقا به دانش آموزان بگویید که مثلا این تکالیف را باید تا جلسه بعدی آماده کرده و آنها را ارسال کنند تا تکالیفشان بررسی شوند. این کار کمک می کند که دانش آموزان بیشتر به انجام تکالیف متعهد شوند.
 

2- واقعا تکالیف دانش آموزان را بررسی کنید:

خیلی اوقات معلمان انجام تکالیف را سفت و سخت می گیرند؛ اما آنها را واقعا بررسی نمی کنند و به دانش آموزان بازخوردی نمی دهند. این موضوع باعث می شود که دانش آموزان فکر کنند معلم اهمیتی به این کار نمی دهد و در نتیجه انجام تکالیف را به تعویق می اندازند.

سعی کنید اگر به دانش آموزان خود تکالیفی می دهید، حتما آنها را چک کنید تا برای کار آنها ارزش قائل شده باشید و جدیت خودتان را در انجام این کار نشان دهید.
 

3- بچه ها را در کلاس درس تشویق کنید:

اگر دانش آموزانی دارید که به صورت منظم تکالیف خودشان را انجام می دهند، در کلاس های مجازی حتما آنها را به عنوان دانش آموزان خوب تشویق کنید. این کار را به این خاطر انجام دهید که دانش آموزان دیگر نیز تشویق شوند که تکالیف خودشان را انجام دهند.

حتی می توانید برای انجام تکالیف، جایزه تعیین کنید، مثلا بگویید که هرکسی تمام تکالیف خودش را تا ماه آینده انجام دهد، به یک اردوی تفریحی با شما خواهد آمد و این کار می تواند انگیزه ای عالی برای ترغیب دانش آموزان باشد.
 

کلام نهایی

همان گونه که بیان شد، همه خانواده‌ها و والدین نگران آینده فرزندانشان هستند. یکی از مواردی که در آینده کودکان دخیل است، تحصیل و قوی بودن پایه آموزشی آن‌ها است. این نگرانی والدین قابل‌درک است؛ اما باید برای رفع این نگرانی، در جهت درستی گام برداشته و مراقب تربیت کودک خود باشند.

نه افراط در سخت‌گیری به کودک نتیجه‌بخش خواهد بود و نه آسان‌گیری و رها کردن کار او موفقیت‌آمیز خواهد بود. در مجموع، در مسیر تربیت و پرورش کودکان باید با احتیاط، حساب‌شده و متعادل عمل کرد.

گاهی نیاز به سخت‌گیری است، گاهی نادیده‌گرفتن و گاهی مابین این دو مناسب است. امید است با مطالعه این مطالب بتوانید به بهترین نحو، فعالیت درسی کودکتان را کنترل کرده و در جهت تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه گام بردارید.
 

منابع

https://www.imna.ir/news/567147
https://aryaland.ir/mag/how-motivate-child-do-homework?u=how-motivate-child-do-homework
https://homeservize.com/blog1/25027/encourage-children-to-do-homework


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما