خوشبختانه این ترس ها و نگرانی ها زمان زیادی دوام ندارند و اغلب خود به خود و به مرور زمان رفع می شوند. اما نکته مهم این است که چگونه کودک خود را برای مدرسه رفتن آماده کنیم ؟ در ادامه به این موضوع مهم پرداخته ایم.
روز اول مدرسه
بعضی از بچههای کوچکتر ممکن است روز اول مدرسه اندکی عصبی باشند یا حتی بترسند. در مواجه شدن با کلی چیزهای جدید، قدری ترس و اضطراب عجیب نخواهد بود؛ معلمهای جدید، دوستان جدید یا حتی شاید مدرسهای جدید.خوشبختانه این ترسها و نگرانیها زمان زیادی دوام ندارند و اغلب خود به خود و به مرور زمان رفع میشوند. اما نکته مهم این است که دوباره میخواهیم به مدرسه برویم، پس باید آماده باشیم.
اغلب روز اول مدرسه و سال تحصیلی جدید با معرفی معلم و برنامههای او برای ادامه سال شروع میشود. البته بعضی از معلمهای خوشذوق هم به شاگردانشان فرصتی میدهند تا خودشان را به بقیه همکلاسیها معرفی کنند. معلم همان روزهای اول قوانین کلاس را با شاگردان در میان میگذارد.
پس گوش به زنگ باشید تا این قوانین را طی سال فراموش نکنید.در ضمن، روز اول فرصت خوبی برای دوست شدن با فرد یا افراد مناسب است؛ دوستیای برای یک سال تحصیلی. شاید بچهها از سال قبل همکلاسیهایی را بشناسند، اما باید بدانند همیشه پیدا کردن دوست خوب مهم و مفید است.
پس به بچهها بیاموزیم که از همان روز اول با بچههای دیگر سلام و احوالپرسی کنند و برای یافتن دوستان خوب تلاش کنند.
چند توصیه برای اماده کردن کودک برای رفتن به مدرسه
صبر و تحمل داشته باشید:
تغییر مدرسه و رفتن دانش آموز به مقاطع بالاتر در سال جدید تحصیلی ممکن است مشکلاتی برای دانش آموز پیش آورد . مثلا ممکن است در مقطع جدید معلم های بیشتری داشته باشند، شیوه آموزش و درس خواندن آنها هم با سال قبل تفاوت خواهد کرد و... والدین و معلم ها باید با تحمل، صبوری و همراهی بیشتری به دانش آموز کمک کنند تا با شرایط جدید بخوبی کنار آیدخواب کامل شبانه فراموش نشود
دانش آموزان شب قبل از شروع مدرسه باید خواب کامل داشته باشند و عادت دیر خوابیدن و دیر از خواب بیدار شدن خود را در دوران مدرسه کنار بگذارند.
وسایل دانش آموز را شب قبل آماده کنید:
برای این که روز اول تبدیل به روزی خوب و دوست داشتنی شود، وسایل مدرسه، از کیف و کفش و لباس گرفته تا لوازم التحریر را شب قبل آماده کنید زیرا آماده کردن وسایل در صبح روز اول کار خیلی سختی است. این کار بظاهر ساده باعث می شود صبح روز اول مدرسه ترس و نگرانی ها کمتر شود.برای کم کردن اضطراب کودک با او صحبت کنید:
اکثر کودکان هنگام جدایی از والدین، درجه هایی از اضطراب و ناراحتی را نشان می دهند و در پایان اولین روز احساس بدی نسبت به مدرسه دارند . برای اینکه این احساس دانش آموز از بین برود اندکی زمان لازم است پس کمی به کودک فرصت دهید تا با قوانین جدید، مدرسه، معلم ها و دوستان جدید کنار آید. اگر باز هم احساس خوبی نداشت، بهتر است پدر، مادر، معلم یا مشاور مدرسه با کودک صحبت کنند.صبحانه فراموش نشود:
قبل از رفتن به مدرسه زمانی را برای خوردن صبحانه ای مغذی و سلامت تعیین کنید زیرا صبحانه خوردن سبب بهبود عملکرد دانش آموز می شود.سر ساعت درس و تکالیف مدرسه را انجام دهند:
بچه ها باید از همان روزهای اول مدرسه برنامه منظمی برای انجام تکالیف مدرسه داشته باشند و به موقع و سر ساعت تکالیف خود را انجام دهند.همچنین به کودکان یاد دهیم که مدرسه مکان درس و تفریح در کنار هم است. می توان در مدرسه و با رعایت قوانین تفریح و شادی هم داشت.پوست سر او را بررسی کنید:
چند روز مانده به مدرسه پوست سر بچه ها را با دقت بررسی کنید، چون تماس بچه ها با هم در مدرسه زمینه را برای تکثیر شپش سر فراهم می کند.موهای بچه ها را ببندید و به آنها یاد بدهید که لوازم شخصی مانند شانه، کلاه، شال گردن و غیره را به بچه های دیگر ندهند و از لوازم شخصی آنها نیز استفاده نکنند.اگر متوجه وجود شپش در سر آنها گشتید،با مراجعه به پزشک و استفاده از داروهای ضدشپش، این مشکل را رفع کنید.از نظر روحی روانی آنها را آماده کنید:
با کودکتان در خصوص مدرسه و شرایط تحصیلی گفتگو کنید و او را از نظر روحی روانی برای پذیرش دنیای جدید و آدم های جدید آماده کنید. به او بگویید اگر مشکلی پیش بیاید در کنار او هستید و به کمک هم هر مشکلی را از پیش رو برخواهید داشت. بگویید که قرار است با بچه های جدیدی آشنا شود که متفاوت هستند و او را برای انجام کارهای جدید، درس خواندن، مشق نوشتن و غیره آماده کنید.استرس مسیر خانه تا مدرسه را کاهش دهید:
مسیر ناشناخته برای کلاس اولی ها و یا بچه هایی که برای اولین بار به مدرسه ی جدید می روند، کمی استرس آور است.پس قبل از روز اول مدرسه، با هم چندین بار مسیر خانه تا مدرسه را طی کنید و او را به داخل مدرسه ی جدید برده و حیاط، کلاس ها و محیط را به او نشان دهید. شناخت بیشتر محیط، استرس را کاهش و اعتماد به نفس بچه ها را افزایش می دهد.احترام به معلم را به او یاد دهید:
به او یاد بدهید که معلمش را باید «خانم یا آقا به همراه نام خانوادگی معلم» خطاب کند. به فرزندتان بگویید که استفاده از عنوان مناسب، نشانه ی احترام است. کودک شما باید بداند که معلم در کلاس صاحب اختیار است و دانش آموزان باید به او احترام بگذارند. مدرسه و خصوصا کلاس درس قوانین خاصی دارد. ازمعلم بخواهید قوانین را برای کودک بازگو کند.احترام به بچه های دیگر را به او یاد دهید:
احترام به هم مدرسه ای ها برای داشتن تجربه ای مثبت از دوران مدرسه ضروری است. به کودکان خود یاد دهید نباید چیزهایی مانند تکالیف، میان وعده و خوراکی سایر بچه ها را بردارند. او باید در بازی با دوستانش نوبت را رعایت کند و از وسایل استفاده مشترکی کنند و رعایت نکات ایمنی در حین بازی را رعایت کند. بچه ها باید بدانند که هل دادن، تنه زدن و به هم زدن صف کار صحیحی نیست.به کودکتان بیاموزید کودکان با هم متفاوتند:
به کودکان تان بیاموزید که میان دانش آموزان یک کلاس تفاوت های زیادی مانند تفاوت در نژاد، مذهب، انواع شرایط زندگی و … وجود دارد ویا ممکن است یکی از همکلاسی های او دچار معلولیت جسمی باشد ، بنابراین او باید این تفاوت ها را بپذیرد.آرامش داشته باشید:
اولین نقش شما در دوران تحصیلات آرامش است بنابراین روز اول مدرسه را یک روز عادی بدانید و استرس نداشته باشید زیرا استرس شما به کودکتان منتقل می شود.نگران گریه روز اول کودکتان نباشید:
اکثر کودکان هنگام جدایی از والدین، درجه هایی از اضطراب و ناراحتی را نشان می دهند که این موضوع هم برای کودک و هم برای والدین او دردناک است. اولین روز مدرسه برای بسیاری از بچه ها با ترس جدایی از والدین و ورود به محیطی جدید همراه است و همین ترس ها است که باعث اشک ریختن کودک در اولین روز های ورود به مدرسه می شود. البته جای هیچ نگرانی نیست چرا که پس از گذشت چند روز این مشکل برطرف خواهد شد.بگذارید خود فرزندتان کارش را انجام دهد:
به بچه ها امر و نهی نکنید و کار بچه ها را انجام ندهید. البته در موارد خاص که آنها از شما طلب کمک نمودند کارهای او را انجام دهید.کودکتان را مرتب و تمیز به مدرسه بفرستید:
هنگام رفتن به مدرسه فرزندتان دقت کنید که لباسش، بدنش، قیافه ظاهری اش، دفتر و کتابش تمیز باشند زیرا ظاهر تمیز اعتماد به نفس را افزایش میدهد.برای کودکتان اغذیه مناسب بگذارید:
بچه ها را با اغذیهای که دوست دارند روانه مدرسه کنید. حتما برای کودکتان خوراکی های مفید و میان وعده مناسب مانند میوه و.. بگذارید زیرا معده بچه ها کوچک است، زود سیر میشوند و زود هم گرسنه.دلیل ناخوشایند بودن روز اول مدرسه برای برخی از کودکان
اگر بخواهیم به صورت کلی به این موضوع بپردازیم، روز اول مدرسه برای اغلب دانش آموزان، یک روز یه یاد ماندنی و خاطره انگیز است. چرا که آنها در موقعیت جدیدی قرار میگیرند که برایشان تجربیات بسیاری را به دنبال دارد.در این میان برخی از کودکان نمیتوانند خودشان را با شرایط جدید وفق دهند؛ به همین دلیل روز اول مدرسه برایشان چندان خوشایند نیست. اینکه کودکان از روز اول مدرسه خاطرات خوبی را به یاد ندارند، دلایل مختلفی دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره کردهایم:
• جدایی از والدین
• دور شدن از محیط خانه
• ترس از مدرسه
• قرار گرفتن در محیطی جدید و غریبه
• جدیت کارکنان مدرسه
• کمتر شدن زمان بازی کودکان
• اضطراب ناشی از تنهایی
نکته جالبی که در این رابطه وجود دارد، این است که دلیل ناخوشایند بودن روز اول مدرسه برای بسیاری از کودکان، رفتار اشتباه والدین آنها میباشد؛ به گونهای که استرس و اضطراب را به کودک خود منتقل میکنند. بنابراین توصیه میشود والدین در این رابطه با یک روانشناس مشورت کنند تا بتوانند بدون هیچ مشکلی کودک نوآموز خود را برای رفتن به مدرسه آماده نمایند.
نکات مهم و کلیدی روز اول مدرسه
در ادامه به برخی نکات مهم و کلیدی اشاره کردهایم که میتوانید با انجام آنها، کودک خود را بیش از گذشته برای حضور در مدرسه آماده کنید.• سعی کنید چند روز قبل از شروع مدرسه بر روی ساعت خواب کودکتان کار کنید. بهتر است در ساعت مناسبی به او شام سبکی بدهید تا زودتر به خواب برود و صبح نیز راحتتر از خواب بیدار شود.
• برای کودکتان روپوش و لباس مناسبی تهیه کنید. این موضوع به آنها اعتماد به نفس میدهد و تمایل دارند با پوشیدن آن در مدرسه حاضر شوند.
• برای فرزندتان آب و تغذیه سالمی برای زمانی که در مدرسه است، در نظر بگیرید.
• سلام کردن در مدرسه، اجازه گرفتن برای صحبت کردن در مدرسه، مودب و دوستانه حرف زدن و … را به فرزند خود آموزش دهید.
• رعایت بهداشت فردی در مدرسه همچون استفاده از لیوان و دستمال، دستشویی رفتن و شستن مرتب دستها را به کودکتان یاد دهید.
• به او بیاموزید که چگونه کفشهای خود را بپوشد و پس از اتمام کلاس تمامی وسایلش را در کیف خود قرار دهد.
• با کودکتان صحبت کنید که هر گونه مشکلی که در مدرسه داشته باشد را میتواند با شما مطرح کند. البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که بهتر است حل کردن مشکلات ساده و پیش پا افتاده را به کودکتان بسپارید و اجازه دهید او از پس مشکلاتش بربیاید.
منابع
https://newmiind.com/26172/first-day-of-schoolhttps://www.beytoote.com/psychology/khanevde-m/first5-day-school.html
https://namnak.com