
بهطورکلی، در صورت دوستی والدین با فرزند، کار والدین برای صحبت در مورد مشکلات و چالشهای پیچیده با فرزندشان در هر سنی که باشد، راحتتر خواهد شد. ما در این مقاله قصد داریم شما را با روشهای قطعی برای ایجاد رابطه صمیمانه و دوستی عمیق بین والدین و فرزندان آشنا کنیم.
![]() |
اهمیت دوستی والدین با فرزند
- رابطه کودکان و نوجوانان با دیگران، تصور و به نوعی نگرش آنها به دنیا بیرون را شکل میدهد و بر روی رشد شخصیتی در آنها اثر میگذارد. اولین محیط برای برقراری ارتباط طبیعتا خانواده است، از طریق ارتباط با پدر و مادر و اعضای دیگر خانواده، فرزندان راه و رسم زندگی فردی و اجتماعی را یاد میگیرند.
- در واقع فرزندانمان با ارتباط موثر است که راهی در جهت ابراز خودشان پیدا میکنند. ارتباط مثبت و دوطرفه بین فرزند و والدین برای شکلگیری عزتنفس در فرزندان بسیار مهم است. ارتباط صمیمی والدین با فرزندان، حس عزت نفس، دوست داشتنی بودن و احساس شایستگی را به طور چشمگیری در کودک و نوجوان تقویت میکند.
- توانایی فرد در داشتن اعتمادبهنفس و مدیریت استرس در زندگی اجتماعی، ارتباط زیادی با تجربیات او از ارتباط با والدین در سالهای اولیه زندگیش دارد. مورد دیگر موضوعی است که به «خودپنداره» معروف است. خودپنداره ذهنیت فرد از خود است که نشان میدهد او به خودش چه جایگاهی در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی داده است.
- ویژگی خودپنداره از ۲ سالگی در کودک ایجاد میشود که طبق نظر روانشناسان رابطه عمیق و صمیمی بین کودک در سنین کم و والدین در خودپنداره مثبت و سالم نقش بالایی دارد. میتوان گفت، کودکی که توسط اعضای خانواده مورد قضاوت، سرزنش و توهین قرار بگیرد در آینده و زندگی اجتماعی جایگاه مناسب به خود نخواهد داد و تصور ذهنی او نسبت به خودش منفی خواهد بود.
- در این بین اهمیت دوستی والدین با فرزندِ نوجوان اهمیتی بیشتری دارد. نوجوانی دوره ویژه و حائز اهمیتی از زندگی است که در این دوره ارتباط والدین با فرزندان دچار تغییر میشود. درصورتی که ارتباط و دوستی والدین با فرزند به شیوه صحیح پیش نرود، فرزندان و والدین احتمالا از هم دور خواهند شد. این فاصله در صورت ادامهدار شدن، میتواند آسیبهای بسیاری را به هردو طرف، به ویژه نوجوانان که هنوز به حمایت والدین نیاز دارند، وارد کند.
راهکارهای موثر برای دوستی والدین با فرزند
روشهای متعددی برای ایجاد صمیمیت و دوستی والدین با فرزند وجود دارد، از جمله مهمترین روشها برای برقراری ارتباط صمیمی و موثر با فرزندان به قرار زیر است:توجه به صحبتهای فرزند
از جمله روشهایی که به شما به عنوان والدین کمک خواهد کرد تا ارتباط موثر و مناسب با فرزندتان داشته باشید این است که به صحبتهای او به طور کامل گوش دهید. در صورتی که فرزندتان با شما مسئلهای را درمیان گذاشته است یا از وقوع اتفاق خاصی برایتان صحبت میکند، به هیچ وجه او را مورد را قضاوت و حتی نصیحت قرار ندهید.در ابتدا سعی کنید که خوب به حرفهای او گوش کنید و با اشاره بدن یا کلامی به او توجه نشان دهید. میتوانید از کلماتی چون ادامه بده، خوب و تکان دادن سر برای تایید و ارتباط چشمی موثر و... استفاده کنید. با انجام این کار به طور غیر مستقیم به فرزندانتان نشان میدهید که تا حد بالایی به آن ها توجه دارید و صحبتهایشان را درک میکنید.
در واقع، توجه به صحبتهای فرزند از جمله راهکارهای موثر در جهت دوستی والدین با فرزند و ارتباط صمیمانه هر دو است که والدین باید به این موضوع اهمیت ویژه بدهند.
تشویق فرزند
از جمله روشهای مهم در تقویت رابطه دوستی والدین با فرزند، تشویق و تحسین فرزند توسط والدین است. سعی کنید در صورتی که فرزندتان عملکرد مثبتی در انجام برخی امور داشته، یا حتی رفتار ایدهآلی در برخورد با بعضی مشکلات و چالشها داشته از طرح تشویقی استفاده کنید.این روند باعث افزایش حس علاقه و صمیمیت بین والدین و فرزند میشود و به نوعی فرزندتان متقاعد خواهد شد که از طرف شما مورد قبول است. از طرفی تشویق و تحسین باعث میشود فرزندتان به انجام کارها و رفتارهای درست بیشتر ترغیب شود.
تعیین قاعده و قانون در خانواده
از دیگر راهکارهای قطعی برای صمیمی شدن والدین با فرزندان تعیین قاعده و قانون در خانواده از طرف والدین است. شما والدین قبل از این که نسبت به کارها و رفتارهای فرزندانتان عکسالعملی داشته باشید و به نوعی با آنها در مورد برخی مسائل درگیر شوید.بهتر است در ابتدا برخی از چارچوبها، خط قرمزها و به نوعی توقعاتی که از رفتار و کارهای فرزندتان را دارید را ذکر کرده و مفصل در این مورد با آنها صحبت نمایید. به عنوان نمونه، به فرزندتان بگویید تا چه ساعتی از روز میتواند در بیرون بماند، یا در صورت انجام کدام کارهای نادرستی پیامدهای ناخوشایندی در انتظار او خواهد بود.
در واقع با وضع قوانین کلی در خانواده، دیگر فرزندتان یک پیش فرض در ذهن خود از چارچوبها وضع شده در خانواده دارد که به احتمال زیاد آنها را رعایت خواهد کرد. شما با این کار، احتمال درگیری خود با فرزندتان را کم کرده و به نوعی باعث ایحاد صمیمیت بیشتری بین خود میشوید.
فراموش نکنید در کنار این قانونمندی باید حامی آنها بوده و به نوعی احساس امنیت و حمایت در آنها ایجاد کنید چراکه یکی از روشهای دوستی والدین با فرزند این است که فرزندتان از طرف شما حس امنیت و حمایت دریافت کند.
وقت گذرانی والدین با فرزند
والدین باید روزانه زمانهایی را برای وقت گذراندن با فرزند خود اختصاص بدهند. انجام کارهایی که فرزندتان به آنها علاقه دارد تاثیر مضاعفی در ایجاد رابطه صمیمانه بین شما و او خواهد شد. به عنوان مثال میتوانید با هم به یک مرکز تفریحی بروید یا با هم بازیهای گروهی و خانوادگی انجام دهید یا با همکاری یکدیگر یک غذا و خوراکی تهیه کنید.در حین انجام این کارها، هم صحبتی صمیمانه با چاشنی شوخ طبعی را فراموش نکنید که تاثیر بالایی در افزایش روابط عمیق با فرزندتان خواهد داشت. در واقع با اختصاص زمان مشخص به فرزندتان به او القاء خواهید کرد که برایشان مهم هستید.
بسیاری از والدین بیشتر وقت خود را با مسائل کاری و شغلی سپری میکنند که این موضوع بیشترین ضربه را به صمیمیت والدین با فرزند وارد میکند.
.jpg)
توجه به استقلال فرزند
کودکان و نوجوانان در دورهای از زندگی، میخواهند در برخی از امور مستقل باشند و به نوعی کارهایی که دوست دارند را به تنهایی انجام دهند. گاهی ممکن است والدین مانع مستقل شدن فرزند و باعث سلب انجام کاری را از او شوند.در صورتی که فرزندتان میخواهد در امور خاصی مستقل باشد اگر فکر میکنید که کاری ناهنجارانه فردی یا اجتماعی نیست، به او فرصت دهید آن کار را انجام بدهد و در عین حال بر او نظارت داشته باشید. در واقع شما با اجازه دادن به انجام برخی از کارهای مورد علاقه فرزندتان این موقعیت را ایجاد میکنید که رابطه صمیمیتری با او داشته باشید.
از طرفی، رفتارهایی بسیار محتاطانه از طرف والدین که استقلال فرزندان را زیر سوال میبرد میتواند در روابط اجتماعی آینده آنها نیز تاثیر منفی گذارد که والدین باید به این نکته نیز در بحث مستقل کردن فرزند توجه کنند.
نظر خواهی والدین از فرزند
در محیط خانواده باید فضایی را بوجود آوردید که در آن به راحتی با فرزندتان در مورد مشکلات و مسائل مختلف صحبت کرده و نظرات او را شنیده و نظرات خودتان را هم به اشتراک بگذارید. سعی کنید آنها را تشویق کرده که با شما هم صحبت شده، احساسات، عقاید و افکار خود را در مورد یک موضوع خاص با شما درمیان بگذارند.در صورتی که از شما در مورد چالش خاصی کمک خواستند، مشورتهای لازم را بدون قضاوتهای بی جا و همچنین بدون لحن نصحیت آمیز به آنها ارائه دهید. در نظر داشته باشید، باید هم صحبتی و گفتگو را طوری پیش ببرید که فرزندتان بدون واهمه نظرات متفاوت و حتی مخالف خود را بیان کرده و همچنین یاد بگیرد که عقاید و نظرات متفاوت و مخالف افراد دیگر را نیز بشنود.
این موضوع به کم شدن فاصله والدین و فرزند کمک کرده و همچنین باعث رشد شخصیتی و افزایش مهارتهای اجتماعی فرزند خواهد شد.
الگو نمونه بودن والدین
یکی از راهکارهای قطعی برای دوستی والدین با فرزند این است که والدین باید الگوی خوب و ایدهآلی برای فرزندانشان باشند. در واقع شما باید یک الگو نمونه از ارزشهای اخلاقی و مهارتهای اجتماعی باشید که فرزندتان شما را بهترین گزینه برای مشورت و دوستی بداند.سعی کنید قواعد و چارچوبهای خانواده را رعایت کنید، با همسرتان و فرزندانتان صحبت کرده و با آنها مشورت کرده و نظر بخواهید. با انجام این کارها به طور غیر مستقیم شما برخی از موضوعات بااهمیت در خانواده را به آنها آموزش دادهاید.
مسئولیت دادن به فرزند
یک راهکار اساسی در جهت صمیمیت بیشتر بین والدین و فرزندان، محول کردن برخی از مسئولیتها به فرزندان است. سعی کنید مسئولیت انجام برخی از امور را که فکر میکنید فرزندتان از پس آن بر می آید، به او محول کنید.با سپردن مسئولیت به فرزندانتان حس اعتماد به نفس، مسئولیت پذیری را در او بیشتر کرده و در نتیجه به افزایش رابطه دوستی عمیق میان او و خود نیز گام بر میدارید.
قابل اعتماد بودن والدین
به عنوان والدین به یاد داشته باشید که یک ترفند موثر در ایجاد صمیمیت بین شما و فرزندتان این است که او باید به شما اعتماد کامل داشته باشید. آنها باید کامل درک کنند که میتوانند روی شما در حل برخی از مسائل حساب باز کنند.همچنین سعی کنید حرف و عملتان یکی باشد. اگر به فرزند خود در انجام کاری یا خرید وسیلهای قولی دادهاید حتما به آن در موعد مقرر عمل کنید. قابل اعتماد بودن والدین چه در حرف و چه در عمل باعث میشود، حس مثبت فرزند نسبت به پدر و مادرش بیشتر شده و در نتیجه صمیمیت و ارتباط موثر در بین آن تقویت شود.
احترام به فرزند
یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر روابط صمیمی والدین با فرزندان، رفتار احترام آمیز با آنها است. احترام گذاشتن باید به صورت دو طرفه باشد. همواره شما به عنوان پدر و مادر دوست دارید از طرف فرزندتان مورد احترام قرار بگیرید، این موضوع باید نمود عکس پیدا کرده و متقابلا شما نیز باید به فرزندتان احترام بگذارید.درصورتی که از او خطای سر زده شود، تذکر شما باید به گونهای باشد که موجب تخریب شخصیتی فرزندشان نشود. شما میتوانید با لحن ملایم به او بگویید که از کار اشتباه او ناراحت هستید در حالی که احساس دوست داشتن را به او القا کنید.
رعایت حریم شخصی در حد متعادل، تحسین و تشکر در صورت انجام کاری از طرف فرزندتان، صحبت کردن به صورت مودبانه از جمله نمونههای احترام به فرزند است که تاثیر بسزایی در افزایش رابطه دوستی والدین با فرزند دارد.
.jpg)
جمعبندی
بهطورکلی، دوستی والدین با فرزند از جمله موضوعات مهم در مسائل تربیتی فرزند است که تاثیر بسزایی در رشد شخصیتی فرزند خواهد داشت و همچنین میتواند به استحکام روابط خانوادگی بین فرزند و والدین منجر شود.والدین در جهت صمیمیت بیشتر با فرزندان خود باید به عملکرد مثبت آنها توجه کنند، در مورد مسائل و اتفاقاتی که مورد علاقه آنها است با او هم صحبت کنند، نظرات او را بشنوند حتی در صورت داشتن نظرات متفاوت و مخالف، برخی از مسئولیتها و امور خانه را به او بسپارند، در طول روز بخشی از زمان خود را به فرزندشان اختصاص دهند، درصورت بروز خطا از فرزند بدون تخریب شخصیتی به او تذکر دهند، استقلال و حریم شخصی او را در حد متعادل حفظ کنند تا به نوعی در ایجاد رابطه صمیمی بین خود و فرزندانشان گام موثر و مفید بردارند.