آیا حیات زمینی منشأ فضایی دارد؟

پروتئین ها ملکول های پلیمری هستند که از کنار هم قرار گرفتن آمینواسید ها تشکیل می شوند، در واقع آمینواسید ها نقش مونومر را برای آنها دارند. خوب به زبان ساده تر یعنی این که اگر پروتئین را یک دیوار آجری در نظر بگیریم، آمینواسیدها آجرهای تشکیل دهنده این دیوار هستند. حالا دیواری را فرض کنید که از چندتایی
سه‌شنبه، 26 مهر 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آیا حیات زمینی منشأ فضایی دارد؟

آیا حیات زمینی منشأ فضایی دارد؟
آیا حیات زمینی منشأ فضایی دارد؟


 





 
پروتئین ها ملکول های پلیمری هستند که از کنار هم قرار گرفتن آمینواسید ها تشکیل می شوند، در واقع آمینواسید ها نقش مونومر را برای آنها دارند.
خوب به زبان ساده تر یعنی این که اگر پروتئین را یک دیوار آجری در نظر بگیریم، آمینواسیدها آجرهای تشکیل دهنده این دیوار هستند. حالا دیواری را فرض کنید که از چندتایی آجر مختلف که هر کدام شکل و اندازه و رنگ مختلفی دارد، ساخته شده باشند.
به نظر شما چند دیوار مختلف می توان با این آجرها ساخت؟ واضح است که چیدمان های مختلف آجرها، شکل های گوناگونی از دیوار را ایجاد می کنند. همین اتفاق در ساختمان پروتئین ها نیز روی می دهد. کل حیات در کره زمین از ۲۰ ملکول آمینواسید پایه ای ساخته شده است که توسط آنها پروتئین هایی که عملکردهای مختلف زیستی دارند ساخته شده اند. توالی آمینواسید یک پروتئین تعیین کننده ساختار ملکول است، یک تغییر کوچک در توالی آمینواسید می تواند تاثیرات عمیق بیولوژیکی روی ساختار کلی و عملکرد پروتئین ها داشته باشد. اما آیا مساله به همین سادگی است؟
تمامی موجودات زنده ساکن سیاره زمین همین ۲۰ نوع آمینواسید را در ساختار های بیولوژیکی خود دارند در حالی که ما در محیط زیست شاهد زندگی هزاران نوع و گونه مختلف جانوری و گیاهی هستیم.
به نظر می رسد که با تغییر آرایش آمینواسیدها در ساختار سلول های اولیه حیات، سطوح مختلفی از زندگی با توانایی ها و امکانات متنوع پدید آمده و این تنوع زیستی بی مانند را به وجود آورده اند. حالا سوال مهمی که مطرح می شود این است که آیا اگر آمینواسیدها به عنوان آجرهای شکل دهنده ساختار زیستی در شرایط مختلفی قرار گیرند، می توانند باعث پیدایش حیات در آن محیط جدید شوند؟
پژوهشگران بر این باورند که زمین برای اولین بار در بیش از ۳میلیارد سال قبل شاهد حضور دسته ای متشکل از ۲۰ آمینواسید در کنار یکدیگر بود که منجر به تولید اولین پروتئین های شکل دهنده حیات در این سیاره شدند؛ دسته ای که بعدها جعبه ابزار استاندارد حیات روی زمین را تشکیل دادند. این باور که حیات روی زمین از این جعبه ابزار افسانه ای شکل گرفته باشد مورد قبول همه محققان نیست.
فرضیات و گمان های متعددی درباره حیات و چگونگی شکل گیری آن در زمین وجود دارد که متاسفانه تعداد بسیار کمی از آنها قابلیت تست ، تحقیق و ارزیابی را دارا می باشند.اما این فرضیه جعبه ابزار۲۰ تایی آمینواسیدها را خیلی خوب می شد ارزیابی کرد. خب دانشمندان هم دست به کار شدند و آزمایشی طراحی کردند تا متوجه شوند که آیا ۲۰ آمینواسیدی که سنگ بنای حیات زمینی هستند، تصادفی انتخاب شده اند یا طبق اصولی خاص و بر اساس معیارهای مشخصی دستچین گشته اند. همچنین دانشمندان بی صبرانه منتظرند تا نتایج آزمایش ها به آنها بگوید که آیا این دارودسته بیست تایی آمینواسیدی تنها گزینه های موجود بودند که می توانستند این نقش را برعهده گیرند؟ به مفهومی دیگر آیا می توان حیات از نوعی دیگر را در جایی دیگر یافت؟ بگذارید بی پرده برویم سراغ پرسش اصلی: آیا حیات مختص سیاره زمین است؟
در ابتدا و قبل از پرداختن به این پرسش های فیلسوفانه اجازه دهید ببینیم اصلا آمینواسید چیست؟ آمینواسیدها ملکول هایی هستند که از پایه کربن، هیدروژن، اکسیژن و نیتروژن ساخته شده اند. آنها به شکل های مختلفی به هم متصل می شوند و ساختارهای ترکیبی بزرگ تری به نام پروتئین را تشکیل می دهند که پایه و اساس عملکردهای مختلف زیستی و حیات هستند. امروزه دانشمندان می دانند که بی نهایت آمینواسید گوناگون وجود دارند که حیات زمینی با انتخاب اجباری یا اختیاری تنها ۲۰ عدد از آنها شکل گرفته، گونه گونه شده، تکامل یافته و به اشکال متنوع امروزی در آمده است.

● آزمایش حالت های ممکن
 

پژوهشگران برای این که بتوانند درکی صحیح از آنچه منجر به شکل گیری حیات در سیاره زمین شده است به دست آورند، اقدام به شبیه سازی روزگاری از سیاره زمین نمودند که حدس زده می شود میلیاردها کاندیدای اسیدآمینویی برای شکل دادن حیات وجود داشتند. آنها برای شروع کار آمینواسیدهای یافت شده از شهاب سنگ مورچیسون که سال ۱۳۴۸ خورشیدی در استرالیا کشف شده بود را مبنای تحقیقات خود قرار دادند. عمر این سنگ آسمانی به اوایل تشکیل منظومه شمسی برمی گردد و عناصر یافت شده در دل آن مثالی مناسب از ترکیبات موجود منظومه شمسی در زمانی قبل از آغاز حیات روی زمین است.
پژوهشگران بر این باورند که زمین برای اولین بار در بیش از ۳میلیارد سال قبل شاهد حضور دسته ای متشکل از ۲۰ آمینواسید در کنار یکدیگر بود که منجر به تولید اولین پروتئین های شکل دهنده حیات در این سیاره شدند.
سپس دانشمندان از مدل سازی های کامپیوتری برای تخمین خواص اساسی ۲۰ آمینواسید سازنده حیات در زمین استفاده کردند تا با اندازه گیری مشخصاتی همچون اندازه، توانمندی ترکیب، آب دوستی (میزان تمایل یک ماده نسبت به آب) معیاری برای توانایی آمینواسیدها برای ترکیب و ساخت پروتئین های سازنده حیات پیدا کنند. نتایج بسیار هیجان انگیز بود. محققان دریافتند که وجود ۲۰ آمینواسید ساختاری در تمام اشکال حیات زمینی به هیچ وجه تصادفی نبوده است. آنها متوجه شدند که بعید به نظر می رسد، شانس به تنهایی در چیدن این جعبه ابزار تولید حیات در کنار هم و انتخاب آنها نقش داشته باشد. حال دانشمندان باید می رفتند سراغ یافتن پاسخ پرسشی جدید که این ۲۰ آمینواسید چگونه انتخاب شدند تا زیبایی زندگی را به رخ زمین بنشانند.

● انتخاب طبیعی
 

محققان بر این باورند که حیات روی زمین از نوعی انتخاب طبیعی برای برگزیدن ۲۰ نوع آمینواسید مخصوص استفاده کرده است. انتخاب طبیعی که برای تکامل شناسان واژه آشنایی است می گوید که پیدایش گونه های مختلف حیات در روی زمین ناشی از عملکرد بهتر گونه ای نسبت به گونه ای دیگر و طبیعتا چیرگی آن گونه بر سایر همنوعان خود است.
نتیجه، سیر تکاملی یک موجود تک سلولی به انسانی بالغ و هوشمند است که خود اکنون در حال بازخوانی شجره نامه خانوادگی خویش است. انتخاب طبیعی به زبانی دیگر برتری یافتن یک گونه برگونه دیگر است که با توجه به میزان تطبیق گونه پیروز با محیط زیست و شرایط دشوار آن تعریف می شود. بر اساس این تعریف، گونه ای که با شرایط محیطی خود سازگاری بیشتری دارد، می تواند به حیات و تولید مثل خود ادامه داده، ازدیاد نسل نماید و با چیرگی بر سایر گونه های مشابه خود طبیعتا برگزیده شود.
درست مشابه همین بحث در آمینواسید ها هم قابل طرح است. بر اساس همین تئوری بود که دانشمندان ترکیبات متنوعی از آمینواسید ها را مورد مطالعه قرار دادند تا دریابند که چه عاملی باعث انتخاب طبیعی این ۲۰ آمینواسید معروف شده است.
اما هیچ یک از ترکیبات مورد مطالعه به طور کامل کاندیدای مناسبی برای تولید حیات از نوعی غیر از گونه زمینی شناخته نشد و تکثیر و تولید هیچ ترکیب دیگری از آمینواسیدها به نتیجه نرسید یا در صورت نتیجه دادن، ادامه پیدا نکرد و در جایی متوقف گردید. بنابراین هنوز دانشمندان از پاسخ به این پرسش که چگونه انتخاب طبیعی موجب برگزیده شدن این ۲۰ آمینواسید شده است، عاجزند.دانش امروزی ما گواه این مطلب است که آمینواسیدهایی غیر از آن ۲۰ نمونه خوش شانس نیز در برخی موارد توانسته اند سر از ساختاز ژنی موجودات زنده درآورند.
ما همه این موارد را در دسته ناهنجاری های ژنتیکی مثل جهش های ژنی، نقص های مادرزادی و در کل بیماری یا مشکل دسته بندی می کنیم. نتایج تحقیقات و مشاهدات عینی حکایت از آن دارد که طبیعت در انتخاب خود برای برگزیدن ۲۰ آمینواسید زندگی ساز شاهکاری مثال زدنی کرده است که نتیجه آن میلیون ها گونه زیستی بزرگ و کوچک امروزی است. اما این آمینواسیدهای معجزه گر از کجا آمده اند؟

● اسید های آمینه همراه شهاب سنگ ها به زمین آمده اند
 

امروزه مشاهدات و اکتشافات انجام شده در سایر اجرام سماوی جای هیچ شکی باقی نگذاشته است که آمینواسیدها در جاهای دیگری از منظومه شمسی غیر از زمین نیز بوفور یافت می شوند. اولین نشانه ها از شهاب سنگ هایی به دست آمد که گرفتار میدان گرانشی زمین شده و بر سطح این سیاره سقوط کرده اند. ابتدا گمان بر این بود که شاید یافته های فوق ناشی از رسوخ آمینواسیدهای زمینی به دل این سنگ های آسمانی بوده است.
اما خیلی زود و با کشف ساختار متفاوت این آمینواسیدهای کشف شده، امید تازه ای در دل جویندگان موجودات فضایی کاشت. این موضوع باعث شد تا دور تازه ای از پژوهش ها برای یافتن منابع جدید آمینواسیدها تعریف گردد و پروژه های تازه ای پر پرواز گیرند. بعد از آن بود که دانشمندان با مطالعه نمونه های جمع آوری شده توسط کاوشگر فضایی استارداست از غبار یک دنباله دار دریافتند که آمینواسید ها گویا در منظومه شمسی پراکنده اند. اما تمام این یافته ها فقط باعث شده است تا تعداد پرسش های پیش روی محققان سیر صعودی گیرد. به راستی حیات روی زمین از کجا نشأت گرفته است؟ آیا می توان انتظار داشت که روزی بتوانیم در سیارات دیگری زندگی پیدا کنیم؟ اگر پاسخ به این پرسش مثبت است، حیات فرازمینی چه شکلی است؟ دانشمندان بخصوص در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه ترکیب های گوناگونی از آمینواسید ها باعث پیدایش گونه های مختلف حیات می شود؟ و پرسش آخر این که با ایجاد تغییر در ترکیبات گوناگون و توالی ترکیبی مجموعه های مختلف آمینواسیدی قادر به ایجاد چه تغییراتی در پروتئین های سازنده زندگی خواهیم بود؟ یافتن این پاسخ ها می تواند علاوه بر روشن ساختن یکی از اساسی ترین پرسش های بشری مبنی بر چگونگی پیدایش حیات، عصر جدیدی از فناوری های زیستی را نیز فراروی بشر کنجکاو قرار دهد
منبع:روزنامه جام جم
ارسال توسط کاربر محترم سایت : omidshiva




 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط