القاب يار غايب(2)
نويسنده: سيده فاطمه موسوي
صاحب الامر
همه ي امامان (ع)صاحب امر امامت بوده اند؛ ولي به دليل عظمت امر امامت و قيام حضرت مهدي (ع) اين لقب را درباره ي ايشان بيش تر به کار مي برند. خود امامان ما نيز بر روي اين مسأله تأکيد داشته اند. ريان بن صلت مي گويد: به امام رضا (ع) گفتم: آيا شما صاحب الامر هستيد؟ فرمودند: «من صاحب الامر هستم؛ اما نه آن کسي که زمين را از عدل پر کند، همان گونه که پر از جور شده باشد و چگونه او باشم، در حالي که ضعف بدن مرا مي بيني و قائم کسي است که در سن پيران و منظر جوانان قيام مي کند ...»(2)
صاحب الدار
از آن جايي که نام آن امام (ع)را در دوران خفقان نمي شد برد، از انواع کنايه ها استفاده مي شد. به احتمال بسيار زياد، به کار بردن اين لقب هم از جمله ي همان کنايه ها بوده که از روي تقيه و ترس از دشمنان به کار برده مي شده.
اسحاق بن يعقوب مي گويد:از محمد بن عثمان عمري خواستم تا نامه اي که در آن پرسش هاي سختي را مطرح کرده بودم، به حضرت مهدي (ع) برساند. پس توقيعي به خط مولايمان «صاحب الدار» صادر شد...(3) البته محدث نوري هم در کتاب خود از اين لقب امام نام برده و حتي گفته که خود امام هم ديداري، خود را اين گونه معرفي کرده است: «انا صاحب الدار!»(4)
صاحب الزمان
امام صادق (ع)مي فرمايد: «...و آخرهم القائم بالحق بقية الله في الارض و صاحب الزمان»؛ «و آخرين آن ها قائم به حق بقيه الله در زمين و صاحب الزمان است.»(6)
اگر چه هر يک از امامان (ع) صاحب زمان خود هستند؛ اما به خاطر عمر زياد حضرت مهدي (ع) ايشان بيش تر به اين لقب شهرت پيدا کرده است.
وتر
جابر
پي نوشت ها :
1-الغيبه، ص 270،باب 14، ح43.
2-کمال الدين و تمام النعمة، ج 2،باب 35،ح 8.
3-الغيبة، ص290، ص362؛ بحارالانوار، ج 51، ص 349.
4-نجيم الثاقب، ص 79.
5-کتاب الغيبة، ص244، ح211وص271، ح237.
6-کمال الدين و تمام النعمة، ج2، ص342، ح23.
7-نجم الثاقب، ص 124.
8-همان، ص 67.