نقش حقوق در كارآمدى خانواده از ديدگاه اسلام (2)
حقوق زن
الف. تهيه مخارج و لوازم زندگى
بنابراين، نفقه واجب كه از حقوق زن شمرده مىشود(4) و مرد بايد آنها را به صورت الزامى تهيه كند عبارتاند از:
الف. فراهم نمودن مسكن مناسب؛(5)
ب. تهيه غذا و خوردنى هاي موردنياز؛(6)
ج. تهيه پوشاك موردنياز و متناسب با شأن زن؛(7)
د. تأمين هزينه هاي درمانى. حفظ سلامت زن به عهده مرد است و وى موظف است زمينه زندگى را در فضايى سالم براى زن فراهم كند، به گونهاى كه از لحاظ روحى و جسمى در آسايش كامل به سر برد و هرگاه كه بيمار شد بر او واجب است كه به درمان همسر خود بپردازد و هزينه هاي پزشكى و درمانى وى را تأمين نمايد.
هـ) تهيه وسايل زندگى مناسب و متناسب با شأن زن. تهيه وسايل موردنياز از وظايف الزامى مرد است و جزء حقوق و نفقه واجب زن به حساب مىآيد.
در مورد اين وظيفه الزامىمرد، چند نكته قابلتوجه است:
1. وجوب نفقه مشروط به تمكين كامل زن است، به گونهاى كه اگر مرد نفقه را از قبل پرداخت نمود ولى زن مدتى از آن زمان نشوز داشت، نفقه ايام نشوز بايد به مرد برگردانده شود و زن اين مقدار از نفقه دريافتى را به همسر خود بدهكار است.
2. وجوب نفقه مربوط به همسر دائم است.
3. وجوب نفقه مشروط به عدم توانايى مالى زن و فقر و احتياج او نيست.
4. در صورتى كه مرد از پرداخت نفقه امتناع كند، زن مىتواند بدون اجازه از اموال او به اندازه نفقه و مخارج متعارف خود بردارد.
5. اگر مرد ثروتمندى با زن فقيرى ازدواج كند مرد نبايد گذشته زن را براى پرداخت نفقه ملاك قرار دهد، بلكه بايد حال او را در نظر بگيرد و متناسب با شأن و منزلت و نياز فعلىاش مخارج و لوازم زندگى او را تأمين نمايد.(8)
ب. تأمين نياز جنسى
عدم توجه به اين نياز، زن را دچار ناراحتى هاي جدى مىكند. به همين دليل، شرع مقدس اسلام برآورده كردن نياز جنسى زن را، كه مطابق طبيعت انسان است، جزء حقوق وى و از تكاليف مرد شمرده است. قرآن كريم روابط جنسى را براى زندگى زينت به حساب آورده است.(10)
اسلام ارضاى نياز جنسى را كه جزء نيازهاى طبيعى انسان است تنها از راه ازدواج مىپذيرد و آن را ركن اساسى ازدواج مىداند و به دليل آنكه راه ديگرى غير از ازدواج براى ارضاى نياز جنسى وجود ندارد، از وظايف مرد است كه نياز زن خود را تأمين كرده و به رعايت اين حق پايبند باشد.
ج. گشايش در زندگى
اعضاى خانوادهاى كه براى رشد و كمال خود از امكانات لازم برخوردار باشند با آسايش و آرامش بيشتر در جهت رشد خود حركت مىكنند و بعكس، آنگاه كه با محدوديت هاي ايجاد شده از طرف همسر/ پدر مواجه مىشوند آرامش آنها به هم مىريزد و نسبت به نانآور خانه ديدگاه منفى پيدا مىكنند و اين ديدگاه بر كارآمدى خانواده به شدت تأثير مىگذارد. در متون دينى آمده است كه سزاوار است مردها در زندگى خود به گونهاى گشايش و توسعه ايجاد كنند كه اعضاى خانواده مرگ او را آرزو ننمايند.(12)
در روايات، توسعهاى كه جزء حقوق زن شمرده شده است مورد توجه جدى ائمّه اطهار (عليهم السلام) قرار گرفته است. محتواى كلى احاديث نشان مىدهد كه فعاليت و كوشش مردها براى تأمين نيازمندى هاي زندگى و توسعه در آن فوقالعاده مورد توجه خداوند بوده و بالاترين پاداش براى آن در نظر گرفته شده است. پاداش شهادت در راه خدا از بالاترين پاداشها در فرهنگ و متون دينى است و پاداش كسى كه براى خانواده خود تلاش مىكند همانند پاداش شهيد و مجاهد فى سبيلاللّه(13) و گاهى بالاتر از آن شمرده شده است.(14) همچنين بىتفاوتى در اين امور مورد سرزنش قرار گرفته و كسى كه توجه جدى به توسعه زندگى خود و خانوادهاش نداشته باشد و در اين راه تلاش سازندهاى نداشته باشد مورد بىمهرى رسول اكرم (صلي الله عليه و آله) قرار گرفته است.(15)
د. آراسته و پاكيزه بودن
حفظ عفت و پاكدامنى يكى از عوامل استحكام و كارآمدى خانواده است. از خانوادهاى كه عفت و پاكدامنى در آن وجود ندارد نبايد انتظار داشته باشيم كه زن و مرد نسبت به يكديگر وفادار باشند. وفادارى زوجين به يكديگر عامل انسجام، اتحاد و همبستگى زن و شوهر مىشود و دلبستگى آنان به يكديگر و كارآمدى خانواده را تأمين مىكند. عفت و پاكدامنى به نوبه خود يكى از مهم ترين عوامل تربيت فرزندان و به دنبال آن اصلاح جامعه است. كانون خانواده بهترين محيط براى آموزش عفت به فرزندان است. فرزندان با الگوگيرى از والدين پاكدامن خود، انسانهايى پاكدامن خواهند شد.
هـ . معاشرت نيكو
معاشرت نيكو، هم در گفتار مطرح است و هم در رفتار بايد آشكار گردد. وقتى مرد با كلماتى مطلوب و چهرهاى شكفته با زن خود روبهرو مىشود، در واقع كليد محبت و دوستى و برقرارى ارتباط صميمى و كارآمد را به دست او داده است و با گفتار دلپذير و شادىبخش روابط را استوار مىگرداند. متانت در سخن و گفتار و زيبايى كلام از ويژگى هاي افراد پاكدل و از اخلاق اولياى دين است. حال آنكه چهرهاى گرفته و آشفته و كلمات آزاردهنده دريچه ارتباط و صميميت را مىبندد و به تدريج فاصله روانى و عاطفى افراد زياد مىشود و در خانواده سبب ناكارآمدىآن مىگردد.
حقوق شوهر
الف. ارضاى نياز جنسى
در رابطه با ميل مرد به زن و تمكين وى نسبت به شوهر، رسول خدا (صلي الله عليه و آله) دستور عجيبى دارند. آن حضرت در پاسخ زنى كه از حق شوهر خود از رسول خدا پرسيد، فرمودند: او را از كامگيرى منع نكن، هرچند بالاى شتر باشد.(21) اين دستورالعمل كنايه از اهميت برآورده كردن نياز جنسى مرد است.
ب. حق نظارت بر رفت و آمدها
ج. حق انتخاب محل سكونت
پي نوشت ها :
*استاديار جامعهالمصطفى العالميه.
1ـ روحاللّه خمينى، تحريرالوسيله، ص 299.
2ـ اين ماده در 1389/9/20 اصلاح شده است.
3ـ روزنامه رسمى جمهورى اسلامى ايران، مجموعه قوانين سال 1381، ج 2، ص 1079.
4ـ روحاللّه خمينى، تحريرالوسيله، ص 299ـ300.
5ـ همان.
6ـ همان.
7ـ همان.
8ـ همان، ص 288ـ299.
9- Bradford.
10ـ آلعمران: 14.
11ـ محمدباقر مجلسى، همان، ج 78، ص 136.
12ـ محمدبن يعقوب كلينى، فروع كافى، ج 4، ص 11.
13ـ محمدبن حسن حرّ عاملى، وسائلالشيعه، ج 12، ص 43.
14ـ همان.
15ـ همان.
16ـ محمدباقر مجلسى، همان، ج 73، ص 102.
17ـ همان، ج 74، ص 5.
18ـ همان، ج 78، ص 236.
19ـ محمدبن حسن حرّ عاملى، همان، ج 15، ص 175؛ ج 2، ص 196.
20ـ همان، ج 14، ص 8.
21ـ همان.
22ـ همان، ج 5، ص 418؛ ج 14، ص 112ـ113، 125، 154ـ156؛ ج 15، ص 230.
23ـ علىبن ابوبكر هيثمى، مجمعالزوائد، ج 4، ص 313.
24ـ حسين بستان، اسلام و تفاوت هاي جنسيتى، ص 60.
25ـ محمدبن حسن حرّ عاملى، همان، ج 14، ص 435و494.
26ـ همان، ج 15، ص 49.
27ـ حسين بستان، همان، ص 68.