پرواز را به نگاهت بسپار

چهار کاکائي خزري نابالغ به همراه يک کاکائي سر سياه نابالغ. بالغ هاي اين گونه، در گيلان تخمگذاري نمي کنند اما نابالغ هايشان که همين ها هستند، بهار و تابستان در گيلان مي مانند. در سواحل و تالاب هاي ساحلي مي توانيد در تابستان در مسيرهاي 1، 3، 7 و 8 اين گونه را ببينيد/عکس: مرتضي رفيع زاده
چهارشنبه، 17 اسفند 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
پرواز را به نگاهت بسپار

پرواز را به نگاهت بسپار
پرواز را به نگاهت بسپار


 

متن و عکس: عباس عاشوري




 

تماشاي پرندگان تابستاني گيلان در تيرماه
 

پرواز را به نگاهت بسپار

کاکائي هاي نابالغ
 

چهار کاکائي خزري نابالغ به همراه يک کاکائي سر سياه نابالغ. بالغ هاي اين گونه، در گيلان تخمگذاري نمي کنند اما نابالغ هايشان که همين ها هستند، بهار و تابستان در گيلان مي مانند. در سواحل و تالاب هاي ساحلي مي توانيد در تابستان در مسيرهاي 1، 3، 7 و 8 اين گونه را ببينيد/عکس: مرتضي رفيع زاده

هدهد و چرخ ريسک
 

هدهد يا شانه به سر پرنده چپي است، پرنده اي که بهار و تابستان به ايران مي آيد و تالاب بوجاق يکي از زيستگاه هاي مهم تخمگذاريش در گيلان است. سمت راستي هم چرخ ريسک بزرگ است در پناهگاه حيات وحش لوندويل آستارا. بومي ايران است و از دانه و حشرات تغذيه مي کند. اين پرندگان را در مسيرهاي 1 و 8 مي توان ديد.

پرواز را به نگاهت بسپار

پرنده نگري در گيلان
 

راهنماي 8 در مسير منحصر به فرد براي ملاقات با پرندگان گيلان
تيرماه فصل پر باري براي پرنده نگري است؛ به خصوص گيلان که براي خودش معدن پرنده هاي بومي و مهاجر ايران است. پرنده هايي که به شکل تابستانه خود در آمده اند، رنگ پر و بالشان تغيير کرده و زيبايي شان صد چندان شده. «گاوچرانک» که پرنده بومي گيلان است، رنگ پرهاي روي سر و پشتش از سفيد يکدست به زرد طلايي تبديل شده و «حواصيل زرد»، اين پرنده مهاجر به ايران پرهاي پشت گردنش رشد کرده و يالي زرد رنگ برايش درست شده. پرنده نگري يکي از مهم ترين شاخه هاي گردشگري جهان است که متأسفانه بين عموم ايرانيان زياد شناخته شده نيست. براي انجام يک سفر مفيد و ديدن پرندگان مختلف، فقط رفتن به طبيعت کافي نيست؛ بايد راهکارهاي ديدن آنها، مسيرهاي مناسب و محل زيست هر پرنده را در منطقه بدانيد. نگارنده در گزارش حاضر تلاش کرده تا نتيجه يک دهه پژوهش خود را درباره پرندگان شمال ايران، در هشت مسير استان گيلان ارائه کند. مسيرهايي که با طي آنها و رعايت نکات مهم پرنده نگري مي توانيد بسياري از گونه هاي پرندگان موجود در استان گيلان را ببينيد.
تقريباً 345 گونه از حدو 521 پرنده ايران در استان گيلان ديده مي شوند. اگر خوش شانس باشيم و زيستگاه هاي مناسب را با دقت بگرديم، در تيرماه تنها حدود 162 گونه پرنده از اين تعداد را مي توانيم ببينيم. اين گونه ها شامل حدود 91 گونه پرنده بومي اند؛ يعني همان هايي که هميشه و در همه فصول در استان هستند و جوجه آوري مي کنند و 71 گونه پرنده مهاجر جوجه آور که فقط بهار و تابستان در گيلان ديده مي شوند. اينها پرندگان مهاجر تابستانه اند که بهار و تابستان براي جوجه آوري از عرض هاي جنوبي تر (از جنوب ايران تا هند و آفريقا) به استان گيلان مهاجرت مي کنند و آنها را بايد در بهار و تابستان ديد چون پاييز و زمستان اغلب در ايران نيستند. اگر خوش شانس باشيد و زيستگاه هاي مناسب را با دقت بگرديد احتمالاً در خلگه گيلان (اغلب حول و حوش تالاب ها) 73 گونه پرنده، در جنگل 51 گونه و در ارتفاعات گيلان 61 گونه پرنده مي بينيد. اين گونه ها را در تمام فصل تابستان مي توانيد ببينيد اما توصيه مي شود در تيرماه ببينيد که هنوز در شکل زيباي تابستانه هستند. هر چه به اواخر تابستان نزديک مي شويد اين گونه به شکل زمستانه تغيير شکل مي دهند. اگر در ماه هاي مرداد و شهريور براي پرنده نگري به گيلان مسافرت مي کنيد مي توانيد علاوه بر اين پرندگان، گونه مهاجر عبوري مثل انواع «آبچليک»، «سليم» و «گيلانشاه» را هم ببينيد.

1 تالاب همه فصل ها (پارک ملي بوجاق)
 

پارک ملي بوجاق که عنوان تالاب بين المللي را هم يدک مي کشد، يکي از مناطق مهم و زيبا براي پرنده نگري در همه فصل ها در کياشهر گيلان است. تنوع زيستگاهي شامل دريا، ساحل گلي و شني، بزرگ ترين مصب جنوب درياي خزر ــ مصب سفيدرود ــ علفزار وسيع و تالاب بوجاق و لاگون کياشهر همگي در مجموعه اين منطقه قرار دارد و تاکنون در اين تالاب 246 گونه پرنده از انواع آبزي، کنار آبزي و خشکي زي شناسايي شده است. در تيرماه مي توانيد حدود 30 تا 40 گونه پرنده از اين تعداد مثل «خوتکا پرسفيد»، «کشيم کوچک»، «چنگر»، «چنگر نوک سفيد»، «طاووسک»، «خروس کولي»، «کاکايي خزري»، «کاکايي سرسياه»، «پرستوي دريايي معمولي»، «پرستوي دريايي تک زرد»، «پرستوي دريايي تيره»، «گلاريول بال سرخ»، «چوپ پا»، «صدف خوار»، «سليم طوقي»، «سليم طوقي کوچک»، «سليم شني»، «سليم کوچک»، «آبچليک تالابي»، «آبچليک تکزي»، «آچليک دودي»، «آبچليک آواز خوان»، «اکراس سياه»، «گنجشک سينه سياه»، «هدهد»، «سسک بزرگ نيزار»، «سسک نيزار»، «سک دم پهن»، «سسک سردودي»، «دم جنبانک کشم زرد» را ببينيد. در بهار و تابستان به علت زير کشت رفتن مزارع برنج روستاهاي حاشيه پارک، روستاييان دام هاي اهلي خود شامل بيش از هزار رأس گاو، گاوميش و اسب به همراه بچه هايشان را به علفزار پارک مي آورند و ديدن آنها در رنگ هاي مختلف به خصوص گوساله ها، کره اسب ها و بچه ميش ها بسيار ديدني و زيباست. پيشنهاد مي شود يک روز خود را به پارک ملي بوجاق اختصاص دهيد. در صبح تا حدود ساعت سه بعدازظهر بخش غربي رودخانه سفيدرود و عصر را به پارک جنگلي کياشهر و پل چوبي کياشهر برويد.

پرواز را به نگاهت بسپار

2 پرندگان و جوجه ها (انزلي و صومعه سرا)
 

ديدن آشيانه، تخم و جوجه هاي «پرستوي دريايي تيره» روي گياه آبزي شناور «سه کوله خيز» که مانند فرشي سطح آب بخش هايي از تالاب را مي پوشاند بسيار هيجان انگيز است؛ چيزي که مي توانيد در تالاب انزلي ببينيد. اگر در انزلي هستيد، حتماً سري به اين تالاب بزنيد. از شهر انزلي با کرايه قايق موتوري مي توان بخش هاي مجاز تالاب را ديد. اگر در صومعه سرا هستيد، خود را به روستاهاي «سياه درويشان» يا «هند خاله» برسانيد و با کرايه قايق از روستاييان و با راهنمايي آنها تالاب را ببينيد. در تيرماه گل «لاله تالابي»، «نيلوفر سفيد» و «سه کوله خيز» در تالاب بسيار ديدني است. «پرستوي دريايي معمولي» ــ که در استان گيلان فقط در تالاب انزلي و آن هم بر توده ني شناور جوجه آوري مي کند ــ «اردک سرسبز»، «چنگر»، «چنگر نوک سرخ»، «حواصيل خاکستري»، «باکلان بزرگ»، «باکلان کوچک»، «کشيم کوچک»، «بوتيمار کوچک»،

به سوي آسمان
 

اين پرنده زيباي در حال پرواز، يک حواصيل ارغواني است که تصويرش در تالاب انزلي يعني مسير شماره 2 ثبت شده. حواصيل ارغواني بهار و تابستان به گيلان مي آيد و درون نيزارها آشيانه سازي و تخمگذاري مي کند.

پرواز را به نگاهت بسپار

در جست و جوي غذا
 

اين حواصيل زرد در تالاب انزلي در حال پيدا کردن غذاست. اين پرنده بهار و تابستان به گيلان مي آيد و غذايش ماهي، قورباغه، مار، حشرات و... است. حواصيل زرد در مسيرهاي 2، 3 و 8 به چشم مي آيد.

در انتظار شکار
 

حالتي که اين پرنده به خود گرفته، حالت شکار است. حواصيل شب نابالغ هنگام شکار بي حرکت کنار آب مي ايستد و وقتي طعمه نزديک شد در يک حرکت سريع و برق آسا آن را مي گيرد. تصوير اين پرنده در تالاب انزلي ثبت شده و شما مي توانيد در مسيرهاي 2، 3، 7 و 8 آن را ببينيد.

پرواز را به نگاهت بسپار

زيباي فصل
 

اين پرنده را فقط در اين فصل که زمان جوجه آوري اش است اين قدر زيبا مي توانيد ببينيد. در زمستان پرهاي زيباي پشت سر و پشت گاو چرانک به سفيد تغيير مي کند. تصوير اين گاو چرانک در تالاب کرفستان رودسر يعني مسير شماره 3 ثبت شده است. اين پرنده در مسيرهاي 2، 7 و 8 هم ديده مي شود.

شکم زرد
 

دم جنبانک شکم زرد، پرنده اي است که بهار و تابستان براي جوجه آوري به گيلان مهاجرت مي کند و اغلب از حشرات تغذيه مي کند. پارک ملي بوجاق يعني مسير شماره 1 از بهترين مناطق براي ديدن اين پرنده زيباست.
«حواصيل ارغواني»، «حواصيل زرد»، «حواصيل شب»، «اگرت کوچک»، «گاو چرانک»، «سنقر تالابي»، «سسک بزرگ نيزار»، «سسک نيزار»، «سسک ابروسفيد»، «چرخ ريسک پشت بلوطي»، «طاووسک» و «چلچله» از ديگر پرندگان جوجه آور در تالاب انزلي هستند که در تيرماه مي توانيد آنها را ببينيد. اگر کمي خوش شانس باشيد مي توانيد عقاب دريايي دم سفيد را ــ بزرگ ترين عقاب ايران با دم و سر سفيد و زيبايش که در حاشيه بخش جنوبي تالاب جوجه آوري مي کند ــ در حال پرواز يا شکار در تالاب ببينيد.

پرواز را به نگاهت بسپار

3 مهماني حواصيل ها (لنگرود تا کلاچاي)
 

«امير کلايه» تالاب بين المللي و پناهگاه حيات وحش است و يکي از زيباترين تالاب هاي استان گيلان. براي رسيدن به اين تالاب که در کنار جاده قرار دارد، خود را از جاده کيانشهر ــ لنگرود به حدود 20 کيلومتري شهر لنگرود برسانيد. در اين تالاب مي توانيد گونه هايي مثل «چنگر»، «چنگر نوک سرخ»، «يلوه آبي»، «اگرت کوچک»، «حواصيل شب»، «حواصيل ارغواني»، «حواصيل زرد»، «سسک بزرگ نيزار»، «سسک نيزار»، «ماهي خورک» و «سنقر تالابي» را ببينيد. پس از حدود دو ساعت بازديد از تالاب به سمت شهر لنگرود ادامه مسير دهيد و در شهر لنگرود کنار پارک فجر لنگرود از تالاب «کياکلايه» ديدن کنيد که در اين زمان صدها جفت انواع حواصيل مثل «حواصيل خاکستري»، «حواصيل ارغواني»، «حواصيل زرد»، «حواصيل شب»، «اگرت کوچک» و «گاوچرانگ» روي درختان توسکا جوجه آوري مي کنند و ميان يا روي نيزارهاي تالاب مي توانيد گونه هايي مثل «چنگر نوک سرخ»، «سسک بزرگ نيزار»، «سسک نيزار»، «سسک دم پهن» و «سنقر تالابي» را ببينيد. «کور کور سياه» را هم احتمالاً در منطقه مي بينيد چون در حاشيه تالاب جوجه آوري مي کند. براي صرف ناهار يا به يکي از رستوران هاي مسير لنگرود به رودسر برويد و اگر غذا همراه داريد، سعي کنيد به ساحل «احمدآباد» رودسر برويد تا ناهار را در کنار تالاب «اللّه رود» و ساحل درياي خزر صرف کنيد. اينجا هم مي توانيد بسياري از گونه هاي آبزي و کنار آبزي مثل انواع «حواصيل»، «کاکايي»، «پرستوي دريايي»، «سليم» و «آبچليک» را ببينيد. پس از صرف ناهار به سمت روستاي «کرفستان» در جنوب رودسر برويد که تالابي به مساحت حدود هفت هکتار با درختان توسکاي بن در آب دارد که صدها جفت انواع حواصيل مثل خاکستري، زرد، شب، «اگرت کوچک» و «گاو چرانک» روي آنها جوجه آوري مي کنند و شما با فاصله کمتر از 5 متر مي توانيد تمام مراحل جوجه آوري آنها را ببينيد. در ادامه دو پيشنهاد داريم يا به منطقه جنگلي «بلوردکان» املش برويد تا گونه هايي مثل «قرقي»، «شاهين»، «دارکوب سياه»، «دارکوب سبز»، «کمرکولي جنگلي»، «دارخزک»، «سهره جنگلي»، «سهره نوک کلفت»، «چرخ ريسک دم دراز»، «چرخ ريسک بزرگ» و «چرخ ريسک سر آبي» را ببينيد و سفر امروزتان را به پايان ببريد، يا مستقيم از کرفستان به روستاي «سياهکل رود» کلاچاي رفته و با ماشين مناسب به روستاي زيبا و تاريخي «جواهر دشت» در ارتفاع حدود 2100 متري برويد. شب را مي توانيد در محدوده روستا چادر بزنيد يا سوئيت هايي را که توسط اهالي ساخته شده اند اجاره کنيد.

4 سلطان آواز کوهستان (سماموس و نيلو)
 

بزرگ ترين کبک ايران را در ارتفاعات زيباي گيلان ببينيد. از «جواهر دشت» به قله «سماموس» برويد و سپس از آنجا به سمت منطقه «ريز گلو چشمه» برويد و شب را در اين منطقه و در کنار چشمه اش سپري کنيد. حتماً با يکي از اهالي هماهنگي کنيد تا در قبال مبلغي شما را در اين مسير همراهي کند. دقت کنيد که آب به مقدار لازم همراهتان باشد. مسير جواهردشت تا سماموس شيب زيادي دارد اما سماموس به ريز گلو چشمه تقريباً سراشيبي است. اين منطقه به نظر نگارنده بهترين منطقه در گيلان براي ديدن «کبک دري»، بزرگترين کبک ايران و شنيدن صداي زيبايش است که من اين گونه را سلطان آواز کوهستان مي نامم. اينجا مي توانيد «کبک»، «دليجه»، «عقاب طلايي»، «طرقه کوهي»، «طرقه آبي»، «بلدرچين»، «دم سرخ»، «دم سرخ کوهي»، «گنجشک برفي»، «چکاوک طوقي»، «چکچک کوهي»، «چلچله کوهي»، «سهره طلايي»، «سهره سينه سرخ» را ببينيد. شب را در چادر يا در شکاف کوه بخوانيد و صبح با آواز زيباي کبک دري بيدار شويد. مقصد خود را روستاي «نيلو» قرار دهيد و پس از طي مسير جنگلي به اين روستا برسيد. در طي مسير مي توانيد «دارکوب سياه»، «دارکوب بزرگ»، «کمر کولي جنگلي»، «قرقاول»، «جي جاق»، «ليل»، «دم سرخ»، «چکچک کوهي»، «سهره سينه سرخ»، «چکاوک درختي»، «کوکو» و «پيپت تالابي» را ببينيد. از روستاي نيلو به رودسر بر گرديد يا از مسير «اشکورات» که 50 کيلومتر خاکي است، به الموت قزوين برويد.

پرواز را به نگاهت بسپار

5 از پرنده تا شب (سياهکل تا درفک)
 

اينجا قرار است «عقاب طلايي» ببينيد. «سياهکل» به آبشار «لونک»، از آنجا به «ديلمان» و از روستاي «شاه شهيدان» خود را به کوه زيباي «درفک» برسانيد. در اين مسير مي توانيد علاوه بر «عقاب طلايي»، «سارگپه جنگلي»، «عقاب پرپا»، «دارکوب سياه»، «دارکوب بزرگ»، «دارخزک»، «کمرکولي جنگلي»، «چرخ ريسک بزرگ»، «چرخ ريسک دم دراز»، «چرخ ريسک پس سرسفيد»، «سهره جنگلي»، «جي جاق»، «زير آبروک»، «بلبل»، «چک»، «چک بوتهاي»، «چکچک ابلق»، «توکاي سياه»، «مگس گير سينه سرخ»، «سهره سرخ»، «سهره سينه سرخ»، «سهره پيشاني سرخ»، «کوکو»، «سنگ چشم پشت سرخ»،«چکچک کوهي» را هم ببينيد.
در چاله قله درفک هم مي توانيد «دليجه»، «سهره سينه سرخ»، «زاغ نوک سرخ»، «صعود گلو سياه»، «چکچک کوهي»، «کبک» و «چکاوک شاخدار» را ببينيد. اگر بخواهيد اين مسير را کامل طي کنيد بايد يک شب را در طبيعت بخوابيد.

6 پرواز با تاريخ (قلعه رودخان)
 

يکي از زيباترين آثار تاريخي، «قلعه رودخان» است. حالا به قلعه رودخان فومن براي پرنده نگري برويد تا در مسير رسيدن به قلعه، نهر و جنگل اطرافش، گونه هايي مثل «سارگپه جنگلي»، «سارگپه معمولي»، «سارگپه پا بلند»، «عقاب طلايي»، «چرخ ريسک بزرگ»، «چرخ ريسک پس سر سفيد»، «دارکوب بزرگ»، «دارکوب سبز»، «سهره طلايي»، «سهره جنگلي»، «سهره نوک کلفت»، «اليکايي»، «سسک چيف چاف»، «سسک سبز»، «مگس گير راه راه»، «مگس سينه سرخ»، «دارخزک»، «کمر کولي جنگلي»، «جي جاق»، «زير آبروک»، «دم جنبانک» ابلق و خاکستري را ببينيد.

پرواز را به نگاهت بسپار

زنبورخوار
 

اين زنبورخوار گلو خرمايي که تصويرش در پارک ملي بوجاق يعني مسير شماره 8 ثبت شده. بهار و تابستان به گيلان مهاجرت مي کند و اغلب با حفر سوراخ هاي طولاني به قطر کم در ديواره گلي رودخانه، تپه ها و استخرها آشيانه سازي و جوجه آوري مي کند.

فاميل ها
 

سه گونه پرنده روي يک درخت در تالاب کرفستان رود سر در مسير شماره 8 نشسته اند؛ حواصيل شب، اگرت کوچک و گاو چرانک. هر سه آنها از خانواده حواصيل ها هستند و اغلب با هم آشيانه سازي و تخمگذاري مي کنند.

پرواز را به نگاهت بسپار

پرنده همه فصل ها
 

يک سار گپه پابلند در منطقه سوباتان تالش. اين گونه از خانواده عقاب هاست و هميشه در استان گيلان ديده مي شود. اين پرنده در فصل هاي بهار و تابستان در ارتفاعات و جنگل آشيانه سازي مي کند. اين پرنده در مسيرهاي 6 و 7 ديده مي شود.

خروس و طاووس
 

خروس کولي را در عکس سمت راست مي بينيد. پرنده اي که تعداد کمي از آنها بهار و تابستان در گيلان مي مانند و جوجه آوري مي کنند اما در زمستان جمعيت مهاجرشان گاهي به 25000 قطعه هم مي رسد. اين پرنده را در مسير شماره 1 ميتوانيد ببينيد. تصوير سمت چپ هم يک طاووسک است در تالاب انزلي يعني در مسير شماره 2. پرنده زيبايي که درون يا کنار نيزارها در مسيرهاي 1 و 7 هم مي توانيد آن را ببينيد. بيشترين جمعيت اين پرنده در گيلان در تالاب انزلي ديده مي شود.

پرواز را به نگاهت بسپار

7 تالاب، آبشار و دريا (تالش)
 

با کمي خوش شانسي مي توانيد در اين مسير «شاهين» را که در همان نزديکي جوجه آوري مي کند ببينيد. براي پرنده نگري در تالش دو روز را برنامه ريزي کنيد. در روز اول به تالاب «جوکندان» برويد که در حدود 20 کيلومتري بعد تالش ــ در جاده تالش به آستارا ــ واقع شده و نامش را از روستاي جوکندان که در کنار تالاب واقع شده اقتباس کرده است. در اين تالاب مي توانيد «طاووسک»، «چنگر نوک سرخ»، «سنقر تالابي»، «خوتکا پر سفيد»، «سسک ابرو سفيد»، «سسک سرودي»، «آبچليک تکزي»، «پرستوي دريايي» تيره و معمولي، «کاکايي خزري» و انواع «حواصيل» را ببينيد. در ادامه جاده اصلي را ادامه دهيد تا به «اسالم» برسيد. آنجا سراغ روستاي «آلالان» را بگيريد. مسير آسفالته اين روستا را بگيريد تا به دريا برسيد. فاصله ساحل تا جاده اصلي چهار کيلومتر است. آنجا وسايل تفريح هم براي بچه ها گذاشته اند. حدود 400 متر که به سمت شرق برويد، در پشت جايگاه زباله بخش اسالم، روي درختان بلند و تنومند توسکا، آشيانه هاي «با کلان بزرگ»، «حواصيل خاکستري»، «حواصيل شب»، «اگرت کوچک» و «گاوچرانک» را مي بينيد. به راحتي مي توانيد تمام مراحل جوجه آوري آنها را تماشا کنيد و لذت ببريد. شب برگرديد تالش و صبح برويد به سمت روستاي کوهستاني «سوباتان» که حدود يک ساعت شايد هم کمتر راه داريد يا بعدازظهر همان روز برويد سوباتان و شب را مهمان روستاييان باشيد و صبح در منطقه پرنده نگري کنيد. پرندگاني مثل «سارگپه پا بلند»، «زرد پره مزرعه»، «سهره سرخ»، «سهره سينه سرخ»، «چک»، «چک بوته اي»، «چکچک کوهي»، «دم سرخ سياه» و «سنگ چشم پشت سرخ» را ببينيد. در کوهستان هاي اطراف روستا هم مي توانيد «عقاب طلايي»، «پيغو»، «چکاوک شاخدار» و «کبک» را ببينيد. در سوباتان حتماً سري به آبشار سوباتان و جهنم دره بزنيد. اگر ماشين مناسب داريد مي توانيد همان مسير کوهستاني را ادامه دهيد. در طي مسير علاوه بر پرندگان، چادر، گوسفند ها و نحوه زندگي عشاير شاهسون را هم مي بينيد و لذت مي بريد اما مواظب سگ هاي گله هم باشيد. مي شود گريزي هم به استان اردبيل زد و به تالاب زيباي «نئور» رفت که حدود دو ساعت راه است. در اين تالاب مي توانيد در تيرماه «آنقوت» «اردک سياه کاکل»، «اردک سر سبز» و در اطراف تالاب «بلدرچين»، «کبک»، «سنگ چشم پشت سرخ»، «چلچه کوهي» و معمولي، «دم سرخ سياه» و «سهره سينه سرخ» را ببينيد.

8 مدرسه جوجه ها (آستارا)
 

تالابي زيبا با درختان توسکاي ريشه در آب و کنار کوهي زيبا از مختصات تالاب استيل است؛ تالابي حدود پنج کيلومتري شهر آستارا و در کنار جاده اصلي. مساحت اين تالاب 138 هکتار است و تيرماه فصل جوجه آوري «باکلان بزرگ»، «باکلان کوچک»، «حواصيل خاکستري»، «حواصيل شب»، «حواصيل زرد»، «اگرت کوچک» و «گاوچرانک» است. شما از کناره تالاب با فاصله کم از محل کلوني جوجه آوري، مي توانيد تمام مراحل جوجه آوري اين گونه ها و حتي نحوه تغذيه جوجه ها و آموزشي که والدين جهت پرواز به جوجه ها مي دهند را ببينيد. اگر کمي خوش شانس باشيد در تالاب مي توانيد «عقاب دريايي دم سفيد» را که بزرگ ترين عقاب ايران با دم و سر سفيد و زيباترين است را هم ببينيد.
در ادامه به پارک طبيعت گردي «لوندويل» برويد که روبه روي تالاب استيل در آن طرف خيابان واقع شده. آنجا سازمان محيط زيست در سال هاي اخير در منطقه محصور تعدادي گوزن زرد و مرال ــ بزرگ ترين گوزن ايران ــ را نگهداري مي کند که ديدنشان خالي از لطف نيست. حتي توله خرس هاي يتيمي که اخيراً از دست شکارچيان گرفته شده و در شماره پيش خبرش را در «سرزمين من» خوانديد، در آنجا نگهداري مي شوند. درشن زار ها، بوته ها و درختهاي اطراف اين پارک طبيعت گردي که در داخل پناهگاه حيات وحش لوندريل قرار دارد، مي توانيد «زنبور خوار معمولي»، «زنبور خوار گلو خرمايي»، «سسک چيف چاف»، «هدهد» و «سهره سبز» را ببينيد. سري هم به تالاب «آق» که در نزديکي محل نگهداري گوزن ها و در کنار درياست بزنيد و پرندگاني مثل «چنگر نوک سرخ»، «يلوه آبي»، «سنقر تالابي»، «پرستوي دريايي» تيره و معمولي و «کاکايي خزري» را ببينيد. در کنار پارک طبيعت گردي هم يک باغ پرندگان زينتي در سال هاي اخير راه اندازي شده که ديدن پرنده هاي آن خالي از لطف نيست. بليت اين بازديد براي هر نفر هزار تومان است. با يک برنامه ريزي خوب مي توانيد همه اين نقاط را در طي يک نصف روز ببينيد و بعدازظهر هم سري به جنگل هاي آستارا بزنيد و پرندگان جنگلي مثل «کبوتر جنگلي»، «قرقي»، «ليل»، «اليکايي»، «کمر کولي جنگلي»، «دارخزک»، «دارکوب بزرگ»، «دارکوب سبز» و انواع «چرخ ريسک» و «توکا» را ببينيد.

7 نکته براي پرنده نگري
 

-براي بهتر ديدن پرنده ها از دوربين دو چشمي مناسب و تلسکوب تک چشمي استفاده کنيد.
-صبح ها بهترين زمان براي شناسايي پرندگان از روي صدايشان است.
-اگر آشيانه اي را با تخم ديديد، نه تنها دست نزنيد، بلکه نزديک آن هم نشويد.
-در ارتفاعات حتماً آب و لباس گرم همراه ببريد.
-سکوت را حتماً رعايت کنيد.
-اگر مسيرها را با يک پرنده نگر ببينيد مطمئناً بهره بيشتري خواهيد برد.
-براي پرنده نگري در گيلان مي توانيد با گروه پرنده نگري گيلار با اين آدرس تماس گرفته و راهنمايي بخواهيد:
منبع: Gilarcaspian-gmail.com
منبع: سرزمين من، شماره 3



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط