مطالعه با غل و زنجیر

کتابخوان‌های قهار بخصوص اگر از دوستانتان باشند و شخصیت شما را هم بشناسند می توانند پیشنهادات خوبی به شما بدهند تا کار شما را آسانتر کنند.
چهارشنبه، 3 خرداد 1402
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مطالعه با غل و زنجیر

فواید کتاب‌ خوانی و اثرات شگفت انگیز آن بر روی زندگی فردی و اجتماعی انسان، قابل انکار نیست؛ ایجاد فرهنگ کتاب‌خوانی همیشه دغدغه‌ای مهم و چالش‌برانگیز در جامعه ما بوده است، عوامل متعددی همچون گسترش فناوری و استفاده از فضای مجازی یا مشکلات اقتصادی و گران شدن کاغذ باعث عدم پیشرفت کشور در این زمینه بوده‌اند

در این راستا توجه به نکات مثبت، آثار و فواید کتاب‌ خوانی و هدف‌گذاری فرهنگی در زمینه گسترش ارزش آنها در جامعه می‌تواند مؤثر واقع شود، پرتال فرهنگی راسخون در این مطلب به گوشه‌ای از این آثار مهم اشاره خواهد نمود. و به آن خواهد پرداخت که با وجود این همه مشّقت در امر تولید محتوا کتاب و چاپ آن چرا گاهی مطالعه برای ما سخت و دشوار می‌شود.
 

چرا انگیزه درس خوندن نداریم و حل نفرت از درس خواندن

خیلی از شما به جملاتی مثل «از درس خوندن متنفرم» و اصلا « حالم از درس خوندن به هم میخوره» و «از درس خوندن خسته شدم» و... همذات پنداری می کنید. تمام جملات به این سبک در دلشان  یه منظور مشترک دارند : «انگیزه ی درس خوندن ندارم»! تا وقتی هم که کسی انگیزه ی درس خوندن یا هر کار دیگری را نداشته باشد، هیچ مهارت و تکنیک و تلاشی کمکش نمیکند که آن کار را انجام بدهد. فرض کنید انگیزه سوخت ماشینتان است .

یا یک مثال بهتر،: اگه به شما 20 هزار تومن پول بدن تا 5 پله رو به پایین بپرید ، این کار را انجام می دهید؟ حتما این کار را می کنید، چون آسان است درست!؟ حالا اگه 20 هزار تومان بدهند، ولی اگر ازتان بخواهند 1 طبقه را به پایین بپرید چطور؟

قطعا این کار را نمی کنید! چون دست و پاتون می شکند. حالا اگه در یک ساختمان باشیم که در حال آتش گرفتن است و تنها راه نجات ما پایین پریدن از یک طبقه ست چطور؟ برای نجات جونمان این کار رو می کنیم. درست است؟

چرا بار اول در جواب این که پایین بپریم گفتیم نه و بار دوم قبول کردیم با اینکه خطر در هر دو یکسان است؟ ساده ست، چون هدف ما متفاوت است و انگیزه و دلیلمان فرق کرده است. دیدید انگیزه داشتن چقدر همه چیز را تغییر میدهید؟ 

تنبلی در همه کارها می تواند به سراغ ما بیاید، حتی در درس خواندن. در این حالت یک علت درونی و یا بیرونی باعث می شود که رغبتی به مطالعه نداشته باشم و به نوعی از آن فراری باشیم. این احساس می تواند در تمام دوره های تحصیلی به سراغ ما بیاید. 

اما علت فرار از درس خواندن از چه عواملی ناشی می شود؟ دلایل بسیاری می تواند منجر به این مسئله شود. در این بین مشاوران ایران تحصیل 8 علت اصلی درس نخواندن دانش آموزان را بارزتر از بقیه می دانند که اگر به آن ها رسیدگی شود می توان بر این احساس غلبه کرد.

حرکت و تلاش ، مخالف تنبلی

در بعضی اوقات عوامل خارجی موجب به وجود آمدن این حالت در ما می شوند و گاهی باید در درون خودمان به دنبال علت باشیم. اما ما برای پیشرفت و رسیدن به آرزوهایمان چاره ایی جز حرکت و تلاش نداریم. پس بهتر است دست به کار شویم و برای رفع مانع و مشکل فرار از درس خواندن به دنبال راهکار باشیم. 

پس اگر این روزا همش می پرسید حوصله درس خوندن ندارم چیکار کنم و اصلا عاقبت درس خوندن تو ایران چیه و ... این مقاله را بخونید تا ببینید آیا طبق حدس ما، انگیزه درس خواندنتان را از دست دادید یا نه و اصلا علت بی انگیزیگی برای درس خوندن و راه های انگیزه پیدا کردن برای درس خوندن چیست .

آغاز هر عرصه‌ای در ابتدا می‌تواند سختی‌هایی را به همراه داشته باشد. شروع کتابخوانی نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست. از این رو برای اینکه قدم به عرصه کتابخوانی بگذارید باید کتاب‌هایی را شناسایی کنید که به محض خواندن شما را ترغیب به ادامه مسیر کنند.

اولین عنصر برای تبدیل شدن به یک کتابخوان حرفه‌ای، شناخت علاقه خود است؛ شاید بهترین کتاب‌ها به قلم بهترین نویسنده‌ها نظر شما را به خود جلب نکنند، چرا که ژانر موردپسند شما با کتاب پیشنهادی کیلومترها فاصله دارد. اگر شما هم تا به حال از خود سوال کرده اید: کتابخوانی را چگونه شروع کنیم؟ پس خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم.

ناتمام گذاشتن کتاب کار اشتباهی نیست

توجه داشته باشید که مهم نیست اگر کتابی را که شروع کرده‌اید نا تمام بگذارید! همه کتاب‌ها قرار نیست ما را به خودشان جذب کنند. بعضی از کتاب‌ها شاید برای یکی جذاب و برای دیگری حوصله سر بر باشند.

آن چیزی که کتاب را برای شما جذاب می کند علایق شما، تجربیات و شخصیت شماست. شاید یک کتاب پرفروش که این روزها همه در موردش صحبت می کنند برای شما جالب نباشد. این اصلا اشکالی ندارد، شما هم باید دنبال کتابی بگردید که محتوای درونش، سبک نویسندگی‌اش برای شما جالب باشد.

برای اینکه کتاب‌ها و یا بهتر بگویم ژانر مورد علاقه خود را پیدا کنید، باید کتاب‌های محتلف را شروع کنید و دوباره کنار بگذارید تا به آن کتابی برسید که حتی اگر هم خواستید نتوانید از آن دل بکنید. در واقع فقط اینگونه است که کتاب مورد علاقه خود را می توانید پیدا کنید.

ژانرهای مختلف را امتحان کنید

یک توصیه دیگر اینکه سعی کنید کتاب‌های مختلف از ژانرهای مختلف را انتخاب کنید. برای مثال ابتدا از داستان های کوتاه ادبیات ایران شروع کنید. سری بزنید به جمال زاده و صادق هدایت. اگر نتوانستید ارتباط برقرار کنید، بروید سراغ نویسندگان جدید تر و در میان کتاب‌های آنها گشتی بزنید.

در مرحله بعدی پای خود را از مرزهای ادبیات پربار ایران کمی فراتر بگذارید. در دنیا نویسندگان خارق العاده ای وجود دارند. سری به ادبیات و رمان‌های فرانسوی و یا آلمانی بزنید. با رئالیسم جادویی روسیه آشنا شوید. کمی از ادبیات آمریکای جنوبی امتحان کنید. شاید هم از رمان های  ادیبان انگلیسی زبان خوشتان آمد.

سعی کنید مرزهای خود را گسترش دهید.

در زبان های مختلف نوع تفکر هم متفاوت است. پس سعی کنید با این انواع تفکر آشنا شوید تا بتوانید افق های خود را گسترش دهید.

توجه داشته باشید:

اگر قصد خواندن یک کتاب ترجمه شده را دارید حتما قبل از خرید آن در مورد اینکه چه کسی آنرا ترجمه کرده و بهترین ترجمه‌های موجود در بازار تحقیق کنید. متاسفانه باید بگویم که کتاب‌های ترجمه شده در ایران خیلی وقت‌ها توسط مترجمین مبتدی و کم تجربه ترجمه می شوند .

گاهی وقت‌ها هم، ناشران برای اینکه در بازار رقابت کتاب‌های پرفروش عقب نمانند مترجمین را تحت فشار می گذارند تا در مدت کمی کتابی را سرسری ترجمه کرده و وارد بازار کتاب کنند. برای نمونه امروزه حدودا بیست ترجمه از ملت عشق ، شدن میشل اوباما و چهار اثر از اسکاول شین در بازار وجود دارد .

اما حقیقتاً تنها یک یا دو مورد آن‌ها ترجمه ی روان و سلیسی دارند.  خواندن کتاب‌هایی که ترجمه بدی دارند ما را از خواندن مایوس می کند. پس به دنبال کتاب‌های مترجمان قهار و کارکشته بروید تا از آن‌ها بیشتر لذت ببرید.

کتاب های حجیم را انتخاب نکنید

اگر قصد شروع کتابخوانی را دارید و هنوز به آن عادت نکرده‌اید، کتاب‌هایی را انتخاب کنید که خیلی هم قطور نیستند. خواندن کتاب‌های بالای دویست صفحه گاهی خسته کننده است. ما همگی دوست داریم که بدانیم ” آخر داستان چی شد” و صبر کردن برایمان سخت است. سعی کنید کم کم خودتان را به خواندن کتاب های  قطورتر عادت دهید.

البته توجه داشته باشید که حجم کتاب اصلا مهم نیست، آن چیزی که مهم است فقط محتوای آن است. چه بسا کتاب‌های نازکی که درس‌های بزرگی به ما می‌دهند و زندگی ما را متحول می کنند.

از کتابخوان ها بپرسید

برای کتابخوان شدن از کتابخوان‌های ماهر بپرسید که چه کتابی را به شما پیشنهاد می کنند. اول به آنها بگویید که از چه نوع کتاب‌هایی خوشتان می آید، آخرین کتابی که خوانده اید چه بوده و کلا چه جور داستان هایی نظر شما را به خودشان جلب می کند.

کتابخوان‌های قهار بخصوص اگر از دوستانتان باشند و شخصیت شما را هم بشناسند می توانند پیشنهادات خوبی بدهند. قدیم ترها  کتابفروش ها خودشان گنجینه‌ای از اطلاعات بودند. وقتی وارد مغازه می شدیم با روی خوش به سوالات ما جواب می دادند و معلوم بود که خودشان کتاب‌ها را خوانده اند. اما متاسفانه این روزها تقریبا نسل این کتابفروش ها منقرض شده است.

پیشنهاد:

اصلا خجالت نکشید و از دوستانی که می دانید اهل کتاب و کتابخوانی هستند در این زمینه کمک بخواهید. تاجایی که من می دانم یکی از دلایل کتاب خوان‌ها برای خواندن کتاب حرف زدن در مورد آن با دوستانشان است. کتابخوان‌ها معمولا از اینکه به سوال‌های شما در این زمینه جواب بدهند خوشحال هم خواهند شد.

کتاب صوتی  را امتحان کنید

محققان به این نتیجه رسیده اند که انواع مختلفی از حافظه وجود دارد برای مثال حافظه دیداری و یا شنیداری. قدرت یادگیری از طریق حواس مختلف در افراد مختلف با هم متفاوت است. ممکن است کسی با دیدن (خواندن) بهتر بتواند مطلب را یاد بگیرد و یا به خاطر بسپارد در حالی که یکی دیگر با شنیدن بهتر می تواند تمرکز کند.

پیشنهاد:
اگر کتاب صوتی تا به حال گوش نداده اید آنرا هم امتحان کنید، شاید آنرا برای شما ساخته باشند. در واقع فرقی نمی کند که از کدام یکی از حواستان برای درک کتاب استفاده می کنید.

خلاصه کتاب ها را بخوانید

این روزها وبلاگ‌ها و سایت‌های زیادی وجود دارند که به معرفی و نقد کتاب می پردازند. سعی کنید آنها را بخوانید و کمی با داستان آنها آشنا شوید و سپس کتاب مورد علاقه اتان را انتخاب کنید.

پیشنهاد:
سعی کنید برای خواندن نقد‌ها و یا خلاصه‌ها به سایت‌های معتبر مراجعه کنید. چرا که این روزها خیلی از سایت‌ها برای فروش کتاب‌هایشان نقد‌های بی کیفیت و غیر واقع در اختیار خوانندگانشان قرار می دهند.

نتیجه گیری

شروع کتاب‌ خواندن و تبدیل شدن به یک کتابخوان حرفه‌ای ممکن است برای بسیاری از ما کار سختی باشد. اگر می‌خواهید یاد بگیرید که چطور باید شروع به مطالعه و کتاب ‌خواندن کنید باید چند نکته کلیدی را در نظر داشته باشید. اول اینکه مطمئن شوید کتابی که انتخاب کرده‌اید را دوست دارید. کتاب‌ها می‌توانند خشک یا گیج کننده و عجیب باشند.

آن‌ها می‌توانند شما را به خنده وادارند یا حتی منجر به گریه و طیف کاملی از احساساتی که یک فرد تجربه می‌کند، شوند.

پس بهتر است تا در ابتدا بتوانید زمینه مورد علاقه خود را در کتابخوانی انتخاب کنید. ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار تلاش کردیم تا راهکارهایی را برای کتاب‌خوان شدن و افزایش تایم مطالعه روزانه به شما پیشنهاد دهیم. شما چه راهکارهای دیگری را برای افزایش زمان مطالعه و تبدیل شدن به یک کتابخوان حرفه‌ای می‌شناسید؟



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط