ناشناس
یه پسر بچه 6ساله دارم که دفاع از خودش رو بلد نیست" چیکارش کنم؟
سلام. ببخشید من یه پسر بچه 6ساله دارم که دفاع از خودش رو بلد نیست و خیلی حساسه با هم بازی هاش بازی که میکنن اکه بهش بخندن خیلی عصبی میشه گریه میکنه فوری میاد پیش خودم. همه ش در حال گریه کردنه. یه پسر دایی...
مشاور: خانم ضیایی
سلام و احترام خدمت شما پرسشگر گرامی. بیان کردین "پسر 6 ساله ای دارید که نمی تواند از خودش دفاع کند و روی قهر دیگران خیلی حساس هست": در زودرنجی و حساس بودن کودک، عوامل متعددی نقش دارد که یکی از آن ها سبک تربیتی و نحوه ی برخورد والدین با کودک هست. گاهی اوقات اینقدر همه چیز بر وفق مراد کودک هست و تمام خواسته های کودک، فورا اجابت می شود که کودک با کوچکترین مخالفتی، واکنش نشان می دهد و بهم می ریزد. البته چنین رفتاری در کودکان طبیعی هست چون روح لطیف آن ها، پذیرش ناملایمات را ندارد ولی اگر والدین در خانه فرصت هایی را به وجود بیارند تا گاهی با خواسته های غیرمعقول او با قاطعیت مخالفت شود، به تدریج کودک تحملش بالاتر می رود و در مقابل هر مخالفتی که بر طبق میلش نیست، اینقدر بهم نمی ریزد.
- در قالب بازی می توانید به کودک خود حل مسئله را آموزش دهید. مثلا در واکنش به فردی که با ما قهر می کند، چه رفتارهایی می توانیم داشته باشیم. می توانید از یک عروسک استفاده کنید و یا نقش پسری را بازی کنید که دوستش باهاش قهر کرده. بعد به او یاد دهید به جز گریه چه کارهایی می تواند انجام دهد؟ به عنوان نمونه می رود پیش یکی دیگر از دوست هایش. یا به کار مورد علاقش خودش را سرگرم می کند. نقاشی می کشد و... همچنین خیلی مهم هست به کودک خود اطمینان دهید اگر کسی با تو قهر می کند، آدمهای زیادی هستند توی دنیا، که تو را دوست دارند.
- می توانید در قالب قصه و بازی به کودک خود آموزش دهید تا خواسته ها و احساسات خود را بدون گریه و جیغ و داد مطرح کند. مثلا شما مادر عزیز می توانید عکس احساسات مختلف مثل خشم، ترس، ناراحتی،... را برای فرزندتان بکشید و در قالب قصه ای زیبا، نامگذاری احساسات را به او یاد دهید و از او بخواهید به جای گریه کردن، اسم احساسش را بیان کند.
- ما باید به فرزندانمان یاد بدهیم که بدون خشونت فیزیکی از خودشان دفاع کنند. باید بداند زمانی کار به برخورد فیزیکی رسید، بهتر است دست خود را بالا بیاورد و با صدای بلند و جسورانه بگوید نزن و اگر طرف مقابل رفتارش را ادامه داد، محیط را ترک کند و به بزرگترها اطلاع دهد. ترک کردن محیط نه نشانه ترسو بودن شخص است، و نه دلیل بر بی عرضگی او می باشد، تنها نشان می دهد شخص فرق خوب و بد، و درست و غلط را می داند. و در نهایت، اعتماد به نفس و ابراز وجود کودک خود را بالا ببرید. زمانیکه او اعتماد به نفس لازم را داشته باشد می تواند در موقعیت های مختلف، رفتار مناسبی داشته باشد.
موفق و پیروز باشید.