حسین معتمدی
وقف به صورت عقد صلح
سلام/ بنده یک باغ 1000 متر دارم که نیمه تمام هست و سند قولنامه ای دارد. بنده تصمیم دارم این ملک را بعد از مرگ خودم وقف کنم که یا این ملک را بفروشم باهاش مدرسه و یا حوزه علمیه ای حتی کوچک و یا پولش را برایم جاهای خیره ای سرمایه گذاری کنم. باید چیکار کنم؟
مشاور: سیدامیرحسین موسوی تبار
سلام. با تشکر از مراجعه شما به سایت راسخون و عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی به دلیل وجود مشکلات فنی؛
کاربر گرامی از این که نیت خیر وقف که سنت حسنه و صدقه ای جاریه می باشد را دارید، خرسندم و انشاءالله توفیق وقف برایتان حاصل شود. در مورد سوال شما باید عرض نمایم که امکان وقف به صورت عقد صلح وجود دارد.
انسان میتواند مال خود را به کسی صلح نماید و در ضمن آن با وی شرط کند که قبل یا بعد از فوتش، آن مال را در جهت معیّنی صرف کند یا برای وی عمل مشروعی را انجام دهد؛ با انجام صلح، مال از ملکیّت صلح کننده به ملکیّت طرف مقابل (متصالح) در آمده و دیگر جزء دارایی های فرد صلح کننده نیست تا با وفات وی به ارث برسد؛ البتّه، اگر صلح در برابر عوضی واقع شده، عوض مذکور جزء دارایی های وی محسوب می شود. مثل آنکه خانهاش را - بدون عوض یا در مقابل عوض - به دیگری صلح کند، مشروط بر اینکه آن را بر جهت معیّنی وقف کند - چه اینکه وقف خاصّی باشد که نفعش به صلح کننده برگردد یا وقف خاصّ دیگر یا وقف عام باشد - یا مثلاً شیئی را به دیگری صلح کند به شرط اینکه وی پس از فوتش، نماز و روزۀ قضا یا حجّ نیابتی و... برایش به جا آورد؛ طرف مقابل (متصالح) نیز، این مصالحه را با شروط ضمن آن قبول کند.
شایان ذکر است، در حکم مذکور فرقی نیست که مال مورد صلح بیشتر از ثلث اموال وی باشد یا مساوی یا کمتر؛ ولی لازم است صلح به صورت قطعی (منجّز) منعقد شود، نه تعلیقی؛ یعنی اگر فرد مال خویش را به دیگری به صورت معلّق بر وفات صلح کند - مانند اینکه بگوید: «منزلم را به فلانی مصالحه کردم که پس از وفاتم مالک آن باشد» - چنین مصالحهای باطل است.
انسان می تواند عین مال خویش - مانند منزل، اثاث منزل، کتاب، باغ یا مغازه اش - را به شخصی صلح کند، ولی منافع و انتفاعات آن شیء را تا زمان حیات خود یا تا مدّت معیّنی مثلاً 30 سال از این مصالحه استثنا نماید، چنین مصالحه ای را «صلح مسلوب المنافع» می نامند؛ مانند اینکه صلح کننده بگوید: «منزلم را به همسرم مصالحه می کنم، مشروط بر اینکه حقّ انتفاع و استیفاء منافع آن هر طوری که صلاح دانستم تا وقتی زنده ام با خودم باشد و همسر (متصالح) نیز مصالحه مذکور را با شرط ضمن آن قبول نماید.
شایان ذکر است، در حکم مذکور فرقی نیست که مال مورد صلح کمتر یا مساوی یا بیشتر از ثلث اموال وی باشد؛ ولی لازم است صلح به صورت قطعی (منجَّز) باشد.
وقف به صورت عقد صلح یکی از اشکال خاص وقف در فقه اسلامی است که در آن مفاهیم وقف و صلح بههم میآمیزند که در ادامه جزییات این نوع وقف را برایتان بیان می نمایم.
تعریف وقف به صورت عقد صلح
در این نوع وقف، شخصی میتواند با استفاده از قرارداد صلح، مال خود را وقف کند. در واقع، وقف به شکل صلح به معنای توافقی است که در آن مالک مال، آن را به منظور استفاده خیرخواهانه و مشخص وقف میکند، اما در عین حال به حقوق و شرایط خاصی که در قرارداد صلح ذکر شده نیز توجه دارد.
ویژگیها و شرایط
رضایت طرفین: مانند هر عقد دیگری، در وقف به صورت صلح نیز رضایت کامل طرفین (مالک و موقوفعلیه) ضروری است.
مشخص بودن مال: باید مال مشخص بوده و شرایط و حدود استفاده از آن به وضوح تعیین شود.
مقصد خیرخواهانه: هدف از وقف باید خیرخواهانه باشد، بدین معنا که بهره برداری از آن باید به نفع عموم یا گروه مشخصی باشد.
مستندات قانونی: برای جلوگیری از مشکلات حقوقی در آینده، ضروری است که وقف بهصورت صلح مستند به دستورالعمل های قانونی و شرعی ثبت و ضبط شود.
مزایای وقف به صورت عقد صلح
انعطافپذیری: این نوع وقف میتواند انعطافپذیری بیشتری نسبت به وقفهای معمولی داشته باشد.
تأمین منافع خاص: با توجه به شرایط و نیازهای مختلف، می توان از این شکل وقف برای تأمین منافع خاص یا گروه های خاص از افراد استفاده کرد.
در نتیجه می توان گفت که وقف به صورت عقد صلح یک روش مؤثر برای ایجاد ارتباط میان حقوق مالکیت و اهداف خیرخواهانه است. با رعایت شرایط لازم، این نوع وقف میتواند به صورت قانونی و موثر اجرا شود و در عین حال اهداف نیکوکارانه را دنبال کنید. برای انجام چنین قراردادی، مشاوره با کارشناسان حقوقی و فقهی و به ویژه کارشناسان سازمان اوقاف و امور خیریه را به شما توصیه می نمایم تا از صحت و سقم مراحل و مستندات اطمینان حاصل نمایید. موفق باشید