احمد مهدوی
شک و تردید در خداباوری و دین
سلام؛
حدود 15 سال بودکه از نظر عقایدم به خدا و دین اسلام خیلی قوی بودم، و همین الان هم دارم واجبات رو انجام میدم. ولی مدتی هست در بحث خداباوری و دین دچار تردید شدم، و دوست دارم با دلایل منطقی و کافی دوباره دین و ایمانم رو بدست بیارم، میدونم بلاتکلیفی خیلی بد هست.اگه بخواهید بدونید با این دلایل دچار تردید شدم:
پهناوری جهان و وجود ستار ها و سیارات دیگر که ما در مقابلش نقطه ای بیش نیستیم و در هیچ کدوم از ادیان اشاره به این جهان بزرگ با این همه اجرام نشده.
بی پاسخی خداوند در مقابل ستایش و دعاهای بندگانش که بهش اعتقاد دارند به طوری که در همه ادیان حرف از مهربانی خداوند هست ولی در بین مردمی که خدا را ستایش میکنند کوچکترین توجهی از جانب خدا به آنها نشده و زندگی پر مشقتی رو دارند.
سو استفاده برخی از انسانها از دین برای کسب مال و ثروت و خالی کردن جیب مردم
خداوندی که این همه عادل و دانا هست چرا 1400 سال هست که پیامبری رو برای بنده هایش نفرستاده و تمام راههای هدایت نا معلوم هست و در نهایت پس از مرگ به خاطر اعمالش مجازات خواهد شد. چه تفاوتی بین انسانهای هم عصر با پیامبران و انسانهایی که 1400 سال هست که پیامبری ندیدند میکند؟
مشاور: قربان منتظمی
سلام. با تشکر از مراجعه شما به سایت راسخون و عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی به دلیل وجود مشکلات فنی؛
همراه گرامی سوال شما را در 4 بند پاسخ می دهیم:
قسمت اول سوال:
ادیان ابراهیمی (یهودیت و مسیحیت) و سایر ادیان، درباره جهان، زمین و آسمانها مباحث گستردهای وجود دارد. هر یک از این ادیان، بر اساس باورها و متون مقدس خود، نظریات و روایاتی درباره خلقت، ساختار و سرنوشت جهان ارائه میدهند.
به عنوان نمونه 4 مورد را اشاره می کنیم.
1- تورات، به تفصیل به داستان آفرینش جهان در شش روز پرداخته شده است. این داستان، که با روایت آفرینش در قرآن شباهتهایی دارد، به شرح خلقت آسمانها، زمین، موجودات زنده و انسان میپردازد. همچنین، تورات به مفهوم بهشت و جهنم و رستگاری اشاره دارد.
2- مسیحیان نیز به کتاب مقدس (عهد عتیق و عهد جدید) به عنوان منبع اصلی باورهای خود درباره جهان و آخرت استناد میکنند. در عهد عتیق، روایت آفرینش تورات تکرار شده و در عهد جدید، به موضوعاتی مانند رستگاری انسان از طریق عیسی مسیح و آخرالزمان پرداخته شده است.
3- در زرتشتیسم، جهان به دو نیروی خیر و شر تقسیم شده است و آفرینش جهان به مبارزه این دو نیرو مرتبط است. اهورامزدا به عنوان نیروی خیر، جهان را آفریده و اهریمن به عنوان نیروی شر، سعی در تخریب آن دارد.
4- در قرآن کریم به آفرینش جهان و همه موجودات توسط خداوند اشاره دارد. در مسیحیت، از آفرینش جهان توسط خداوند در کتاب مقدس نیز یاد شده است. همچنین، در دیگر ادیان نیز مفهوم آفرینش جهان و نقش خالق در این فرایند مورد بررسی و بحث قرار گرفته است. این مفاهیم اساسی در ادیان به عنوان یکی از موضوعات اصلی و اساسی مطرح شدهاند.
نتیجه اینکه بسیاری از ادیان به وجود یک خالق واحد، اهمیت اخلاق و معنویت، و وجود زندگی پس از مرگ اعتقاد دارند. همچنین، همه ادیان به نوعی به دنبال پاسخ به پرسشهای بنیادین انسان درباره جهان و جایگاه او در آن هستند.
قسمت دوم سوال:
خداوند به نیازهای واقعی ما آگاه است و بهترینها را برای ما میخواهد. ممکن است آنچه ما به عنوان خیر میبینیم، در واقع خیر واقعی برای ما نباشد.
حکمت خدا اینطور است که ممکن است پاسخ به دعاها همیشه به شکل دیگری باشد که ما متوجه آن نشویم.از طرفی سختیها میتوانند ایمان ما را تقویت کنند و ما را به خدا نزدیکتر کنند.
شما الان با اراده ی خودت دنبال پاسخ سوالت هستی پس خداوند به شما اجازه میدهد تا مسیر زندگی خود را انتخاب کند و نتیجه اعمال خود را نیز بچشد.بسیاری از مشکلات و سختیهای زندگی، نتیجه انتخابها و تصمیمات خود ما یا دیگران است.
شکرگزاری شما از نعمتهای خداوند میتواند به شما آرامش و امید بدهد. حتی اگر به نظر برسد که دعاهایمان بی پاسخ مانده است، باید به دعا و تلاش خود ادامه دهیم.
قسمت سوم سوال:
همره گرامی استفاده شخصی از دین به این معنا نیست که خود دین نادرست است، بلکه نشان از این است که شما هم فهمیدی عده ای در حال سوءاستفاده از آن هستند.
دین وسیله رسیدن به هدف است، و مسیر دیم کاملا مشخص است، مثل چاقویی که دست شماست می توانید از آن هر استفادهای را بکنید.پس سوءاستفاده از دین برای کسب مال و ثروت، کاملاً در تضاد با این هدف است.
بسیاری از افراد با ایمان، زندگی سختی دارند و بسیاری از افراد بد، زندگی خوبی دارند. این به معنای بیعدالتی خداوند نیست، بلکه نشاندهنده پیچیدگی زندگی انسان و آزادی اراده اوست.
قسمت چهارم سوال:
فرستادن پیامبر، امری مستمر نبوده است گاهی این فاصله کوتاه و گاهی طولانی بوده است. از طرفی آمادگی جامعه برای پذیرش پیامبر، گسترش دین و فرهنگ قبلی در این امر بی ناثی نبوده است.
راههای هدایت زیادند، یکی فطرت پاک و تمایل به خوبی دارد که میتواند او را به سمت حق هدایت کند.انسان با استفاده از عقل خود میتواند حق را از باطل تشخیص دهد. کتابهای آسمانی مانند قرآن، تورات و انجیل، راهنمایی برای بشریت هستند و میتوانند منبع هدایت باشند.علما و اندیشمندان دینی میتوانند در فهم بهتر دین و راهنمایی مردم نقش مهمی ایفا کنند.
افرادی که در زمان پیامبر زندگی میکنند، مسئولیت بیشتری دارند، زیرا پیامبر را از نزدیک دیدهاند و سخنان او را شنیدهاند.
افرادی که در زمان نبود پیامبر زندگی میکنند، مسئولیت کمتری دارند، زیرا امکان دسترسی مستقیم به پیامبر را نداشتهاند.
خداوند عادل است و هر کسی به اندازه اعمال خود پاداش یا مجازات خواهد دید. یعنی خداوند به شرایط مختلف افراد توجه میکند و در قضاوت آنها به این شرایط توجه خواهد داشت.