شنبه، 23 اسفند 1393

پرسش :

آيا پيامبراكرم (ص) در سخنانش معصوم است؟

پاسخ :
خداوند در قرآن ضمن اشاره به شخص حضرت محمد (ص) مى فرمايد:«و هرگز از روى هواى نفس سخن نمى گويد ـ آنچه مى گويد چيزى جز وحى (الهى) كه بر او القا شده نيست»: «وَمَا يَنْطِقُ عَنْ الْهَوَى ـ إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْىٌ يُوحَى».(1)
از اين تعبير به خوبى به دست مى آيد كه او هرگز دروغ و خلافى نمى گويد، و هيچ گاه در سخنش مرتكب خطا نمى شود، و گمراهى و انحراف در مورد او وجود ندارد: «مَا ضَلِّ صَاحِبُكُم وَ مَا غَوى»(2)
لذا به گفته بعضى از مفسّران از اين آيات به خوبى استفاده مى شود كه سنّت پيامبر(ص) همانند وحى مُنزل است.(3)
در اين كه ضمير «هُوَ»در جمله:«اِنْ هُوَ اِلاَّ وَحْىٌ يُوحى» به چه چيز برمى گردد؟ظاهر اين است كه به نطق از جمله «مَا يَنْطِقُ عَنِ الْهَوى» استفاده مى شود باز مى گردد.يعنى سخن او وحى الهى است،خواه اين سخن آيات قرآن باشد،يا احكام و مواعظ و حكم،و تفسيرهايى كه بيان مى كند،همه اينها ريشه الهى دارد.
ضمناً از اين آيات استفاده مى شود كه سرچشمه اصلى گمراهى ها و انحرافات پيروى از هواى نفس است و آن كس كه به طور كامل بر هواى نفس خويش مسلّط است مرتكب گناهى نمى شود و تقواى او مانع از گمراهى است،چرا كه تقوا در هر مرحله اى آميخته با روشن بينى است،و هنگامى كه به مرحله عالى برسد روشن بينى نيز به مرحله كمال مى رسد; بنابراين نه گناهى مرتكب مى شود و نه خطايى.(4)

پي نوشتها:
1.سوره نجم، آيات 3 و 4.
2.سوره نجم، آيه2.
3.قرطبى در تفسير خود مى گويد:«وَ فِيهَا اَيْضاً دَلاَلَةً عَلَى اَنَّ السُّنَّةَ كَالْوَحىِ الْمُنْزَلِ فِى الْعَمَلِ» ؛جلد17، صفحه 85.
4.پيام قرآن ، مكارم شيرازي، ج 7، ص 99.
منبع:سایت انوار طاها