شنبه، 23 اسفند 1393

پرسش :

ياد مرگ چه آثارى دارد؟

پاسخ :
خاصيت به ياد مرگ بودن اين است كه: اگر شخص در رفاه و سرور است و غرور او را فراگرفته، با ياد مرگ، عالم دنيا بر او تنگ مى شود و ديگر نمى تواند بر دارايى محدود خود ببالد و يا مغرور شود و اگر شخصى است كه در تنگناى زندگى قرار گرفته و رنج مى برد، باز وقتى به ياد مرگ بيفتد، دنيا بر او وسيع و راحت مى شود و از سختى هاى چند روزه دنيا رنج نمى برد، لذا على(ع) مى فرمايند: «كسى كه زياد به ياد مرگ باشد، از دنيا به اندكش راضى مى شود».(1)
حضرت رسول اكرم(ص) مى فرمايند: مرگ را بسيار ياد كنيد، زيرا مرگ گناهان را پاك مى كند و ميل و رغبت به دنيا را مى كاهد.(2)
آري مرگ، دريچه عالم بقا است، چنان كه در حديثى از على(عليه السلام) آمده كه: «هر خانه اى درى دارد و در خانه آخرت، مرگ است». توجه به مرگ اثر عميقى در شكستن شهوات، و پايان دادن به آرزوهاى دور و دراز، و زدودن زنگار غفلت از آينه دل دارد، لذا در حديثى از امام صادق(عليه السلام) مى خوانيم: «ياد مرگ شهوت هاى سركش را در درون آدمى مى ميراند، ريشه هاى غفلت را از دل بر مى كند، قلب را به وعده هاى الهى نيرو مى بخشد، به طبع آدمى نرمى و لطافت مى دهد، نشانه هاى هواپرستى را در هم مى شكند، آتش حرص را خاموش مى كند. و دنيا را در نظر انسان كوچك مى كند، و اين است معنى سخنى كه پيامبر(صلى الله عليه وآله) فرموده: يك ساعت فكر كردن از يك سال عبادت بهتر است».(3)

پي نوشتها:
1. ميزان الحكمه، رى شهرى، حديث شماره 19163
2. همان، حديث شماره 19153
3. تفسير نمونه، مكارم شيرازي، ج 25، ص 315. ميزان الحكمه، حديث شماره 19148
منبع:سایت انوار طاها