شنبه، 19 ارديبهشت 1394

پرسش :

چه چيزی مانع از آبريزش چشم می شود؟

پاسخ :
الإمام الصادق عليه‏السلام :
الكُحلُ عِندَ النَّومِ أمانٌ مِنَ الماءِ .
امام صادق عليه‏السلام :
سرمه‏كشيدن در هنگام خواب ، مايه ايمنى از آب [چشم] است .
ثواب الأعمال ، صفحه 40 ، حديث 3 عن إسحاق بن عمّار ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 110 ، حديث 241 وزاد في ذيله «الذي ينزل في العين» ، الدعوات ، صفحه 79 ، حديث 193 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 94 ، حديث 5 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 288
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
أتَى النَّبِيَّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم أعرابِيٌّ يُقالُ لَهُ : قُلَيبٌ ، رَطبُ العَينَينِ .
فَقالَ لَهُ النَّبِيُّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم : إنّي أرى عَينَيكَ رَطبَتَينِ يا قُليبُ ، عَلَيكَ بِالإِثمِدِ ؛ فَإِنَّهُ سِراجُ العَينِ .
امام صادق عليه‏السلام :
عربى باديه‏نشين كه او را «قليب» مى‏گفتند و آبريزشِ چشم داشت ، نزد پيامبر صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم آمد. به او فرمود: «اى قليب! مى‏بينم چشمانت آبريزش دارد. بر تو باد سرمه اِثْمِد ، كه روشنايى چشم است».
. في الطبعة المعتمدة من المصدر وكذا في طب الأئمّة و بحار الأنوار : «سرجين العين» ، وما في المتن أثبتناه من الطبعات الاُخرى للمصدر ومستدرك الوسائل ، جلد 16 ، صفحه 454 ، حديث 1 .مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 108 ، حديث 229 ، طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 83 عن عبدالرحمن بن يزيد ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 96 ، حديث 11 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 302
**********
عنه عليه‏السلام :
الإِثمِدُ يَجلُو البَصَرَ ، ويُنبِتُ الشَّعرَ ، ويَذهَبُ بِالدَّمعَةِ .
امام صادق عليه‏السلام :
سرمه اِثْمِد ، چشم را جلا مى‏دهد ، موى بر مى‏روياند و اشكْ‏ريزش را مى‏برد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 494 ، حديث 7 ، ثواب الأعمال ، صفحه 40 ، حديث 1 وفيه «يقطع» بدل «يذهب» ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 94 ، حديث 3 ؛ مسند ابن حنبل ، جلد 1 ، صفحه 497 ، حديث 2047 ، السنن الكبرى ، جلد 4 ، صفحه 436 ، حديث 8257 كلاهما عن ابن عبّاس عن رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم وليس فيهما «ويذهب بالدمعة» ، كنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 19 ، حديث 28163 نقلاً عن التاريخ الكبير للبخاري عن معبد بن هوذة دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 302
**********
عنه عليه‏السلام :
الكُحلُ يُنبِتُ الشَّعرَ ، ويُجَفِّفُ الدَّمعَةَ ، ويُعذِبُ الرّيقَ ، ويَجلُو البَصَرَ .
امام صادق عليه‏السلام :
سرمه ، مو بر مى‏روياند ، اشكْ‏ريزش را مى‏خشكانَد ، آب دهان را گوارا مى‏سازد و ديده را جلا مى‏دهد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 494 ، حديث 10 ، الخصال ، صفحه 18 ، حديث 63 ، ثواب الأعمال ، صفحه 41 ، حديث 4 كلّها عن حمّاد بن عثمان ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 109 ، حديث 235 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 94 ، حديث 1 وص 195 ، حديث 11 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 302
**********
عنه عليه‏السلام :
السِّواكُ يَذهَبُ بِالدَّمعَةِ ، ويَجلُو البَصَرَ .
امام صادق عليه‏السلام :
مسواك زدن ، اشكْ‏ريزش را مى‏بَرَد و ديده را جلا مى‏دهد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 496 ، حديث 7 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 384 ، حديث 2353 كلاهما عن حمّاد بن عيسى ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 133 ، حديث 42 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 304
www.hadithcity.com