جمعه، 1 خرداد 1394

پرسش :

پس از حجامت خوردن چه چيزهايی توصيه شده است؟

پاسخ :
الكافي عن محمّد بن يحيى :
كَتَبَ بَعضُ أصحابِنا إلى أبي مُحَمَّدٍ عليه‏السلام يَشكو إلَيهِ دَما وصَفراءَ ، فَقالَ : إذَا احتَجَمتُ هاجَتِ الصَّفراءُ وإذا أخَّرتُ الحِجامَةَ أضَرَّنِي الدَّمُ ، فَما تَرى في ذلِكَ؟
فَكَتَبَ عليه‏السلام : اِحتَجِم وكُل عَلى أثَرِ الحِجامَةِ سَمَكا طَرِيّا كَبابا .
قالَ : فَأَعَدتُ عَلَيهِ المَسأَلَةَ بِعَينِها .
فَكَتَبَ عليه‏السلام : اِحتَجِم وكُل عَلى أثَرِ الحِجامَةِ سَمَكا طَرِيّا كَبابا بِماءٍ ومِلحٍ .
قالَ : فَاستَعمَلتُ ذلِكَ فَكُنتُ في عافِيَةٍ وصارَ غِذايَ .
الكافى- به نقل از محمّد بن يحيى: يكى از شيعيان به امام عسكرى عليه‏السلام نامه نوشت و از خون و صفرا به وى اظهار ناراحتى كرد و نوشت : چون حجامت مى‏كنم ، صفرا به جوش مى‏آيد و چون حجامت را به تأخير مى‏افكنم ، خون ، مرا زيان مى‏رساند . چاره را در چه مى‏بينى؟
امام نوشت : «حجامت كن و در پىِ حجامت ، ماهىِ تازه كباب‏شده بخور» .
اين پرسش را ديگر بار تكرار كردم . او نوشت : «حجامت كن و در پِى حجامت ، ماهىِ تازه كباب‏شده همراه با آب و نمك بخور» .
اين كار را عيناً انجام دادم و از آن پس ، هماره در عافيت بودم و آن ، خوراك من شده بود .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 324 ، حديث 10 ، بحار الأنوار ، جلد 65 ، صفحه 217 ، حديث 75 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 462
*******
مكارم الأخلاق عن زيد الشحّام :
كُنتُ عِندَ أبي عَبدِاللّه‏ عليه‏السلام فَدَعا بِالحَجّامِ فَقالَ لَهُ : اِغسِل مَحاجِمَكَ وعَلِّقها . ودَعا بِرُمّانَةٍ فَأَكَلَها . فَلَمّا فَرَغَ مِنَ الحِجامَةِ دَعا بِرُمّانَةٍ اُخرى فَأَكَلَها ، وقالَ : هذا يُطفِئُ المِرارَ .
مكارم الأخلاق- به نقل از زيد شحّام: نزد امام صادق عليه‏السلام بودم كه حجامتگرى را طلبيد . پس به او فرمود : «ابزارهاى حجامت خود را بشوى و بياويز» .
آن‏گاه ، انارى طلبيد و خورد . چون حجامت را به پايان برد ، انار ديگرى طلبيد و خورد و فرمود : «اين ، تلخه را فرو مى‏نشانَد» .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 170 ، حديث 494 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 124 ، حديث 61 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 462
*******
الإمام العسكريّ عليه‏السلام :
كُلِ الرُّمّانَ بَعدَ الحِجامَةِ رُمّانا حُلوا ؛ فَإِنَّهُ يُسَكِّنُ الدَّمَ ، ويُصَفِّي الدَّمَ فِي الجَوفِ .
امام حسن عسكرى عليه‏السلام :
پس از حجامت ، انار بخور ، انارى شيرين ؛ چرا كه خون را فرو مى‏نشانَد و خون را در درون ، تصفيه مى‏كند .

طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 59 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 123 ، حديث 52 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 464