شنبه، 2 خرداد 1394

پرسش :

خوردن تره در درمان چه بیماری‌هایی موثر است؟

پاسخ :
سُئِلَ أبو عَبدِاللّه‏ِ عليه‌‏السلام عَنِ الكُرّاثِ ، فَقالَ : كُلهُ ؛ فَإِنَّ فيهِ أربَعَ خِصالٍ : يُطَيِّبُ النَّكهَةَ ، ويَطرُدُ الرِّياحَ ، ويَقطَعُ البَواسيرَ ، وهُوَ أمانٌ مِنَ الجُذامِ لِمَن أدمَنَ عَلَيهِ .
به نقل از فرات بن اَحنَف: از امام صادق عليه‏‌السلام ، درباره تره پرسيدند. فرمودند: «آن را بخور ؛ چرا كه در آن ، چهار ويژگى است : بوى دهان را خوش مى‏سازد ؛ بادها را [از بدن] مى‏راند ؛ بواسير را ريشه كن مى‏‌كند؛ و براى كسى كه بر [خوردن] آن مداومت ورزد ، مايه ايمنى از جذام است» .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 365 ، حديث 4

*******

امام صادق عليه‌‏السلام:
شَكا إلَيهِ رَجُلٌ مِن أولِيائِهِ وَجَعَ الطَّحالِ ، وقَد عالَجَهُ بِكُلِّ عِلاجٍ وأنَّهُ يَزدادُ كُلَّ يَومٍ شَرّا حَتّى أشرَفَ عَلَى الهَلَكَةِ .
فَقالَ لَهُ : اِشتَرِ بِقِطعَةِ فِضَّةٍ كُرّاثا وَاقلِهِ قَليا جَيِّدا بِسَمنٍ عَرَبِيٍّ ، وأطعِم مَن بِهِ هذَا الوَجعُ ثَلاثَةَ أيّامٍ ؛ فَإِنَّهُ إذا فَعَلَ ذلِكَ بَرَأَ إن شاءَ اللّه‏ُ تَعالى؛
درباره امام باقر عليه‌‏السلام: مردى از دوستان وى، نزد او از درد طحال اظهار ناراحتى كرد، در حالى كه پيش‏تر هر درمانى را براى اين درد به كار بسته بود، اما هر روز بر درد وى افزوده مى‏‌شد تا جايى كه در آستانه مرگ قرار گرفته بود.
[امام باقر عليه‌‏السلام] به او فرمود: «با سكّه‌‏اى نقره، قدرى تَرِه بخر و آن را در روغن عربى، كاملاً بجوشان و هر كس را كه چنين دردى دارد، سه روز از اين بخوران؛ چرا كه اگر چنين كند، به خواست خداوند، بهبود خواهد يافت».
بحار الأنوار، جلد 62، ص171، حديث 9

*******
عن موسى بن بكر :
اِشتَكى غُلامٌ لِأَبِي الحَسَنِ عليه‌‏السلام فَسَأَلَ عَنهُ ، فَقيلَ : بِهِ طُحالٌ .
فَقالَ: أطعِموهُ الكُرّاثَ ثَلاثَةَ أيّامٍ.
فَأَطعَمناهُ فَقَعَدَ الدَّمُ ، ثُمَّ بَرَأَ.
به نقل از موسى بن بكر: يكى از غلامان امام كاظم عليه‌‏السلام بيمار شد. امام عليه‏‌السلام از حال او پرسيد.
گفتند : بيمارىِ طحال گرفته است.
حضرت فرمود: «سه روز به او تره بخورانيد».
آن را به او خورانديم. پس خون، فرو نشست و سپس بهبود يافت.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 365 ، حديث 1

*******
عن سَلَمَة :
اِشتَكَيتُ بِالمَدينَةِ شَكاةً شَديدَةً ، فَأَتَيتُ أبَا الحَسَنِ عليه‏السلام ، فَقالَ لي : أراكَ مُصفَرّا؟
قُلتُ : نَعَم ، قالَ عليه‏السلام : كُلِ الكُرّاثَ .
فَأَكَلتُهُ فَبَرَأتُ .
-به نقل از سَلَمه: در مدينه به دردى سخت، گرفتار آمدم. نزد امام كاظم عليه‏‌السلام رفتم. به من فرمود: «تو را زردچهره مى‌‏بينم؟».
گفتم: آرى.
حضرت فرمود: «تره بخور».
تره خوردم و بهبود يافتم.
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 316 ، حديث 2060