شنبه، 2 خرداد 1394

پرسش :

مداوا كردن با شراب و مسكرات چه حكمی دارد؟

پاسخ :
مسند أبي يَعلى عن اُمّ سَلَمة :
اِشتَكَتِ ابنَةٌ لي فَنَبَذتُ لَها فِي كوزٍ ، فَدَخَلَ النَّبِيُّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم وهُوَ يَغلي ، فَقالَ : ما هذا؟ ! فَقُلتُ : إنَّ ابنَتِي اشتَكَت فَنَبَذنا لَها هذا .
فَقالَ : إنَّ اللّه‏َ عز و جل لَم يَجعَل شِفاءَكُم فِي حَرامٍ !
مسند أبى يعلى - به نقل از امّ سلمه - :
يكى از دخترانم بيمار شد و من برايش [شرابى] در كوزه‌‏اى ريختم. در حالى كه آن دارو مى‏‌جوشيد، پيامبر صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم وارد شد و پرسيد : «اين چيست؟».
گفتم: دخترم بيمار شده و برايش اين دارو را گذاشته‌‏ام .
حضرت فرمود: «خداوند عز و جل، شفايتان را در [چيز] حرام قرار نداده است».
مسند أبي يعلى ، جلد 6 ، صفحه 270 ، حديث 6930 ، صحيح ابن حبّان ، جلد 4 ، صفحه 233 ، حديث 1391 ، مجمع الزوائد ، جلد 5 ، صفحه 140 ، حديث 8287 ، ذمّ المسكر لابن أبي الدنيا ، صفحه 38 ، حديث 12 وفيه «فدفعه برجله فكسره» ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 82 در ذمّ المسكر ابن أبى الدنيا آمده است: « . . . پيامبر صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، آن ظرف را با پاى خويش ، هُل داد و شكست و فرمود : . . .».
*******
صحيح مسلم عن وائل الحضرمي :
إنَّ طارِقَ بنَ سُوَيدٍ الجُعفِيَّ سَأَلَ النَّبِيَّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم عَنِ الخَمرِ ، فَنَهاهُ أو كَرِهَ أن يَصنَعَها . فَقالَ : إنَّما أصنَعُها لِلدَّواءِ .
فَقالَ : إنَّهُ لَيسَ بِدَواءٍ ولكِنَّهُ داءٌ .
صحيح مسلم- به نقل از وائل حَضْرَمى -:
طارق بن سويد جعفى از پيامبر خدا درباره شراب پرسيد. پيامبر صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم، او را از اين كار نهى كرد، يا ساختن آن را ناخوشايند داشت. وى گفت من آن را تنها به عنوان دارو مى‏‌سازم.
حضرت فرمود : «اين ، دارو نيست ؛ خود، بيمارى است» .
صحيح مسلم ، جلد 3 ، صفحه 1573 ، حديث 12 ، سنن أبي داوود ، جلد 4 ، صفحه 7 ، حديث 3873 ، المعجم الكبير ، جلد 22 ، صفحه 14 ، حديث 15 ، المصنّف لابن أبي شيبة ، جلد 5 ، صفحه 431 ، حديث 1 كلّها نحوه ، كنز العمّال ، جلد 5 ، صفحه 510 ، حديث 13756 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 82
*******
الكافي :
عن قائِدِ بنِ طَلحَةَ أنَّهُ سَأَلَ أبا عَبدِ اللّه‏ِ عليه‏ السلام عَنِ النَّبيذِ يُجعَلُ فِي الدَّواءِ فَقالَ : لا ، لَيسَ يَنبَغي لِأَحَدٍ أن يَستَشفِيَ بِالحَرامِ .
الكافى: از قائد بن طلحه روايت شده است كه از امام صادق عليه ‏السلام در اين باره پرسيده كه: آيا شراب خرما را در دارو قرار دهند؟
حضرت فرمود : «نه. براى هيچ كس روا نيست به حرام، درمان بجويد».
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 414 ، حديث 8 ، طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 62 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 87 ، حديث 12 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 82
*******
الإمام الصادق عليه ‏السلام
- لِمَن سَأَلَهُ عَن دَواءٍ عُجِنَ بِالخَمرِ: لا ، وَاللّه‏ِ ما اُحِبُّ أن أنظُرَ إلَيهِ ، فَكَيفَ أتَداوى بِهِ؟ ! إنَّهُ بِمَنزِلَةِ شَحمِ الخِنزيرِ ، أو لَحمِ الخِنزيرِ ، وإنَّ اُناساً لَيَتَداوَونَ بِهِ !
امام صادق عليه‏ السلام - در پاسخ به كسى كه درباره دارويى آميخته شده به شراب پرسيده بود، فرمود: نه. به خداوند سوگند، دوست ندارم بدان بنگرم؛ چه رسد كه با آن، درمان كنم. آن، به منزله پيه خوک يا گوشت خوک است. البته مردمى (به اشتباه) با آن، دارو و درمان مى‏‌كنند.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 414 ، حديث 4 ، تهذيب الأحكام ، جلد 9 ، صفحه 113 ، حديث 490 كلاهما عن الحلبي ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 89 ، حديث 18 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 82