چهارشنبه، 6 خرداد 1394

پرسش :

بِه خوردن چه خواصی دارد؟

پاسخ :
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
عَلَيكُم بِالسَّفَرجَلِ ؛ فَإِنَّهُ يَجلُو القَلبَ ، ويَذهَبُ بِطَخاءِ الصَّدرِ؛
بر شما باد خوردنِ بِهْ ؛ چرا كه دل را جلا مى‏دهد و سنگينى و تاريكى سينه را از ميان مى‏بَرَد.
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 364 ، حديث 2270
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
كُلُوا السَّفَرجَلَ ؛ فَإِنَّهُ يُجِمُّ الفُؤادَ ، ويُشَجِّعُ القَلبَ ، ويُحَسِّنُ الوَلَدَ؛
بِهْ بخوريد ، كه دل را استوارى و نشاط مى‏بخشد ، قلب را شجاعت مى‏دهد و فرزند را نكو مى‏سازد.
كنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 40 ، حديث 28260
*******
امام كاظم عليه‏السلام :
قالَ رَسولُ اللّه‏ِ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم لِجَعفَرِ بنِ أبي طالِبٍ : يا جَعفَرُ ، كُلِ السَّفَرَجَل ؛ فَإِنَّهُ يُقَوِّي القَلبَ ، ويُشَجِّعُ الجَبانَ؛
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، به جعفر بن ابى طالب فرمود: «اى جعفر! بِهْ بخور ، كه قلب را قوّت مى‏دهد و ترسو را شجاعت مى‏بخشد».
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 357 ، حديث 4
*******
امام على عليه‏السلام :
أكلُ السَّفَرجَلِ قُوَّةٌ لِلقَلبِ الضَّعيفِ ، ويُطَيِّبُ المَعِدَةَ ، ويُذَكِّي الفُؤادَ ، ويُشَجِّعُ الجَبانَ ؛
خوردن بِهْ ، نيروى قلبِ ضعيف است ، معده را پاك مى‏سازد ، دل را نشاط مى‏دهد و ترسو را شجاعت مى‏بخشد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 357 ، حديث 1
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
كُلُوا السَّفَرجَلَ ؛ فَإِنَّهُ يَزيدُ فِي الذِّهنِ ؛
بِه بخوريد؛ چرا كه ذهن را افزون مى‏كند.
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 374 ، حديث 1243
*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
كُلُوا السَّفَرجَلَ وتَهادَوه بَينَكُم ؛ فَإِنَّهُ يَجلُو البَصَرَ ، ويُنبِتُ المَوَدَّةَ فِي القَلبِ ؛
بِهْ بخوريد و به همديگر هديه دهيد؛ چرا كه چشم را جلا مى‏دهد و دوستى را در دل مى‏رويانَد.
بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 176 ، حديث 37

*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
أكلُ السَّفَرجَلِ يُذهِبُ ظُلمَةَ البَصَرِ؛
خوردن بِهْ، تيرگى چشم را از ميان مى‏بَرَد .
طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 8 و بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 296
*******
امام صادق عليه‏السلام :
عَلَيكَ بِأَكلِ السَّفَرجَلِ الحُلوِ مَعَ حَبِّهِ ؛ فَإِنَّهُ يُقَوِّي الضَّعفَ ، ويُطَيِّبُ المَعِدَةَ ، ويُزَكِّي المَعِدَةَ ؛
بر تو باد خوردن بِه شيرين با دانه‏هايش ؛ چرا كه قلب ضعيف را تقويت مى‏كند ، معده را مى‏پالايد و معده را پاك مى‏سازد .
بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 176 ، حديث 36

*******
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
كُلُوا السَّفَرجَلَ ؛ فَإِنَّهُ يَجلُو الفُؤادَ . وما بَعَثَ اللّه‏ُ نَبِيّا إلاّ أطعَمَهُ مِن سَفَرجَلِ الجَنَّةِ ، فَيَزيدُ فيهِ قُوَّةَ أربَعينَ رَجُلاً ؛
بِهْ بخوريد كه دل را جلا مى‏دهد . خداوند ، هيچ پيامبرى را برنگزيده ، مگر اين كه از بِهِ بهشت به او خورانده و نيروى چهل مرد را به او افزوده است .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 373 ، حديث 1242
*******
امام صادق عليه‏السلام :
إنَّ الزُّبَيرَ دَخَلَ عَلى رَسولِ اللّه‏ِ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم وبِيَدِهِ سَفَرجَلَةٌ .
فَقالَ لَهُ رَسولُ اللّه‏ِ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم : يا زُبَيرُ ، ما هذِهِ بِيَدِكَ؟
فَقالَ لَهُ : يا رَسولَ اللّه‏ِ ، هذِهِ سَفَرجَلَةٌ .
فَقالَ : يا زُبَيرُ ، كُلِ السَّفَرجَلَ ؛ فَإِنَّ فيهِ ثَلاثَ خِصالٍ .
قالَ : وما هِيَ يا رَسولَ اللّه‏ِ؟
قالَ : يُجِمُّ الفُؤادَ ، ويُسَخِّي البَخيلَ ، ويُشَجِّعُ الجَبانَ ؛
زبير، در حالى كه بِه در دست داشت ، بر پيامبر صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم وارد شد . پيامبر صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم از او پرسيدند : «اى زبير ! اين چيست كه در دست توست؟» .
گفت : اى پيامبر خدا ! اين ، يك بِهْ است .
فرمودند : «اى زبير ! بِه بخور ؛ چرا كه داراى سه ويژگى است» .
پرسيد : اى پيامبر خدا ! آن ويژگى‏ها چيست؟
فرمودند : «قلب را آسايش و آرامش مى‏دهد ، بخيل را گشاده‏دستى مى‏دهد و ترسو را دلير مى‏كند» .
الخصال ، صفحه 157 ، حديث 199
*******
امام على عليه‏السلام :
أكلُ السَّفَرجَلِ يَزيدُ في قُوَّةِ الرَّجُلِ ويَذهَبُ بِضَعفِهِ ؛
خوردن بِهْ ، بر نيروى مرد مى‏افزايد و سستىِ او را مى‏برد .
بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 175 ، حديث 35

*******
امام على عليه‏السلام :
أكلُ السَفَرجَلِ قُوَّةٌ لِلقَلبِ الضَّعيفِ ، ويُطَيِّبُ المَعِدَةَ ، ويَزيدُ في قُوَّهِ‏الفُؤادِ ، ويُشَجِّعُ الجَبانَ ، ويُحَسِّنُ الوَلَدَ ؛
خوردن بِهْ ، نيرويى براى قلبى است كه ضعيف شده باشد ، معده را پاك مى‏كند ، بر توانِ دل مى‏افزايد ، ترسو را دلير مى‏كند و فرزند را نكو مى‏سازد .
الخصال ، صفحه 612 ، حديث 10
*******
امام باقر عليه‏السلام :
السَفَرجَلُ يَذهَبُ بِهَمِّ الحَزينِ؛
بِه، اندوه اندوهگين را از ميان مى‏برد .
بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 176 ، حديث 37

*******
عن طلحة بن زيد عن الإمام الصادق عليه‏السلام :
إنَّ فِي السَّفَرجَلِ خَصلَةً لَيسَت في سائِرِ الفَواكِهِ .
قُلتُ : وما ذاكَ يَابنَ رَسولِ اللّه‏ِ؟
قالَ : يُشَجِّعُ الجَبانَ ، هذا وَاللّه‏ِ مِن عِلمِ الأَنبِياءِ - صَلَواتُ اللّه‏ِ عَلَيهِم أجمَعينَ - ؛
به نقل از طلحة بن زيد: امام صادق عليه‏السلام فرمودند: «در بِهْ ، ويژگى‏اى است كه در ديگر ميوه‏ها نيست» .
پرسيدم: اى پسر پيامبر خدا ! آن چيست؟
فرمودند: «ترسو را دلير مى‏كند . به خداوند سوگند، اين ، از دانش پيامبران - كه درودهاى خداوند بر تمامى آنان باد - است» .
طبّ الأئمّة لابني بسطام ، ص136 و بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 176 ، حديث 36