سه‌شنبه، 28 ارديبهشت 1395

پرسش :

مستدعی است‌ بيان‌ فرماييد با توجّه‌ به‌ مسایل‌ جديد، در چه‌ مواردی نبش‌ قبر جايز است‌؟

پاسخ :
موارد جواز نبش‌ قبر در رساله توضيح‌ المسایل‌ اينجانب‌ در مسأله 528 در صفحات‌ 106 و 107 آمده‌ است‌. علاوه‌ بر آن‌ موارد، اگر ميّت‌ در مكانی دفن‌ شود كه‌ ملک خصوصی او نباشد، پس‌ از آن‌ كه‌ در طول‌ زمان‌، به‌ جایی برسد كه‌، صدق‌ ميّت‌ بر او نشود، گرچه‌ بعضی آثار وی باقی باشد، نبش‌ قبر جايز است‌، اگر چه‌ در همين‌ موارد چنانچه‌ ضرورتی وجود نداشته‌ باشد، بهتر است‌ نبش‌ نشود. و در فرض‌ مذكور اگر ميّت‌ ديگری در آن‌ قبر دفن‌ كنند، جايز است‌، چنان‌ كه‌ قبرستان‌های قديمی كه‌ مالک خصوصی نداشته‌ و در حال‌ حاضر متروكه‌ شده‌ است‌، را دولت‌ اسلامی می‌تواند تصاحب‌ نمايد براي‌ هر امري‌ كه‌ صلاح‌ اسلام‌ و مسلمان‌ها باشد، چنان‌ كه‌ می‌تواند قبرستان‌ جديدی در همان‌ محل‌ ايجاد نمايد و همانجا را آباد نمايد و قبور بزرگان‌ و علماء را مرمّت‌ و تعمير نمايد و قبور را نوسازی كند. و معلوم‌ است‌ كه‌ اين‌ كار آخر، از بهترين‌ كارها است‌.

منبع: almazaheri.ir