چهارشنبه، 24 شهريور 1395

پرسش :

در مورد قصاص اطراف، بفرماييد: الف : آيا ملاک، رعايت مماثلت نسبيه است يا عرفيه؟ معيار هر کدام چه مي‏‌باشد؟ ب: در کدام صورت، قصاص تبديل به ديه مي‏‌شود؟ ج: آيا بين طول، عرض و عمق در اجراي قصاص تفاوتي هست؟ (مثلاً: اگر جاني لاغر و مجني عليه چاق است و نيمي از بازوي مجني عليه به عمق 3 سانتي متر بريده شده است. آيا در قصاص بايد نيمي از بازوي جاني لاغر را بريد که 2 سانتي متر است يا بايد همان 3 سانتي متر بريده شود، اگر چه بيش از نصف بازو باشد)؟

پاسخ :
الف: معیار مراعات مماثلت نسبیه عرفیه است یعنی اگر شخص چاقی به اندازه یک سانتی‌متر چاقویی در بدن لاغر و یا کودکی فرو کرده باشد که به اعماق بدن او رسیده باشد در موقع قصاص باید به همان نسبت چاقو به بدن شخص چاق فرو رود. در مماثلت نسبی دقت عقلی لازم نیست بلکه دقت عرفی کافی است.
ب: در مواردی که قصاص خطرناک است و در موارد دیگری مانند جایی که جانی مردد بین دو یا چند نفر باشد و مواردی که رعایت مماثلت عادتاً امکان پذیر نباشد و مانند آن، قصاص تبدیل به دیه می‏‌شود.
ج: در همه این موارد باید مماثلت نسبیه عرفیه رعایت شود.

منبع: makarem.ir