شنبه، 22 مهر 1396

پرسش :

الف) در مواردی که نجات جان بیمار مسلمانی، وابسته به پیوند یک یا چند عضو از شخص دیگری باشد، اگر جسد مجهول الهویه‌ای که اعضای قابل پیوندی داشت، در دسترس باشد آیا می‌توان این اعضا را به بیماری که محتاج است، پیوند زد؟ ب) در فرض فوق، اگر بعداً ولی متوفّی پیدا شود و از این کار ناراضی باشد، چه باید کرد؟

پاسخ :
الف). اگر حفظ حیات بیمار متوقّف بر این پیوند باشد و آن جسد هم احترامی نداشته باشد که مانع باشد (مثل اینکه محکوم به اسلام باشد چون نمی‌توان جسد میت مسلمان را تقطیع نمود مگر با شروطی)، مانعی ندارد.
ب). ظاهراً به دیه یا ضمان قیمت تنزل پیدا می‌کند و اگر آن پیوند با اذن مریض یا ولی مریض بوده، ظاهراً خود مریض ضامن است.

منبع: استفتائات از محضر حضرت آیت‌الله العظمی بهجت (دوره 4 جلدی)، ناشر: دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمدتقی بهجت، قم، 1386.