دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

شخصى، جوانى را براى این که فقط روزها در کارهایش به او کمک نماید، با حقوقى که راضى مى‏‌شود به کار مى‏گیرد، این جوان مدّتى کار مى‌‌‏‌کند، بعد تقاضاى اضافه حقوق مى‌‌‏‌کند و آن شخص حقوق او را اضافه و او را راضى مى‌‌‏‌کند، این عمل سالها تکرار مى‏‌شود تا مدّت قریب به ده سال، و حقوق از ماهى سیصد تومان به پنج هزار تومان مى‌‏‌رسد و این شخص در این مدّت غیر از حقوق مقرّره از هرگونه کمکى به آن جوان دریغ ننموده و اضافه بر حقوق، هر ساله برابر یک ماه حقوق هم به او عیدى مى‏دهد، اکنون آن شخص در اثر کهولت سن و ضعف مزاج، خود را بازنشست مى‌‌‏‌کند و چون طبعا دیگر به آن جوان هم احتیاجى ندارد، او را جواب مى‌‌‏‌کند؛ آیا این جوان شرعا مى‏‌تواند ادّعاى دریافت پولى بنماید یا خیر؟

پاسخ :
چنانچه در عقد قرارداد شرط دریافت چیزى بعد از پایان قرارداد و عمل نشده، حقى ندارد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص216