چهارشنبه، 2 اسفند 1396

مدت عقد موقت

پرسش :

حداقل و حداکثر مدت در عقد موقت چه مقدار است؟

پاسخ :
آیات عظام امام، صافى، فاضل، نورى: عقد موقت اندازه معینى ندارد و مقدار آن با توافق دو طرف انجام مى پذیرد.[1]

آیت الله  سیستانى: عقد موقت اندازه معینى ندارد و مقدار آن با توافق دو طرف انجام مى پذیرد، ولى باید مدت آن از مقدار عمر زن و شوهر یا یکى از آنها بیشتر نباشد که در این صورت عقد باطل خواهد بود.[2]

آیات عظام تبریزى، مکارم و وحید: عقد موقّت اندازه معینى ندارد و مقدار آن با توافق دو طرف انجام مى پذیرد؛ ولى بنابر احتیاط واجب باید مدت آن از مقدار عمر زن و شوهر یا یکى از آنها بیشتر نباشد و در غیر این صورت احتیاط واجب آن است که احکام عقد دائم را بر آن جارى سازند.[3]

آیت الله  بهجت: عقد موقّت اندازه معینى ندارد و مقدار آن با توافق دو طرف انجام مى پذیرد؛ ولى اگر مدت آن از مقدار عمر زن و شوهر یا یکى از آنها بیشتر باشد، باید احکام عقد دائم را بر آن جارى سازند.[4]

پی‌نوشت‌ها‌:
[1]. امام، صافى و نورى، توضیح المسائل مراجع، احکام نکاح؛ فاضل و جامع المسائل، ج 1، س 1544 و نورى، توضیح المسائل، احکام نکاح و دفتر: خامنه اى.
[2]. سیستانى، توضیح المسائل مراجع، احکام نکاح.
[3]. مکارم، استفتائات، ج 2، س 1008؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، عقدالمتعه و تبریزى، منهاج الصالحین، ج 2، عقدالمتعه.
[4]. دفتر: بهجت.

منبع: مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى دانشجویى؛ دفتر بیست و یکم (احکام ازدواج، مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، قم: دفتر نشر معارف، 1385.

مطالب مرتبط:

آیا در ازدواج موقت زن و شوهر از یکدیگر ارث مى برند؟

آیا در ازدواج موقّت، نفقه زن بر مرد واجب است؟

اگر در عقد موقّت، شوهر مدّت را ببخشد، آیا مهرى بر عهده او است؟

آیا پیش از تمام شدن مدت عقد موقّت، جایز است صیغه ازدواج دائم خوانده شود؟

آیا جایز است پیش از تمام شدن مدت عقد موقّت، زن را به عقد دائم خود در آورد؟

زن و مردى که ازدواج موقّت کرده اند، اگر بخواهند مدت آن را افزایش دهند؛ آیا صیغه مجدّد لازم است؟

آیا عقد موقّت نیز مانند عقد دائم، احتیاج به اجازه پدر دارد؟

آیا در عقد دائم یا موقّت باید صیغه خوانده شود و رضایت تنها کافى نیست؟

اگر زن در عقد موقّت تمکین نکند، آیا مى تواند مهریه خود را از شوهر مطالبه کند؟

آیا زن مى تواند پیش از خواندن عقد موقّت، مهریه خویش را ببخشد و خطبه عقد را بدون ذکر مهریه بخوانند؟