چهارشنبه، 15 اسفند 1397

پرسش :

با بررسی و دقّت در روایات و کلمات علماء فریقین می یابیم که ملاک حرمت مجسّمه سازی و نقّاشی موارد ذیل است: الف _ همانندی به خلق خدا و مثل آفریده های الهی، آفریدن (یشبهون بخلق الّله) و یا (یضاهؤن خلق الّله) ب _ همانندی به خالق و رویارویی با خدا (منّ مثّل مثالاً) و (منّ صوّر صوره) ج _ شگفت آور بودن مجسّمه د _ همانندی با بت پرستان و مشرکان م _ تعظیم و گرامی داشت مجسّمه که در راستای احترام و تکریم هیاکل عبادت و بتهای مورد پرستش مشرکان است با توجّه به این که در حال حاضر هدف سازندگان مجسّمه موارد فوق نیست و با عنایت به این که امروزه تصویرگری به عنوان یک هنر در دنیا مورد طرح و بررسی است و عنوان دیگری به خود گرفته است نظر مبارک حضرتعالی چیست؟

پاسخ :
به نظر ما ساختن مجسّمه ذی روح به هر قصد باشد حرام است و در غیر ذی روح اشکال ندارد.

منبع: آداب و احکام کسب و کار / مطابق با فتاوای حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مدظله العالی)، قم: فقیه اهل بیت (علیهم السلام)، 1391.