يکشنبه، 19 اسفند 1397

جایزه قهرمان شطرنج

پرسش :

پولی که به قهرمان بازی شطرنج می‌دهند، چه حکمی دارد؟

پاسخ :

همه‌ی مراجع (به جز بهجت، صافی و سیستانی): اگر (واقعاً) در نظر عرف بازی با شطرنج از آلت قمار بودن خارج شده باشد، دریافت جایزه اشکال ندارد.[۱]
آیه الله بهجت: بنابرا حتیاط واجب، دریافت آن جایز نیست.[۲]
آیه الله سیستانی: دریافت آن اشکال ندارد.[۳]
آیه الله صافی: دریافت آن‌ جایز نیست.[۴]

پی نوشت ها:
[۱]ـ دفتر: امام، بهجت، خامنه‌ای، فاضل، صافی و وحید.
[۲]ـ دفتر: بهجت.
[۳]ـ دفتر: سیستانی.
[۴]ـ صافی، جامع الاحکام، ج ۱، س ۱۰۵۱٫

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسشهای مرتبط:

بازی ورق و یا پاسور چه حکمی دارد؟

حکم بازی با تخت نرد را بیان کنید؟

با توجّه به رواج بیلیارد در سطح جامعه و تمایل بعضی مراکز آموزش عالی به استفاده از آن لطفاً نظر مراجع عظام تقلید را در این خصوص بیان کنید؟

بازی با آلات قمار به صورت تک نفره با رایانه چه حکمی دارد؟

در اکثر پارک‌ها و فروشگاه‌ها و مکان‌های عمومی، بازی‌هایی رایج است که فرد سکه پولی را در دستگاه قرار می‌دهد و ممکن است چیزی برنده شود یا نشود!! آیا بر این بازی‌ها قمار صدق می‌کند؟

آیا هر بازی که در آن برد و باخت و شرط بندی انجام گیرد، حرام است؟