چهارشنبه، 22 اسفند 1397

حکم گوش دادن به آهنگ بدون کلام

پرسش :

حکم گوش دادن به آهنگ بدون کلام چیست؟

پاسخ :
آیات عظام امام، خامنه‌ای، فاضل و نوری: گوش دادن به هر آهنگی که مطرب و لهوی و مناسب مجالس گناه و خوش‌گذرانی است، جایز نیست (هرچند مشتمل بر کلام نباشد)[۱].

آیات عظام بهجت و صافی: گوش دادن به هر آهنگی مطرب و لهوی و مناسب مجالس گناه و خوش‌گذرانی است، جایز نیست و گوش دادن به آهنگی که از نواختن آلات موسیقی تولید می‌شود، حرام است[۲].

آیات عظام تبریزی، سیستانی، مکارم و وحید: گوش دادن به هر آهنگی لهوی که مناسب مجالس گناه و خوش‌گذرانی است، جایز نیست (هر چند مشتمل بر کلام نباشد)[۳].

پی نوشت‌ها:
[۱]. امام، استفتائات، ج ۲، (مکاسب محرمه)، س ۲۷ و ۲۸؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۹۹۵ و ۹۹۹ و ۱۰۰۵؛ خامنه‌ای، اجوبه الاستفتائات، س ۱۱۴۰؛ نوری، توضیح المسائل، مسائل مستحدثه.
[۲]. بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م ۲۰؛ صافی، جامع الاحکام، ج ۱، س ۱۰۱۸
[۳]. تبریزی، استفتائات، س ۱۰۴۶ و ۱۰۶۵؛ سیستانی، Sistani.org، موسیقی، ش ۵؛ مکارم، استفتائات، ج ۲، س ۷۰۳ و ۷۰۸؛ وحید، منهاج الصالحین، ج ۳، م ۱۷

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

اگر گوش دادن به موزیک، باعث نیرو گرفتن و علاقه پیدا کردن به کار باشد، حکمش چیست؟

آیا استماع موسیقی و یا غنا به قصد تفریح، تفنّن و گذراندن اوقات فراغت اشکال دارد؟

گوش دادن به موسیقی غم‌انگیز چه حکمی دارد؟

حکم رقص زن برای مردان نامحرم چگونه است؟

رقص زن برای مرد محرم چگونه است؟

آیا رقص دختر و پسری که به سن تکلیف نرسیده‌اند اشکال دارد؟ دیدن آن چه حکمی دارد؟

آیا در حکم رقص، فرقی بین رقص انفرادی و دسته جمعی هست؟

رقص محلی و سنّتی چه حکمی دارد؟

حکم رقص جهت آموزش چیست؟

آیا نگاه به رقص از تلویزیون اشکال دارد؟