يکشنبه، 23 تير 1398

حکم تقاصّ در سرقت

پرسش :

الف. سارقی بعد از سرقت، اشیایی از خود جا می‌گذارد. آیا مسروق‌منه می‌تواند تقاصّاً آن اموال را تملک نماید؟ ب. در فرض فوق اگر جواب مثبت است، آیا می‌تواند بیش از مال ربوده شده را بردارد؟ اگر نمی‌تواند مازاد را ردّ مظالم بدهد؟

پاسخ :
الف. می‌‏تواند مالی را که از او برده‌‏اند، تقاص نماید.
ب. بیش از مال ربوده شده جایز نیست و مازاد آن، در صورتی که از شناختن صاحبش و یا دسترسی به وی مأیوس شود، حکم مجهول‏ المالک را دارد.1382/4/2

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.