پنجشنبه، 27 تير 1398

مردد بودن قاتل بین دو نفر | استفتاء یک

پرسش :

در موارد علم اجمالی به قتل، که معلوم است قتل به وسیله یکی از دو نفر یا چند نفر به وقوع پیوسته و دلیلی بر انتساب قتل به فرد معین وجود ندارد، بلکه امارات و قراین متعارض می‌‏باشند، لکن اولیای‌دم جزماً قتل را به شخص معینی نسبت می‏‌دهند و از دیگران شاکی نیستند و به هیچ وجه نیز حاضر به مصالحه نیستند. آیا در این صورت تبدیل به دیه می‌‏شود یا نه و در صورت تبدیل باید حکم مسأله با قرعه خاتمه یابد یا به نسبت بین متهمین تقسیم می‌‏شود، مثلاً در علم بین دو نفر تنصیف و سه نفر تثلیث و هکذا و یا به طریق دیگری باید فصل خصومت شود؟

پاسخ :
اگر اولیای دم بینه بر مدعای خود اقامه نمایند و یا مورد به واسطه وجود اماره ظنّیه طبق دعوی اولیای دم از موارد لوث باشد و با قسامه مدعای اولیای دم ثابت شود باید طبق بینه در اوّل و طبق قسامه در فرض دوّم حکم و عمل شود و الا از طرف دعوی در صورت انکار مطالبه قسم می‌‏شود.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.