جمعه، 25 مرداد 1398

عدم پرداختن ثمن

پرسش :

یکى از اموال «زید» در دست «عمرو» به عنوان عاریه یا ودیعه یا عدوانى و یا به عنوان سمسار جهت فروش کالا یا عناوین دیگر بود و «زید» آن را به «عمرو» فروخت، ولى خریدار حاضر به پرداخت ثمن نشد، آیا بایع حق استرداد مبیع را دارد؟

پاسخ :
بسمه تعالى: در همه این صور، بیع و قبض محقق شده است، حتى در صورتى که استیلاى او عدوانى بوده است، ولى به وسیله بیع عنـوان عـدوانى بـودن زایل شـده اسـت، در درجه ى اول باید تلاش کند پول مبیع را بگیرد؛ در غیر این صـورت مى تـواند مبیع را به عنوان تقاص اخذ کند. هرگاه قیمت مبیـع بیش از بدهکارى طرف باشد، باید مقدار اضافى را به خود مشتـرى برگرداند. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانی (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه ‌السلام، 1389.