جمعه، 25 مرداد 1398

اختیار خرید یا فروش

پرسش :

در بازار کالا و اوراق بهادار(سهام)، معاملاتى تحت عنوان اختیار خرید یا فروش وجود دارد یعنى در مقابل دریافت مبلغ معینى ملتزم مى شود در صورت درخواست طرف مقابل، مقدار معینى از کالا یا دارایى خاص را در سر رسید مشخص به قیمت معین به وى بفروشد یا از وى خریدارى کند و این کار به جهت مصون ماندن از نوسانات احتمالى و سود بردن است آیا این معاملات صحیح است؟

پاسخ :
بسمه تعالى: هرگاه شیوه معامله این باشد که معامله از طرف مالک تمام شده ولى از طرف مشترى منوط به گذشت زمان و سودآور بودن معامله باشد که آنگاه قبول کند در این صورت این معامله باطل است زیرا موالات بین ایجاب و قبول شرط است و وجهى که به هنگام ایجاب پرداخت مى کند اکل مال به باطل است ولى اگر مالک در مقابل وجهى که مى گیرد تعهد کند که اگر مشترى مایل باشد حاضر به فروش باشد در این صورت صحیح است. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانی (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه ‌السلام، 1389.