جمعه، 22 شهريور 1398

محروم کردن از ارث

پرسش :

مرحوم پدرم در زمان حیاتش از روى عصبانیت با نوشته اى مرا از ارث محروم نمود، لکن پس از آن پشیمان شد و بر طبق وصیت نامه اى مرا نیز جزء سایر وراث قرار داد، ولى پس از وفات، ورثه منکر ابطال آن برگه ى محرومیت شدند. آیا ورثه حق دارند که مرا از ارث محروم کنند؟ ونیز بنده با اجازه ى پدر در زمان حیاتش، بر روى عمارت پدر یک طبقه براى خود ساختم. این ملک متعلق به چه کسى مى باشد؟

پاسخ :
بسمه تعالى: هیچ کس نمى تواند ورثه را از ارث محروم سازد. فقط صاحب مال مى تواند در حال حیات، اموال خود را بین فرزندان و خویشان تقسیم و تملیک نماید و ممکن است به برخى ندهد. بنابراین، آن دست خط مبنى بر محرومیت برخى از ورثه، اعتبار شرعى ندارد و همه ورثه در آن خانه شریک هستند و آن طبقه که به اجازه ى رسمى پدر ساخته شده، اعیانى آن ملک سازنده است. والله العالم

​​​​​​​​​​​​​​منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه‌السلام، 1389.