سه‌شنبه، 24 دی 1398

احکام غصب و سرقت | ملاک قیمت در مال مغصوب: سوال چهار

پرسش :

شخصى با اصرار زیاد ماشین بنده را به امانت تحویل گرفته که حداکثر تا فردا ظهر تحویل دهد. ولى با ماشین تصادف کرده، و از بیمه خسارت وارده را یکصد و سى هزار تومان تحویل گرفته و به دروغ به بنده وانمود کرده که بیشتر از سى هزار تومان نگرفته است من هم با توجه به این مبلغ و از جهت عاطفى و اخلاقى، سخت نگرفته و ماشین را که به صورت ناقص تعمیر شده بود از ایشان تحویل گرفتم، امّا بعداً متوجه شدم که مبلغ واقعى یکصد و سى هزار تومان بوده است. حال طرف مدّعى است آن مبلغ حلال و روزى شان مى باشد. لطفاً بفرمایید حق با چه کسى مى باشد (ضمناً ماشین به جاى یک روز و نصف حدود نُه روز معطل بوده است.)

پاسخ :
ظاهراً شرکت بیمه پول را براى خسارت ماشین داده است. و برداشتن مقدارى از آن توسط فرد واسطه جایز نیست. و باید به شما بدهد.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.