چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام طلاق | مسائل متفرقه: سوال پانزده

پرسش :

مردى اقدام به طلاق دادن همسرش مى کند همسرش مى گوید در صورت طلاق باید علاوه بر مهریه و نفقه، اجرة المثل کارهایى را که در خانه انجام داده ام نیز بپردازى و شوهر قبول مى کند، ولى زن در دادگاه بخاطر اینکه شوهرش او را طلاق ندهد مى گوید اجرة المثل را به شوهرم بخشیدم و به طلاق راضى نیستم. حال در صورت محقق شدن طلاق، الف) آیا زوجه مى تواند اجرة المثل معین شده را بگیرد؟ ب ) نظر به اینکه زوجه معلم بوده و حقوق خود را صرف ساختن منزلى کرده که الان به نام شوهر است، آیا زوجه مى تواند آنچه از حقوقش در این راه صرف شده از زوج طلب کند؟

پاسخ :
الف ـ ظاهر مرقومه این است که زوجه اجرة المثل را نبخشیده است، لذا مى تواند مطالبه کند و بر فرض هم که بخشیده باشد در فرض سؤال مى تواند رجوع و مطالبه کند، چون اگر هم بخشیده باشد مشروط به عدم طلاق بوده که زوج بر خلاف آن عمل کرده است، لذا زوجه خیار تخلف شرط دارد.

ب ـ آنچه زوجه از حقوق خود مصرف زندگى کرده است نمى تواند مطالبه کند ولى آنچه در اختیار شوهر قرار داده و به او نبخشیده است مى تواند مطالبه کند.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.