چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام طلاق | مسائل متفرقه: سوال شانزده

پرسش :

خانمى مدعى است که در منزل شوهر خدمت و کار زیادى انجام داده است، و اکنون شوهرش فوت شده و بنا است اموال او را تقسیم کنند، آیا حق دارد اجرت کارهاى خود را مطالبه کند؟

پاسخ :
مسأله چند صورت دارد:
1 ـ اگر تبرعاً کار کرده و قصد گرفتن اجرت نداشته است، فعلاً حق مطالبه اجرت ندارد.
2 ـ اگر شوهر با او شرط کرده که کارها را مجاناً انجام دهد و او هم طبق این شرط کار کرده است، دراین فرض هم حق ندارد.
3 ـ اگر تبرعى انجام نداده و به امر شوهر خدمت و کار کرده است حق مطالبه اجرت المثل دارد.
4 ـ اگر تبرعى و مجانى بودن مشکوک است، و ظاهر این باشد که تبرعى نبوده و به امر زوج انجام داده است. دراین فرض نیز استحقاق اجرت المثل دارد.
5 ـ مجانى بودن و امر شوهر هر دو مشکوک باشد. در این فرض احتیاط این است که با ورثه مصالحه کنند.
6 ـ اگر احراز شود که کارهاى او به امر زوج نبوده است، حق مطالبه ندارد. هر چند در این صورت بهتر است او را راضى کنند.

​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.